Gaïa de Château Puybarbe 2016

Gaïa de Château Puybarbe 2016
AOC Côtes de Bourg, Bordeaux, Ranska; 88 % Merlot, 11 % Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec; 15,98 €

Tuottaja Château Puybarbe

Etiketin mukaan Grand Vin de Bordeaux

Rypäleen mukaan
Merlot: luumua, hedelmäisyyttä, karhunvatukkaa, mansikkaa, pehmeyttä; joskus myös kahvia, tupakkaa ja savua, yrttejä
Cabernet Sauvignon: kirsikkaa, luumua, kahvia, suklaata ja nahkaa, mustaviinimarjaa, seetripuuta; viileillä alueilla myös minttua, eukalyptusta ja vihreää paprikaa
Cabernet Franc: pippuria, tupakkaa, vadelmaa, viinimarjaa, orvokkia, lyijykynää, kepeät tanniinit; viileillä alueilla myös yrttejä, nokkosta, paprikaa
Malbec: kirsikkaa, luumua, kahvia, suklaata ja nahkaa, karhunvatukkaa, mustikkaa, orvokkia ja jopa tammea, mustapippuria

Ruokana karjalanpaisti

Lyhyesti: hedelmäinen ja mehukas

Kommentit 

M: Château Puybarbe on Ranskan Bordeaux'ssa joen oikealla rannalla (eli Merlot-vetoisella puolella) Côtes de Bourgin alueella sijaitseva viinitila, jolla on dokumenttien mukaan viljelty viiniä jo vuonna 1895. Suomalaisten Anna ja Riku Väänäsen omistukseen tila siirtyi lokakuussa 2018. Tilasimme ennen joulua muutaman laatikon tilan viinejä varastoon ja nyt korkkasimme niistä ensimmäisen karjalanpaistin seuraksi.

Gaïa de Château Puybarbe on käynyt ja kypsynyt terästankeissa, joten tammea viinistä on melko turha etsiä. Tuottajan mukaan lasissa oleva vuosikerta 2016 voitti myös kultamitalin "Bordeaux 2018" -kilpailussa, joten odotukset olivat korkealla.

Tummanpunaisen, lähes läpinäkymättömän viinin tuoksussa on kypsiä, melkeinpä hilloisia tummia marjoja ja luumua sekä jonkin verran mausteita ja seetriä, lopuksi nenään iskevät pieni pippurisuus ja jossain määrin myös metsän aluskasvillisuus ja hieman yllättäen nokkonen. Viinin maku on hedelmäinen ja keskitäyteläinen, siinä on tuoksusta tuttuja tummia marjoja, yrttejä ja mausteita. Tanniinit ovat pirteät, mutta eivät liialliset, ne jäävät tuntumaan jälkimaussa luumun ja lakritsan kanssa. Viini on varsin mainio nuorena juotava suoraviivainen, mutta maukas ja kepeä bordeauxlainen ja näin 4-5 vuoden ikäisenä se tuntuu jo mukavan tasapainoiselta - toisaalta en myöskään varastoisi sitä seuraavien 15 vuoden ajan, vaan joisin pois.

Ruoan kanssa viini maistuu hyvin ja plussaa se saa varsinkin siitä, että se sopii mainiosti suolakurkkujen kanssa. Kyllä se menee myös ihan sellaisenaankin ruoan jälkeen, vaikka ei varsinaisesti mikään seurusteluviini taidakaan olla. Arvosanaksi se saa +.

J: Viini on syvän tummanpunaista. Tuoksussa on kypsää tummaa marjaa, luumua, hapankirsikkaa, mustaherukkaa, seetriä ja mausteisuutta. Niiden taustalla lymyilee hieman metsäistä tuoksua. Keskitäyteläinen, lempeän tanniininen maku toistaa tuoksun aromeja, siinä on myös hieman lakritsaa. Jälkimaussa on tummien marjojen ja mausteiden lisäksi hieman kirpeää kirsikkaisuutta.

Ruoan kanssa viini sopi oikein hyvin. Pataruokien lisäksi se voisi mennä riistan tai hyvän paistopinnan omaavan kanan seurana. Arvosanaksi annan +. Parin vuoden lisäkypsytys saattaisi antaa viinille toisenkin plussan.