Rosa Viini & Ruoka Live 26.2.2021

Rosa Viini & Ruoka järjesti toisen livensä 26.2.2021. Edellisen kerran tapaan illan aikana maisteltiin kolme viiniä: yksi crémant, yksi valkoviini ja yksi punaviini. Onnistuimme tällä kertaa hankkimaan ne kaikki.

Tallenne on (ilmeisesti) tulossa YouTubeen Rosa Viini ja Ruoka -kanavalle edellisen liven seuraksi.Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut
AC Crémant de Bourgogne, Ranska; Chardonnay, Pinot Noir; 17,99 €

Crémant ("kermainen") on perinteisellä menetelmällä (eli samppanjamenetelmällä tai pullokäymismenetelmällä) valmistettu ranskalainen kuohuviini, jota tehdään kahdeksalla eri alueella paikallisista rypäleistä. Usein crémantit haastavat samppanjan maullaan, mutta ovat hinnoiltaan huomattavasti samppanjaa edullisempia.

Tämä Burgundin alueella tehty crémant on kypsynyt vaaditun yhdeksän kuukauden sijaan 12 kuukautta sakan kanssa, mikä tuo sen makuun lisää syvyyttä. Sen tuoksussa oli kunnon hedelmäkimara: trooppisia hedelmiä, omenaa, päärynää, sitrusta, ananasta ja jopa hieman kiiviä, lisäksi jonkin verran paahteisuutta ja pähkinää. Samat hedelmät olivat esillä myös kuohuviinin kuivassa ja hapokkaassa maussa. Raikas ja hedelmäinen, oikein kiva crémant menisi monessa tilaisuudessa samppanjan tilalla.

Ruokasuosituksena olivat pistaasi-suklaakuorrutetut klementiinit eli kuohuviinin voisi nauttia myös jälkiruoan kanssa. Se oli illan viineistä Jussin suosikki.

Ruppertsberger Riesling Trocken 2019
Qualitätswein Pfalz, Saksa; Riesling; 9,98 €

Vanha tuttumme Ruppertsberger pääsi tällä kertaa mukaan kuivalla risukallaan. Viini on vegaaninen ja siinä on sokeria 6 g/l ja happoja 7,4 g/l.

Viinin tuoksussa oli runsaasti hedelmää, vihreää omenaa, persikkaa, sitruunaa ja hunajamelonia sekä niiden lisäksi hieman mineraalisuutta ja yrttisyyttä. Tuoksua myötäilevä maku oli sitruksisen hapokas ja hedelmäinen. Kaiken kaikkiaan viini oli helposti lähestyttävä, mukavan hapokas ja monikäyttöisen oloinen. Hieman alle kympin viinin hinta-laatusuhde tuntui myös hyvältä.

Ruokasuosituksena oli toast Skagen - rasvaisten kalojen kanssa viini voisikin toimia hyvin. Se oli illan viineistä Marjutin suosikki.

Poggio Le Volpi In Me 2019
IGP Puglia, Italia; Negroamaro, Zinfandel; 11,99 €

Italian eteläkärjestä tulevan punaviinin väri oli odotetun tumma, lähes läpinäkymätön. Viinin nimi on peräisin latinankielisestä sanonnasta "In me mago agere" eli sisällämme asuu velho, joka toteuttaa kuvittelemamme asiat.

Viini on kypsytetty terästankissa eli sen voisi olettaa olevan raikas ja hedelmäinen - toisaalta se tulee lämpimältä alueelta eli odotettavissa oli myös hillomaisuutta.

Viinin tuoksussa oli meheviä tummia marjoja, karhunvatukkaa ja tummaa kirsikkaa sekä niiden lisäksi suklaata, mausteita ja pippuria. Samoin viinin maku oli hillomainen, pehmeä ja täyteläinen. Viini olikin helppoa ja mukavaa juotavaa, mitä selittää osaltaan myös sokerin määrä, 13 g/l. Onneksi viinissä oli kuitenkin hieman särmää, kun sen makua ryyditti pieni pippurinen mausteisuus. Tanniinejakin oli kohtalaisesti, vaikka ne eivät tuntuneet erityisen voimakkaina. 

Ruokasuosituksena oli flank steak chimichurri-kastikkeella. Viini maistuisi lumisena iltana sellaisenaankin ja kesällä sen kanssa voisi varmaankin grillailla. Meillä oli illan ruokana salamipizzaa ja sekin toimi varsin mainiosti tämän viinin kanssa.