Juomavinkki - Jacob's Creek roseet 18.12.2020 (eli kuplilla vai ilman, me kysymme)

Palataan taas viime vuoden tunnelmiin: Juomavinkki järjesti 18.12.2020 IG Live Afterworkin, jossa näyttelijä ja juontaja Christoffer Strandberg tutustui joulun roseeviineihin ruokatoimittaja ja bloggaaja Janica Branderin kanssa. Joulu meni jo, mutta vaaleanpunaiset juomat kuplilla tai ilman sopivat myös nyt, kun ystävänpäivä lähestyy.

IG Live on katsottavissa Juomavinkin IGTV:ssä.

Roseet sopivat myös pikkujoulujen ja pizzan kanssa


Jacob's Creek Le Petit Rosé Cuvée Brut
Australia, Pinot Noir, Mataro, Grenache Noir, Shiraz; 11,99 €

Joulun alla uutuutena Alkoon tullut kuohuviini on valmistettu proseccoista tutulla charmat-menetelmällä eli tankkikäymisellä, toisin sanoen viini käy toisen kerran suurissa paineistetuissa terästankeissa ja saa niin kuplansa.

Pinot Noirin lisäksi kuohuviinissä on käytetty GSM-punaviineistä tuttua Grenache Noir - Mataro/Mourvèdre - Syrah/Shiraz -komboa (tosin maahantuojan sivuilla Mataroa ei viinin yhteydessä mainita toisin kuin Alkon sivuilla).

Kuohuviinin tuoksussa on makeita vivahteita ja punaisia marjoja, vadelmaa ja punaherukkaa sekä hieman persikkaa ja mausteita, samoin maussa. Viinin maku on kuiva, hapokas ja karpaloinen, lisäksi siinä on jonkin verran yrttejä ja ehkä hieman yllättäen jopa vähän paahteisuutta. Kuplia on runsaasti, mutta ne katoavat pian. Viini jättää sitruksisen ja kirpeän marjaisen jälkimaun.

Kaiken kaikkiaan kuohuviini on kevyttä ja helppoa juotavaa. Sen sanotaan olevan Provencen roseeviinien tyyliin tehty kuohuviini (ja siitä se on saanut nimensäkin). Kieltämättä siinä on samanlaisia vivahteita, vaikka se onkin rotevamman oloinen viini kuin herkät provencelaiset esikuvansa. Se maistuu sellaisenaan tai sen voisi nauttia antipastojen tai keveiden salaattien seurana.

Jussi piti roseesta enemmän kuplien kanssa eli Jacob's Creek Le Petit Rosé Cuvée Brut oli Jussin suosikki.

Jacob's Creek Le Petit Rosé 2019
Australia, Pinot Noir, Grenache, Mataro; 11,99 €

Kuplattoman roseen speksit ovat melkein samat kuin kuplallisen, mutta erona on ainakin se, että rypälesekoituksessa ei ole mukana Shiraz'ta. (Tarkkoja sekoitussuhteita ei pikaisella googlettamisella löytynyt kummankaan viinin kohdalla maahantuojan tai valmistajan sivuilta.)

Viinin tuoksussa on mansikkaa, kukkaisuutta, mausteita ja yrttisyyttä sekä hieman paahteisuutta, samoin maussa. Keskihapokkaassa ja kuivassa maussa punaisten marjojen joukkoon liittyvät vadelma, punaherukka ja kirsikka, jälkimaussa tuntuu limen kirpeyttä ja mansikkaa.

Kuplaton rosee oli odotetusti hyvin samantyylinen viini kuin kuohuva parinsa, Se oli näistä kahdesta rotevampi ja sen tuoksu ja maku tuntuvat voimakkaammin eli mikään superherkkä rosee tämäkään viini ei ole, vaikka ei sieltä tuhdimmasta päästäkään. Helppoa ja mukavaa juotavaa sekin oli. Viini tuntuu monikäyttöiseltä ja se voisi sopia hyvin kesäpiknikeille ja salaattien seuraksi, ehkä jopa kanaruokienkin kanssa.

Marjut piti tällä kertaa roseesta enemmän ilman kuplia eli Jacob's Creek Le Petit Rosé oli Marjutin suosikki.