Ukraina on vanha ja perinteikäs viinimaa: Krimin niemimaan etelärannikolta on löydetty noin 2 500 vuotta vanhoja amforoita ja puristimia. Sinänsä sen ei pitäisi yllättää, sillä yksi vanhimmista viinintuotantomaista eli Georgia sijaitsee myös Mustanmeren rannalla.
Maan tunnetuimmat viinialueet ovat Mustanmeren rannalla sijaitseva Odessa (52 ha), Herson, Mykolajiv, Zakarpatska ja Krimin niemimaa. Ilmasto on Mustanmeren läheisyydestä huolimatta mannermainen: kesät ovat kuumia ja talvet ovat kylmiä.
Ukrainalaisiin viineihin ei ole päässyt tutustumaan kovinkaan helposti, sillä ne on tähän mennessä kulutettu suurimmaksi osaksi maan sisällä. Pitää myöntää, että niitä olisi nytkin maistellut hieman iloisemmissa merkeissä, sillä on - jos alatyylinen ilmaisu sallitaan - täysin /c:stä, että viinialueiden nimet ovat tällä hetkellä tutumpia sotauutisista kuin viiniuutisista.Sodan takia Ukraina tarvitsee apua, ja siksi ravintoloitsija, Ravintola Murun sommelier Samuil Angelov ja kansalaisjärjestö Slava Ukraini r.y. järjestivät 24.3.2022 Ukrainan viinien tastingin (95 € + videotallenne 45 €). Tastingiin oli saatu vieraaksi Puolan kautta Ranskaan paennut Ukrainan tunnetuin sommelieré Anna Pototska kertomaan omia kokemuksiaan.
Jos haluat osoittaa tukesi Ukrainalle ja samalla oppia alueen viineistä lisää, tapahtumapaikan tarjonnut Miltton tuottaa illasta videotallenteen, jonka voi ostaa Murun verkkokaupasta. Tallenteen tuotto menee lyhentämättömänä Slava Ukraini r.y:n organisoimiin bussikuljetuksiin.
Illan aikana maisteltiin kuusi viiniä.
Artwinery Artemivske Semi-Dry White
Odessa, Ukraina; Chardonnay,
Riesling, Aligoté
Vaikka Ukrainan kuohuviinintuotannolla on Ranskaan johtavat perinteet, sen historiaa leimaa vieläkin ainakin jossain määrin Neuvostoliiton aikaan kansalle tuotettu halpa, makea tai puolimakea Sovetskoje šampanskoje -kuohuviini.
Nyt oli aika päivittää käsitykset, kun alkumaljana tarjoiltiin Artwineryn kuohuviiniä Odessasta. Yhtäkään kuohuviiniä ei ollut tarpeeksi kaikille, joten jokainen osallistuja sai sattumanvaraisesti joko puolikuivaa tai kuivaa viiniä. Meille osui lasiin puolikuiva versio.
Viini on (ilmeisesti) tehty perinteisellä menetelmällä ja se on kypsynyt pullossa vähintään 9 kuukautta.
Viinin hedelmäisessä tuoksussa oli kypsää hapettunutta omenaa, makeaa sitrusta ja hieman hunajaa. Maku toisti tuoksun aromeja, ja siinä oli sopivasti hapokkuutta tasapainottamaan makeutta. Viini oli yllättävän miellyttävä ja sitä voisi sopivasti viilennettynä maistua helposti koko pullollinen.
Sukholymanske 2020
Bessarabia, Ukraina; Sukholimansky Bely
Illan muut viinit olivat
Kolonist-viinitilalta, joka
sijaitsee Bessarabiassa Odessasta etelään. Kaksi kolmasosaa Bessarabiasta
sijaitsee Ukrainan naapurimaassa Moldovassa ja yksi kolmannes Ukrainassa.
Viinitilan omistava Plachkov-suku saapui alueelle 1800-luvun jälkipuoliskolla.
