Saksan viinitiedotus & Wine and Beyond // Upea Riesling -etäviinitasting 11.3.2022 ja Viinilehden vuoden valkoviini Corvers-Kauter R3 Rheingau Riesling Reserve Organic 2021

Yksi lempirypäleistämme, Riesling, täytti 587 vuotta viikko sitten sunnuntaina 13.3.2022. Sen kunniaksi Saksan viinitiedotus ja Wine and Beyond.fi järjestivät etätastingin edeltävänä perjantaina. Tastingin piti Wine and Beyond.fi:n viiniasiantuntija Anniina Schreiner, ja siinä tutustuttiin Moselin, Pfalzin ja Rheingaun rieslingeihin.

Viinejä riitti kolmeksi päiväksi, joten pääsimme testaamaan niitä erilaisten ruokien kanssa. Söimme viinien seurana tuorejuustolla täytettyjä lohirullia sekä parsaa, jogurttikastiketta ja parmesaania, tonnikalapastaa sekä savulohitacoja ja mangosalsaa.

Syntymäpäiväsankarista olemme kertoneet vuosi sitten enemmän ja muutenkin blogissa on paljon Riesling-asiaa, jos lajike kiinnostaa.

Tasting on katsottavissa Facebookissa.

Dr Thanisch Riesling 2020
QbA Mosel; 15,69 €

Mosel on pinta-alaltaan Saksan toiseksi suurin rieslingalue. Sen rieslingit ovat tyypillisesti sekä hapokkaita että makeahkoja, mutta niiden hedelmäisyys on ennemminkin tuoreista kuin kypsistä hedelmistä. Niiden aromeissa on sitrusta ja omenaa. 

Witwe Dr H Thanisch Erben Müller-Burggraef -talon omistavan Thanischin perheen viinillinen historia ulottuu noin 375 vuoden taakse, kun perhe osti osan Bernkastel-vuoren rinteillä sijaitsevaa Berncasteler Doctor -viinitarhaa - Saksan kalleinta valkoviininviljelyaluetta! - 1800-luvun alkupuolella. 

Viinin väri oli hyvin vaalea, mikä on Moselin rieslingeille tyypillistä. Sen tuoksussa oli trooppisia hedelmiä, persikkaa, ananasta ja keltaista omenaa sekä sitrusta. Tuoksun aromit toistuivat melkoisen uskollisesti myös viinin kohtalaisen hapokkaassa maussa, ja jälkimaussa makea hedelmäisyys vahvistui edelleen. Moselin rieslingeille tyypillisesti makeus ja hapokkuus tuntuivat molemmat, mutta ne olivat hyvin tasapainossa.

Dr Thanischin perusriesling tuntui aluksi hieman tylsältä ja aavistuksen kalliiltakin. Se paljastui kuitenkin monikäyttöiseksi viiniksi, joka sopi hyvin kaikkien kokeiltujen ruokien kanssa ja parani ajan kuluessa. Ruoista se sopi kaikkein parhaiten tonnikalapastan seuraksi. Viini voisi mennä myös sellaisenaan.

Reh Kendermann Riesling Vom Kalkstein 2020
Qualitätswein Pfalz; 12,98 €

Pfalz on pinta-alaltaan Saksan suurin rieslingalue. Sen rieslingit ovat tyypillisesti runsaita, täyteläisiä ja trooppisen hedelmäisiä.

Weinkellerei Reh Kendermann omistaa monia meillekin tuttuja viinibrandeja (Black Tower!), ja se onkin Saksan suurin viininviejä. Se omistaa omia viinitarhoja ja -taloja Saksan lisäksi myös muissa maissa. Talon perusti vuonna 1920 Carl Reh, ja vuonna 1997 talo yhdistyi viisi vuotta aiemmin ostamansa Hermann Kendermannin viinitalon kanssa ja vaihtoi nimensä Reh Kendermanniksi.

Riesling vom Kalkstein kuuluu talon Terroir by Reh Kendermann -sarjaan. Rypäleet ovat kasvaneet Pohjois-Pfalzissa, missä maaperä on viinin nimen mukaisesti kalkkikiveä ja sisältää vanhoja merielämän jäänteitä. Sen pitäisi tuoda viiniin omanlaistaan mineraalisuutta.

