Juomavinkki - Ystävänpäivän kuohuviinit ja samppanjat 11.2.2021 ja Perrier-Jouët Grand Brut

Juomavinkki järjesti Ystävänpäivän kuohuviinitasting FB Liven 11.2.2021. Liven pitivät Wine and Beyond -blogin Anniina Schreiner ja Wine Education Specialist Gerard Higgins. 

Tastingissa maisteltiin kolme viiniä, mutta koska niistä kaksi oli meillä vielä tuoreessa muistissa, ostimme vain Perrier-Jouët Grand Brut -samppanjan (joka sekin oli tuttu, mutta ei sen tarkemmin muistiin merkitty). Muut tastingin kuohuviinit olivat jo aiemmin blogiin päätyneet Le Petit Rose Cuvée Brut ja Zonin 1821 Rosé Prosecco Brut.

Live on katsottavissa Juomavinkin Facebook-sivuilla.

Perrier-Jouët Grand Brut Champagne
AC Champagne, Ranska; 40 % Pinot Noir, 40 % Meunier, 20 % Chardonnay; 49,98 €

Perrier-Jouët kertoo sivuillaan, että Grand Brut -samppanjan edeltäjä Cuvée K oli rohkea kokeilu. Vuonna 1846 julkaistussa samppanjassa oli poikkeuksellisen pieni dosage eli sokeria vain 5 %, kun tavallisesti siihen aikaan samppanjoissa oli sokeria jopa 40 %. Tyylisuuntaa alettiin kutsua nimellä brut eli kuiva, ja Grand Brut on osa tätä jatkumoa.

Grand Brut on talon vuosikerraton vakiosamppanja. 15 % siitä voi olla reserviviinejä ja viinit voivat olla peräisin 50 eri crun alueilta. Samppanja kypsyy vähintään kolme vuotta ennen myyntiin tuloaan.

Samppanjan tuoksu on paahteinen, siinä on kirpeitä hedelmiä ja valkoherukkaa sekä omenaa ja ananasta. Maku on puolestaan moniulotteinen: toisaalta se on kuiva, sitruunainen ja pirteän hapokas, toisaalta kypsän hedelmäinen ja omenainen, toisaalta raikas ja toisaalta täyteläinen, ja kokonaisuutta täydentää hillitty mineraalisuus ja kukkaisuus. Kaiken kaikkiaan samppanja on tyylikäs ja hintansa arvoinen.

Se on myös useaan kertaan hyväksi havaittu: olemme maistelleet sitä toissavuonna ravintola Bassissa alkumaljana sekä viime vuonna Senaatintorin kesäterassilla ja Tallinnassa ravintola Stenhusissa maistelumenun (59 €) seurana. Jos nyt harhaudutaan aiheesta hieman, niin maistelumenulla oli muuten seuraavaa:

  • Amuse bouche lohesta
  • Taimenballotiini marinoidun fenkolin, suolayrtin ja köynnöskrassivaahdon kera
  • Surf & Turf eli hirvenfilettä Saarenmaalta sekä savustettua makrillia aiolin ja punajuurilastujen kanssa
  • Pinaattiravioli, metsäsieniä, smetana- ja yrttiöljykastiketta sekä uusia perunoita
  • Virolainen kuhafilee, rapeaa lehtikaalia, fermentoitua valkoista retiisiä, beurre blanc -kastiketta ja rakuunaa
  • Hirvenfilettä Saarenmaalta, grillattua lehtikaalia, selleriä, sipulikermaa ja punaviinikastiketta
  • Vadelma-juustokakku, suolattua kermajuustoa, tuoretta vadelmaa ja basilikajäätelöä