Viinitie - viinikeräilijän Portugali 12.3.2021 ja Poças Júnior Fora da Série Throwback 2007

Viinitie aloitti maaliskuun kunniaksi tykittelemään etätastingeja oikein perusteellisesti: noin puolen tunnin mittaisia sessioita on tulossa kaksi kertaa viikossa pääsiäiseen saakka. Urakka alkoi Heta Kangasmaan pitämällä Viinikeräilijän Portugali -tastingilla, jonka kattauksessa oli kolme viiniä: Filipa Pato 3B Rosé Extra Bruto, Cortes de Cima Dois Terroirs 2016 ja Poças Junior Throwback 2007. Niistä viimeksi mainitun poimimme mukaan lähi-Alkon hyllyltä.

Livetasting on katsottavissa Viinitien Facebook-sivulla.

Poças Júnior Fora da Série Throwback 2007
Douro DOC Portugali; Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Roriz (Tempranillo); 39,98 €

Poças Júnior on perhetila, jonka kolme quintaa (viinitarhaa) sijaitsevat Douron laaksossa. Monet portviinitalot ovat brittiläisten perustamia, mutta Poças Júnior ei, sen perusti vuonna 1918 silloin 30-vuotias portugalilainen Manoel Domingues Poças Júnior. Rypäletisleen myynnillä aloittanut talo julkaisi ensimmäisen vuosikertaportviininsä vuonna 1962, ja kolmisenkymmentä vuotta sitten se aloitti myös puna- ja valkoviinien valmistamisen.

Throwback kuuluu talon Fora da Série -sarjaan eli luovien ja kokeellisten viinien sarjaan. Viini on kypsynyt 12 kuukauden ajan amerikkalaisissa tammitynnyreissä.

Syvän tummanpunaisen viinin tuoksussa on kypsiä tummia marjoja ja luumua sekä pienellä pippurisuudella ryyditettyjä makeita mausteita. Tammikypsytyksen (oletettavasti) tuomaa vaniljaa ei tunnu tuoksussa oikeastaan yhtään, mutta mausteisuus lienee juuri sen ansiota. Viinin maku on täyteläinen ja seurailee tuoksua hilloisilla tummilla marjoillaan, luumullaan ja mausteillaan. Tanniinejakin on, mutta kokonaisuus on samettisen pehmeä, kaikki viinin osaset ovat integroituneet hyvin yhteen ja tehneet miellyttävän, tasapainoisen kokonaisuuden.

Toisin sanoen pidimme viinistä paljon - kuten portugalilaisista viineistä yleensäkin - joten pitänee käydä hakemassa lähi-Alkosta vielä hyllylle jääneet pari pulloa jemmaan ennen kuin julkaisemme tämän postauksen.

Ruoaksi kokkasimme feijoada-pataa - se taidetaan tuntea paremmin brasilialaisena mustapapupatana, mutta sitä valmistetaan myös Portugalissa. Periaatteena on, että pataan laitetaan mitä kaapista löytyy, ainakin lihaa tai makkaraa, papuja (portugaliksi feijão) ja mausteeksi laakerinlehtiä. Viinin kanssa pata sopi loistavasti.

Feijoada-pata
(neljälle nälkäiselle tai kuudelle vähemmän nälkäiselle)

800 g kassleria
350 g savukylkeä (tai ribsejä)
200 g chorizo-makkaraa
1 paketti (170 g) pekonia
1 purkki (380 g) käyttövalmiita mustapapuja (esim. Pirkka)
3 sipulia
1 chili (tulisuus oman maun mukaan) tai kuivattua chiliä
3-4 valkosipulinkynttä
3 laakerinlehteä
fondia tai lihaliemikuutioita
mustapippuria, suolaa, savupaprikajauhetta
vettä

Pilko lihat, sipulit ja chili ja ruskista kevyesti padassa liedellä. Lisää vettä niin paljon, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Lisää fondi tai lihaliemikuutiot ja mausteet. Siirrä pata uuniin ja hauduta miedolla lämmöllä ainakin 2-3 tunnin ajan, miksei pidempäänkin, jos kärsivällisyys vain riittää. Lisää mustapavut haudutuksen loppuvaiheilla, tarkista samalla maku.

Tarjoile riisin ja appelsiininviipaleiden sekä salaatin kanssa.