Apothic Red 2018 (hanapakkaus)

Näyte / Beverage Partners Finland

Apothic Red 2018 
Kalifornia, USA; 40 % Zinfandel, 18 % Syrah, 16 % Merlot, 8 % Cabernet Sauvignon, 4 % Petite Sirah, 4 % Teroldego, 3,5 % Pinot Noir, 3,5 % Petit Verdot, 3 % Graciano; 37,78 € / 3 l

Tuottaja Apothic Wines
Maahantuoja Beverage Partners Finland

Etiketin mukaan tummia marjoja, mokkaa ja vaniljaa



Rypäleiden mukaan
Zinfandel: ryhdikäs ja hedelmäinen, alueen mukaan joko pehmeä ja makea tai mausteinen ja tanniininen; punaisia marjoja, vadelmaa, karhunvatukkaa, anista, pippuria
Syrah: tanniineja, marjoja (kirsikkaa, vadelmaa, luumua, karhunvatukkaa; kuumilla alueilla jopa hillomaista marjaisuutta), mausteita (neilikkaa, pippuria, valkopippuria), suklaata, kahvia, nahkaa, tupakkaa ja savua
Merlot: luumua, hedelmäisyyttä, karhunvatukkaa, mansikkaa, pehmeyttä; joskus myös kahvia, tupakkaa ja savua, yrttejä
Cabernet Sauvignon: kirsikkaa, luumua, kahvia, suklaata ja nahkaa, mustaviinimarjaa, seetripuuta; viileillä alueilla myös minttua, eukalyptusta ja vihreää paprikaa
Petite Sirah: tanniineja, mausteita, luumua, karhunvatukkaa, suklaata, pippuria
Teroldego: hapokkaita, kohtalaisen tanniinisia ja mausteisen marjaisia viinejä (mansikkaa, tummaa kirsikkaa, karhunvatukkaa), tervaa, savua, mäntyä, yrttejä ja karvasmantelia
Pinot Noir: kirsikkaa, raparperia ja herukkaa, kukkaista hedelmäisyyttä, hapokkuutta ja vähän tanniineja; nuorena mansikkaa ja vadelmaa sekä ruusua, orvokkia ja minttua, kypsytyksen myötä mausteita, paahtoleipää, vaniljaa sekä nahkaa
Petit Verdot: käytetään usein sekoitteissa; voimakkaat tanniinit, kirsikkaa, luumua, orvokkia, parfyymia, yrttisyyttä, mausteita, salviaa, nuorena banaania, vanhana orvokkia ja nahkaa
Graciano: mulperipuun hedelmää, orvokkia, suklaata, tummia marjoja, kirsikkaa, luumua.

Ruokana mud cake ja nachopelti

Lyhyesti: mehevä ja hilloinen



Kommentit 

M: Apothic-perheen viinejä on saatavilla neljä erilaista: sekoiteviinit Red ja Dark, viskitynnyrissä kypsynyt Inferno ja kahvilla höystetty Brew. Alkoon on nyt tullut uutuutena 3 l hanapakkauksessa oleva Red, josta saimme näytteen.

Tummanpunaisen, läpinäkymättömän viinin tuoksussa on tummia marjoja, luumua ja mustikkaa sekä mausteita, kahvia ja vaniljaa. Sen maku on täyteläinen ja pehmeä, tanniinit tuntuvat juuri sen verran, että muuten makeahko ja hilloinen viini pysyy ryhdikkäänä. Maussa on tuoksusta tuttuja tummia marjoja ja mausteisuutta. Vaikka viinissä on rypälelajikkeita vaikka muille jakaa eikä tammen kanssakaan ole varmastikaan kursailtu, kokonaisuus pysyy hyvin koossa eikä lässähdä.

Ensin testasimme viinin mud caken ja tummaan suklaaseen dipattujen mansikoiden kanssa ja kokeilimme, onnistuisiko Maple Bourbon Souriin punaviinifloatin teko. Onnistui! Pienen makeutensa ansiosta viini toimi hyvin suklaakakun ja tumman suklaan kanssa - ainoa harmitus oli, että tähän aikaan vuodesta ei saa kotimaisia mansikoita. 

Sitten päätimme testata viinin mättöruoan kanssa. Kokkasimme maissia, punasipulia ja tomaattia sisältäneen nachopellin entrecôten kanssa ja niiden seuraksi pekoniin käärittyjä juustotäytteisiä chilejä ja guacamolea. Myös cheddar-juustoisen ja rasvaisen ruoan kanssa viini sopi hyvin, yhdessä crème fraîchen kanssa se pelasti pahaa-aavistamattoman syöjän jopa satunnaisilta odotettua tulisimmilta chileiltä. 

Apothic Red on helppoa juotavaa, jos (ja kun) täyteläiset ja runsaat, samettisen pehmeät ja jonkin verran sokeria (13 g/l) sisältävät viinit miellyttävät. Se kosiskelee täysillä ja mikäs sen mukavampaa silloin, kun viiniä tekee mieli kulautella ilman sen ihmeempiä hifistelyjä vaikkapa hyvässä seurassa grillatessa. Arvosanaksi viini saa +.

J: Syvän tummanpunaisen viinin tuoksukimarassa on runsaasti tummia marjoja, karhunvatukkaa, mustaherukkaa, luumua, mustikkahilloa, tummaa suklaata, kahvia, lakritsaa, mausteisuutta ja vaniljaa. Jokaisella nuuhkaisukerralla vahvimpana tuntuu hieman eri aromi. Maku toistaa tuoksun aromeja, se on ensin hilloisen makea, mutta muuttuu vähitellen hapokkaammaksi. Pehmeitä tanniinejakin on. Jälkimaku on sekoitus kuningatarhilloa, herukkahilloa, mausteita ja hapankirsikkaa.

Viini toimi hyvin kaiken sen kanssa syödyn ruoan kanssa, mediumkypsästä entrecôtesta tulisten chilien kautta mutakakkuun. Se voisi käydä hyvin myös savulohenkin seuraksi. Kaiken lisäksi Apothic Red menee oikein hyvin myös sellaisenaan seurustelujuomana. Arvosanaksi annan +.