Olutreissun vaaleanpunainen ystävänpäivän olut- ja ruokaetätasting 13.2.2021


Olutreissu järjesti 13.2.2021 vaaleanpunaisen ystävänpäivän olut- ja ruokaetätastingin, jossa maisteltiin neljää olutta ja niiden seuraksi sopivia ruokia. Tuttuun tapaan Jussi osallistui etätastingiin.Takatalo & Tompuri Kaski Mustakaura Lager
5,0 %; 3,19 € Sellon Prismassa

Ensimmäisen oluen piti olla saman panimon Kaski Pils, mutta ostoskoriin päätyi epähuomiossa ensimmäinen silmiin osunut Kaski-olut eli Mustakaura Lager. Vahinko ei ollut suuri, sillä tastingiin kehotettiin ottamaan suositeltujen oluiden sijaan samantyyppisiä oluita, jos juuri kyseisiä oluita ei löytänyt. Lisäksi Mustakaura valittiin Suomen parhaaksi olueksi vuonna 2020 tummien tai värillisten lagerien sarjassa.

Oluen tuoksussa oli paahteista mallasta, suklaata ja hieman kahvia. Maku toisti tuoksun aromeja. Maku oli aluksi katkera, mutta kääntyi jälkimaussa makeammaksi. Ruoaksi suositeltiin paistettua lohta. Yhdistelmä oli hyvä, mutta olut jyräsi vähän lohta. Savulohi olisi tälle oluelle parempi vaihtoehto, sillä yhdistelmä parani, kun lohen päälle ripotteli vähän savusuolaa.

Fuller's ESB Extra Special Bitter
5,9 %; 3,98 € Alkossa

ESB:n voinee laskea jo klassikoksi, sillä sitä on valmistettu vuodesta 1971 lähtien. Oluen tuoksu oli karamellinen, makean maltainen, hieman toffeinen sekä aavistuksen yrttinen. Maku jatkoi samoilla linjoilla kuin tuoksu ja tarjosi lisäksi kevyttä katkeruutta.

ESB:n kanssa suositeltiin paahtopaistia ja retiisiä. Oluen makeus tasapainotti mukavasti lihan suolaisuutta ja retiisi toi yhdistelmään raikkautta. Myös paahtopaisti-piparjuuri-leipää kehotettiin kokeilemaan tämän kanssa.

CoolHead Juiciness NEIPA
5,5 %; 4,34 € Sellon Prismassa

Kolmannen oluen tuoksussa oli oluttyylille ominaisesti trooppista hedelmää, mangoa, sitrusta ja ananasta. Mehumaisen hedelmäinen, mukavan katkera maku toisti tuoksun aromeja. 

Tämän kanssa suositeltiin berliininmunkkia, jota kutsutaan Turussa piispanmunkiksi. Meidän munkkimme olivat rasian mukaan ystävänmunkkeja, joten emme joutuneet ottamaan kantaa nimikiistaan. Rasvainen ja makea munkki sopikin oluen kanssa oikein hyvin. Munkki vahvisti Juicinessin maun kirpeää sitruksisuutta, lisäksi se sopi myös ESB:n kanssa.

Rodenbach Alexander
5,6 %; 4,80 € Alkossa

Viimeisenä on vuorossa Länsi-Flandersista tuleva olutklassikko, jonka alkoholimäärä menee juuri ja juuri maitokaupparajan yli. Oluen tuoksussa oli runsaasti happamuutta ja kirsikkaa sekä hieman makeaa herukkaa ja mansikkaa. Maku toisti tuoksun aromeja.

Oluen kanssa suositeltiin briejuustoa vadelmahillolla. Olut sopikin juuston kanssa erinomaisesti, mutta vadelmahillo ei oikein tuonut yhdistelmään lisäarvoa.Summa summarum

Oluista oli vaikea löytää suosikkia, koska kaikki olivat hyviä ja jokaista joisin mieluusti uudestaankin. Jos nyt yksi oli pakko valita, niin valitsisin ESB:n. Se ja paahtopaisti olivat myös ruokayhdistelmistä suosikkini.