He olivat bulgarialaisia, jotka pakenivat ottomaanien valtaa Makedonian
alueelta. Bessarabian kuvernööri myönsi alueelle saapuneille bulgarialaisille
kansalaisuuden sekä verohelpotuksia useaksi vuodeksi. Virallisissa
asiakirjoissa heidän statuksensa oli "kolonist", josta viinitila on
saanut nimensä. Tulijoilla oli kokemusta viinin valmistuksesta, joten he
jatkoivat sitä uudella kotiseudullaan.
Sukholymanske on valmistettu paikallisesta Sukholimansky Bely
-rypäleestä, joka on 1900-luvun puolivälissä kehitetty Chardonnayn ja
alunperin moldovalaisen Plavayn risteytys.
Viinin hedelmäisessä tuoksussa oli sitrusta, hunajamelonia, ananasta ja vaaleita hedelmiä. Hedelmien lisäksi tuoksussa oli hieman mineraalisuutta, ja se toi jostain syystä mieleen italialaiset valkoviinit. Raikas ja kivan hapokas maku toisti tuoksun aromeja. Jälkimaussa oli hieman yrttejä. Viini olisi täydellinen valinta äyriäisten seuraksi.
Chardonnay 2020
Bessarabia, Ukraina; Chardonnay
Viinin tuoksussa oli runsaasti makeita trooppisia hedelmiä, ananasta ja mangoa. Tammisuus oli hillittyä. Täyteläinen, keskihapokas maku oli myös trooppisen hedelmäinen, minkä lisäksi tammikypsytys toi siihen hieman voita ja kermaisuutta. Hapokkuus voimistui jälkimaussa, samoin tammisuus. Ruoaksi viinille sopisi rasvainen kala, kuten lohi, tai vaikka Kievin kana.
Merlot 2019
Bessarabia, Ukraina; Merlot
Bordeaux-tyylistä viiniä on kypsytetty 9 kuukautta ranskalaisissa satavuotisissa tammitynnyreissä.
Viinin tuoksussa oli runsaasti tummia marjoja, mustaherukkaa, mustikkaa, karhunvatukkaa ja hapankirsikkaa, samoin maussa, jossa oli lisäksi myös yrttejä ja mausteita. Viinin tanniinit olivat napakat, mutta marjaisuus pehmensi yleisvaikutelmaa. Viini sopisi mainiosti grilliruoan kanssa.
Cabernet 2019
Bessarabia, Ukraina; Cabernet Sauvignon
Tätäkin viiniä on kypsytetty 9 kuukautta ranskalaisissa satavuotisissa tammitynnyreissä.
Viinin tuoksu muistutti edellisen viinin tumman marjaista tuoksua. Voimakkaimmin tuoksuivat mustaherukka ja karhunvatukka, joiden lisäksi tuoksussa tuntui yrttejä. Maussa tuoksun aromien seuraksi liittyi pippuria. Tanniinit olivat napakammat kuin edellisen viinin, joten viini kaipaisi seurakseen ruokaa ja menisi hyvin pihvin seurana.
Odessa Black 2020
Bessarabia, Ukraina; Odessky Cherny
Odessky Cherny eli "Odessa Black" eli "Odessan Musta" on paikallinen rypäle, joka kehitettiin 1900-luvun puolivälissä. Kyseessä on Alicante Bouchet'n ja Cabernet Sauvignonin risteytys, joka tunnetaan myös nimellä Aliberne(t).
Pehmeän, täyteläisen viinin tuoksussa oli mustaherukkaa ja muita tummia marjoja sekä mausteita, suklaata ja kahvia. Maku toisti tuoksun aromeja, ja lisäksi siinä oli yrttisyyttä. Tanniinit olivat pehmeät. Jälkimaussa oli runsaasti kaakaota ja mustikkamehua.
Summa summarum
Kuten muissakin itäblokin maissa, neuvostoaika valitettavasti tuhosi jopa vuosituhansia vanhan viininvalmistuksen perinteen, mutta sen jälkeisinä vuosikymmeninä kehitys on ollut lupaavaa. Näistäkin viineistä huomasi, että potentiaalia on.
***
PS. Ukrainalaisten auttaminen onnistuu myös näiden järjestöjen kautta.