Alkon erikoiserät, maaliskuu 2022 - olutmaailman erikoisuuksia

Alko mediapruuvi

Alkon maaliskuun erikoiserien olutteemana on Olutmaailman erikoisuuksia, mikä tarkoitti eri tavoin maustettuja tyyliltään happamia oluita. Kävimme mediapruuvissa, jossa Jussi maistoi oluet ja Marjut keskittyi vain viineihin.

To Øl Piña Gose, Mallaskoski Blackcurrant Sour ja Poppels Sour Fruit Ale Mango Passion
To Øl Piña Gose tölkki
Tanska; 5,6 %; 5,48 €

To Ølin Piña Gose vie juojansa suoraan aurinkoisille rannoille palmupuiden katveeseen. Ananasmehulla, kookoksella ja humalilla ryyditetty juoma muistuttaa maultaan suosittua cocktailia, pientä aurinkovarjoa lukuun ottamatta.

Oluen tuoksu muistuttaa Piña Coladaa, siinä on runsaasti ananasta ja kookosta sekä hieman sitrusta ja trooppista hedelmää. Maku toistaa tuoksun aromeja, lisäksi jälkimaussa on ripaus suolaisuutta. Piña Coladalta odottaa makeutta, joten happamuus ei tässä tapauksessa oikein toimi, vaan se tuntuu siltä kuin drinkkiin olisi laitettu raakaa ananasta. Viime kesänä Craft Beer Garden Festivalissa maistettu  CoolHeadin Experimental 21: Piña Colada miellytti enemmän.

Mallaskoski Blackcurrant Sour
Suomi; 6,5 %; 4,60 €

Puhdaspiirteinen ja raikas sour ale, jonka maku tulee siinä käytetystä aidosta mustaherukasta. Mustaherukan hento maku on sopivassa balanssissa oluen happamuuden kanssa. 

Tuoksussa on runsaasti mustaherukkaa sekä metsämarjoja.  Maku on raikas, happamuutta on kohtuullisesti. Maun marjaisuus ei ole yhtä tummaa kuin tuoksun, siinä on enemmänkin punaisia marjoja, kuten punaherukkaa. Tämä oli mukavan marjainen olut.




Poppels Sour Fruit Ale Mango Passion
Ruotsi; 6,0 %; 4,60 €

Olut on keitetty ja sitten hapatettu maitohappoviljelmän avulla. Sen jälkeen lisätty hedelmiä saadaksemme oluen, jossa happamuus ja makeus ovat tasapainossa, mikä antaa raikkaan ja hedelmäisen maun.

Poppels on ruotsalainen pienpanimo, joka sijaitsee Jonseredissa lähellä Göteborgia. Panimo on perustettu vuonna 2012.

Tuoksussa on runsaasti mangoa ja passionhedelmää sekä ripaus sitrusta. Hapan maku toistaa tuoksun aromeja. Pitkässä jälkimaussa on runsaasti passionhedelmää. Tämä ei ollut oikein omaan makuuni, mutta maistunee passionhedelmästä tykkääville.

tVerzet Oud Bruin Vineyard
Belgia; 6,0 %; 6,59 €

Added grapes Scent: Fresh, clean, yellow plum, fruity, white wine Flavour: Soft sour kick-off in harmony with the taste of green apple and gooseberry. Hint of white currant and yellow plum. The aftertaste is slightly sour and strongly dry.

Brouwerij t'Verzet sijaitsee Länsi-Flanderin maakunnassa Belgiassa.

Tätä olutta on ensin kypsytetty yli vuoden verran tammitynnyrissä, minkä jälkeen siihen on lisätty tuoreita valkoviinirypäleitä. Tarkkaa rypälelajiketta ei löytynyt mistään. 

Tuoksu on hapan, siinä on luumua, hapankirsikkaa, yrttejä ja aavistus tammea. Maku on kirpeä ja toistaa tuoksun aromeja, lisäksi siinä on jotain epämääräistä viinimäisyyttä. Olueen käytetyt rypäleet ovat valkoisia, mutta siinä on myös tanniinisuutta, joka lienee peräisin tynnyristä. Jälkimaussa on muiden aromien lisäksi oksidoitunutta omenaa. Tämä oli hyvä, tykkäsin.

tVerzet Oud Bruin Vineyard, Dugges Citrus Rush ja Gallia Extrawurst

Dugges Citrus Rush
Ruotsi; 7,5 %; 5,98 €

Imperial Sour, jossa runsaasti appelsiininkuorta ja sitrushedelmien kuorta. Tätä olutta oli tarkoitus kypsyttää tynnyreissä, mutta panimolla todettiin, että tämä on liian hyvää tynnyriin laitettavaksi!

Dugges on ruotsalainen pienpanimo, joka sijaitsee Landvetterissä Göteborgin lähellä vain vähän yli kymmenen kilometrin päässä Poppels-panimosta.

Oluen tuoksu on mieto, siinä on sitrusta, appelsiinia ja viljaista maltaisuutta. Maku on keskihapan, sitruksisuus on raikkaampaa kuin tuoksussa. Tuoksun aromien lisäksi maussa on hieman yrttisyyttä. Happamuutta on kohtalaisesti. Tämä maistuisi hyvin terassilla kuumana kesäpäivänä.

Gallia Extrawurst
Ranska; 9,8 %; 6,99 € 

Alsacesta innoituksensa saanut, 30 päivän ajan Gewürztraminer-rypäleistä maseroitu hyvin rakentunut olut. Voimakas viinimäinen luonne, jota tasapainottaa hienovarainen hapokkuus.

Gallia Paris sijaitsee Pantinissa Pariisin esikaupunkialueella.

Oluen tuoksussa on kukkaisuutta, kypsää sitrusta ja hunajaa. Maku toistaa tuoksun aromeja, mutta ei ole makea, vaan hieman kirpeä. Kokonaisuus muistuttaa hyvin paljon Gewürztraminer-viinejä. Jos pitää kyseisestä rypäleestä kuten minä, pitää varmasti tästäkin. Tämä sopisi varmaan todella hyvin parsan ja lohen seuraksi viinin sijaan.


Summa summarum

Oluissa oli erikoisuuksia, kuten luvattiinkin. Itse pidin eniten viinirypäleiden kanssa tehdyistä oluista eli tVerzet Oud Bruin Vineyardista ja Gallia Extrawurstista, joka oli suosikkini maistetuista oluista.