Viinin tuoksu oli trooppisen hedelmäinen, jopa makeahko ja sitruunakarkkinen. Maku kuitenkin yllätti, sillä se ei ollutkaan makea, vaan kuiva ja hapokkaampi kuin mitä tuoksu lupaili. Maussa oli kirpeää limeä ja odotettua mineraalisuutta, jälkimaku oli hapokas. Se oli ihan kiva risukka, joka toimii hyvin ruokaviininä.

Tämäkin viini oli monikäyttöinen. Se kävi hyvin lohen seuraksi hapokkuutensa ja mineraalisuutensa ansiosta. Se sopi tonnikalapastan kanssa kohtalaisen hyvin ja kalatacojenkin kanssa ihan kivasti. Se voisi käydä myös äyriäisten kanssa, mutta se on ehkä hieman liian kuiva ja hapokas sellaisenaan nautittavaksi.

Corvers-Kauter R3 Rheingau Riesling Reserve Organic 2021
Qualitätswein Rheingau Trocken; 14,89 €

Rheingaun rieslingit ovat tyypillisesti raikkaan hapokkaita ja täyteläisiä, sitruksisia ja jopa teräksisiä, toisaalta myös eniten tavallisia tai "tyypillisiä risukoita".

Oikeastaan tastingia varten olisi pitänyt hankkia Corvers-Kauter R3 Riesling Rheingau Remastered Organic 2020 (12,90 €), mutta päädyimme saman tuottajan toiseen viiniin kahdesta syystä: olimme maistelleet Remasteredin aiempaa vuosikertaa pari vuotta sitten ja hyväksi havainneet, ja lisäksi Viinilehti oli juuri ehtinyt ilmoittaa valinneensa R3 Riesling Reserve Organicin vuoden valkoviiniksi.

Weingut Corvers-Kauterin taustalla on kaksi sukua, Corvers ja Kauter, jotka molemmat ovat valmistaneet viiniä noin 250 vuoden ajan. Talolla on useita viinitarhoja Reinin rannalla Taunus-vuorten rinteillä, ja se tuottaa viinejä tilaviineistä Grosse Lage -viineihin, Rieslingin lisäksi myös jonkin verran Spätburgunderia eli Pinot Noiria. Se kuuluu alueensa kymmenen parhaan talon joukkoon. 

R3 on talon uudehko projekti, jonka tarkoituksena on määritellä riesling uudelleen ja tuottaa laadukasta, helposti juotavaa viiniä. R3 Riesling Reserve Organic on tehty varta vasten Suomen markkinoille.

Kullankeltaisen viinin tuoksu oli kypsän, jopa ylitsepursuavan hedelmäinen. Trooppisten hedelmien lisäksi tuoksussa oli sitrusta ja sitruunamarmeladia. Myös viinin maku oli runsaan hedelmäinen, täyteläinen ja hapokas, siinä oli jopa hieman hunajaa ja makeita mausteita. Kokonaisuus oli tasapainoinen ja miellyttävä.

Valitsemiemme ruokien kanssa viini ei ollut aivan yhtä osuva valinta kuin aiemmat: lohi olisi kaivannut ehkä tätä hapokkaampaa viiniä (ja/tai unohtamaamme sitruunaa), mutta pieni makeus toimi parsan kanssa hyvin. Miedon makuinen tonnikalapasta taas ei herättänyt sen kummempia tunteita. Hieman chiliset ja makeat kalatacot ja mangosalsa jakoivat mielipiteet: Jussin mielestä yhdistelmä toimi hyvin ja Marjutin mielestä taas se ei toiminut odotetun hyvin.

Toisaalta viini oli oikein herkullista ja maistui paremmin kuin hyvin sellaisenaan. Rieslingin makeuden ja hapokkuuden yhdistelmässä on vain jotain koukuttavaa silloin, kun palaset osuvat kohdalleen.

***
PS. Vanhalla 4.4.2022 järjestettävään Riesling & Co - World's Coolest Wines -tapahtumaan ehtii vielä ilmoittautua mukaan!