Mr. Nebbiolo - Pääsiäisen viinit ja Meet the Winemaker Damilano 19.3.2021

Mr. Nebbiolo aloitti kevään etätastingien sarjan pääsiäisviinitastingilla, jossa oli mukana Damilanon export manager Thomas Cuni vaimonsa Isabellan kanssa. 

Cantina Damilanon viinitalo sijaitsee Italian Piemontessa. Talo valmistaa baroloita viiden eri viinitarhan (cru) rypäleistä sekä niiden lisäksi myös muita puna- valko- ja kuohuviinejä ja grappaa.

Vaikka tastingin teemana olivatkin pääsiäisruokien kanssa sopivat viinit, meillä ei kuitenkaan ollut niiden seurana erityisen pääsiäishenkistä ruokaa. 

 Tilasimme tastingia varten ravintola Murun herkkulajitelman (44 €), johon kuului paahdettua keltajuurta, hunaja-tyrnivinegrettia ja Murun ricottaa; savukalamoussea, pikkelöityä fenkolia ja briossikrutonkeja; limemarinoitua lohta, basilikakreemiä ja pikkelöityä fenkolia sekä kurkkua; tartar, yrttimajoneesia ja pikkelöityä sipulia; leikkeleitä, pikkelöityjä kasviksia, juustoja ja chutneyta sekä suklaaganachekakku. Yksi lajitelma riitti hyvin kahdelle naposteltavaksi.

Damilano Barbera d'Asti 2018
DOCG Piemonte, Italia; Barbera; 19,95 €

Viini on käynyt ja kypsynyt teräs- ja betoniastioissa.

Viinin tuoksussa oli kypsiä ja mehukkaita punaisia ja tummia marjoja, herukkaa, kirsikkaa ja karpaloa sekä luumua ja mustikkaa, alkoholi (15 %) tuntui nenässä pienenä pistelynä. Viinin maku oli hapokas ja keskitäyteläinen, tanniineja ei (rypälelajikkeelle tyypillisesti) ollut oikeastaan yhtään. Aromiensa suhteen maku jatkoi tuoksun linjoilla, marjojen lisäksi maussa oli mausteisuutta, joka tuntui paremmin ilmaantumisen myötä. Jälkimakuun jäi makeaa marjaisuutta, häivähdys viikunaa ja hapokkuutta.

Limemarinoidun lohen kanssa raikas ja hedelmäinen viini sopi oikein hyvin ja se passasi myös leikkeleiden, juuston, tartarin ja suklaaganachekakun seuraksi. Astetta parempi pizza- ja pastaviini oli meidän suosikkimme illan viineistä.

Jos pääsiäisenä kokkaa lohta, Damilano Barbera d'Asti voisi olla sen kanssa passeli.

Damilano Marghe Langhe Nebbiolo 2016
DOC Langhe, Italia; Nebbiolo; 28,60 €

Tämäkin viini on edellisen tapaan kypsynyt terästankeissa.

Viinin tuoksussa oli makeita tummia marjoja, luumua ja hapankirsikkaa sekä pippurisia mausteita. Myös viinin maku oli tumman marjainen ja pikkuisen pippurinen, kokonaisuutta höysti pieni aavistus lakritsaa, mausteisuutta ja kukkaisuutta. Tanniinit olivat napakat, mutta pehmenivät ilmaantumisen myötä, myös hapokkuutta tuntui niinkuin nebbioloissa yleensäkin. 

Viini vaati seurakseen ruokaa, sillä vaikka se olikin varsin maukas, hapokkuuden ja tanniinien yhdistelmä ei ollut sellaisenaan kovinkaan helppo. Parhaiten sen seuraksi sopi tartar, lisäksi limemarinoitu lohi, leikkeleet, juustot ja keltajuurikin toimivat hyvin.

Damilano Marghe Langhe Nebbiolo sopisi hyvin pääsiäisen lammasruokien tai pataruokien kanssa 

Giacomo Fenocchio Barolo 2014
DOCG Barolo, Italia; Nebbiolo; 39,08 €

Viini käy ja kypsyy ensin terästankeissa ja sen jälkeen isoissa tammitynnyreissä 40 kuukauden ajan.

Viinin tuoksussa oli tummia marjoja, hapankirsikkaa, vadelmaa, karpaloa ja viikunaa, nahkaa ja tammikypsytyksen tuomaa vaniljaa. Myös viinin maku oli marjainen ja mausteinen, vaniljan lisäksi tuntui minttua ja neilikkaa. Viini oli keskitäyteläinen, sen tanniinit olivat jo pehmenneet melko mukavasti, mutta tuntuivat silti, samoin hapokkuutta riitti vielä.

Tämäkin vivahteikas viini on selkeästi ruokaviini. Se sopi hienosti leikkeleiden ja juustojen seuraksi, myös limemarinoitu lohi ja tartar maistuivat sen kanssa. 

Pääsiäisenä Giacomo Fenocchio Barolon voisi ajatella hieman punertavaksi jätetyn ja yrttisen lampaanlihan tai karitsan kanssa.