Etäviinitasting: Rieslingin syntymäpäivä 12.3.2021

Riesling-rypälelajike vietti 13.3.2021 586. syntymäpäiväänsä. Saksan viinitiedotus järjesti syntymäpäivän aattona etätastingin, jonka piti Wine and Beyond -blogin Annina Schreiner.

Kuinka Rieslingin ikä tiedetään noin tarkkaan? Toki siihen on viitattu aiemminkin, esimerkiksi Rüsslingina vuodelta 1402 olevassa asiakirjassa, mutta sana "Riesling" esiintyy virallisesti ensimmäisen kerran 13.3.1435 päivätyssä myyntiasiakirjassa: “22 ß umb seczreben rießlingen in die wingarten” eli kuusi kappaletta Riesling-viiniköynnöksiä viinitarhaan 22 shillingin hintaan*. Viinitarha sijaitsi Hessenissä Rüsselsheimin kaupungissa, Frankfurt am Mainin naapurissa, ja kaupan myötä nimensä saivat historiaan kreivi Johann IV von Katzenelnbogen ja hänen sijaishallitsijansa, uusien valkoviiniköynnösten ostaja Klaus Kleinfisch.

Riesling on siis vanha lajike. Sen vanhempia ovat nyttemmin kuriositeetin asemaan joutunut Gouais Blanc ja Traminer, mikä tekee rieslingistä esimerkiksi Gamayn ja Blaufränkischin sekä monen muun lajikkeen serkun.

Tänä päivänä noin puolet maailman rieslingistä viljellään Saksassa. Se on hapokkain valkoviinin valmistukseen käytetyistä rypäleistä ja kasvaa parhaiten viileillä viinitarhoilla. Lämpimillä alueilla Riesling kypsyy liian nopeasti ja menettää helposti tunnusomaisen raikkautensa. Rieslingiä kypsytetään vain harvoin tammitynnyreissä, kypsytys tapahtuu lähes aina terästankeissa. Siitä valmistetaan kaikenlaisia viinejä rutikuivista hyvin makeisiin ja jalohomeisiin viineihin.

Rieslingin aromeissa on usein sitrusta (sitruuna, lime, greippi), vihreää omenaa, mineraalisuutta ja hapokkuutta. Viiniä ikääntyessä sen aromeihin tulee yleensä kypsää omenaa, persikkaa ja aprikoosia, trooppisia hedelmiä, jalohomeen mineraalintäyteistä tai hunajaista vivahdetta ja petrolia. Stefan Winter Riesling Brut 2018
Deutscher Sekt Pfalz, Saksa; Riesling; 14,98 €

Kuohuviini on valmistettu perinteisellä menetelmällä omien viinitarhojen rypäleistä. Se on kypsynyt vuoden verran hiivasakkojensa päällä.

Kuohuviinin tuoksussa oli kypsiä hedelmiä, sitruunaa ja keltaista omenaa sekä hieman paahteisuutta ja jossain määrin yllättäen vaniljaa. Hämmentävästi viini tuoksui myös hiivalle ja pullataikinalle ilmeisestikin juuri pitkän sakan päällä kypsymisensä takia. Tuoksu oli raikas ja rapsakan hapokas, ja tuoksusta tuttu vanilja toi siihen hieman pehmeyttä ja pyöreyttä. Omenan ja greipin lisäksi maussa tuntui hieman mineraalisuutta. Kuplat olivat miellyttävän pienet, ja jälkimakuun jäi maistumaan sitrusta ja persikkaa. Vaikka sokeria on 13 g/l, viini ei kuitenkaan tuntunut makealta hyvän hapokkuutensa ansiosta.

Stefan Winter Riesling Brutia on kehuttu, joten odotimme siltä paljon, mutta pitää kuitenkin myöntää, että pullaisuus häiritsi meitä jonkin verran. Joka tapauksessa kuohuviinillä on hyvä hinta-laatusuhde ja se voisi maistua hyvin kalaruokien, äyriäisten ja blinien kanssa.

Dreissigacker Riesling 2019
Qualitätswein Rheinhessen, Saksa; Riesling; 9,98 € / 0,375 l

Dreissigackerin viinejä on valmistettu Bechtheimin kylässä kohta kolmensadan vuoden ajan.

Viinin tuoksussa oli rieslingille tyypillisesti sitruunaa, kypsää omenaa, persikkaa, aprikoosia, päärynää ja passionhedelmää sekä jonkin verran kukkaisuutta ja hurmaavaa petrolia. Viinin maku oli raikas ja hapokas, siinä oli tuoksusta tuttua kypsää hedelmää, omenaa, päärynää ja mineraalisuutta sekä jossain määrin gewürztramineria muistuttavaa makeaa mausteisuutta. Suutuntuma oli runsas, ja jälkimakuun jäi sitrusta ja mausteita.

Varsin mainio ja tyylikäs viini voisi sopia hyvin rasvaisen kalan ja äyriäisten kanssa.

Schloss Vollrads 2019
Qualitätswein Rheingau, Saksa; Riesling; 9,90 € / 0,375 l

Schloss Vollradsin viinitilan historia alkaa jo 1200-luvun alkupuolella: ensimmäinen dokumentti rypäleiden myynnistä on päivätty vuonna 1211. Tila on myös yksi VDP:n (Verband Deutscher Prädikatsweingüte) perustajajäsenistä.

Viinin tuoksu oli ujo eikä siitä saa aluksi paljoakaan irti. Siinä oli makeahkoja trooppisia hedelmiä, ananasta ja mangoa sekä kypsää omenaa ja mineraalisuutta. Viinin maku oli raikas ja hapokas eikä niin makea kuin tuoksu, hedelmäisyys kääntyi omenan ja päärynän suuntaan. Jos sitä vertaa edelliseen viiniin, Dreissigacker oli pyöreämpi ja täyteläisempi ja Schloss Vollrads taas kevyempi ja pirteämpi, mihin vaikutti myös sen rapsakampi mineraalisuus. Pitkässä jälkimaussa maistui sitrusta, trooppisia hedelmiä ja makeita mausteita.

Schloss Vollrads oli meidän suosikkimme. Myös se maistuisi kalan ja äyriäisten kanssa.

* Jos summaa suhteuttaisi nykypäivään, niin Mitteralter-rechnerin mukaan 22 shillinkiä vastaisi ostovoimaltaan noin 513 euroa. Frankfurtissa 1400-luvun puolivälissä katontekijät ja kirvesmiehet tienasivat kesäisin noin viisi shillinkiä päivässä. Wikipedian mukaan yhdellä shillingillä sai reilun kilon naudanlihaa tai vajaan kilon voita. Kenkäpari maksoi noin 10 shillinkiä, samoin 1,5 litraa viiniä.