Viiniposti - Gustave Lorentzin virtuaalitasting 3.3.2021

Viiniposti järjesti 3.3.2021 etätastingin, jossa maisteltiin Maison Gustave Lorentzin viinejä. Tastingin vetivät viinitalon vientipäällikkö Pascal Schielé ja Fine Brandsin Elina Salminen. 

Gustave Lorentzin perheomisteinen viinitalo sijaitsee Alsacessa Bergheimin kylässä. Viinejä se on valmistanut kuuden sukupolven ajan vuodesta 1836 alkaen. Talo omistaa kylässä noin 33 hehtaaria viinitarhoja, joista kaksi on grand cru -laatuluokiteltuja, minkä lisäksi se vuokraa tarhoja ja ostaa rypäleitä lähialueiden sopimusviljelijöiltä. Vuodesta 2012 alkaen talon omilla tarhoilla tuotetut viinit ovat olleet luomusertifioituja.

Gustave Lorentz Sylvaner Réserve 2019
AC Alsace, Ranska; Sylvaner; 11,20 €

Illan ensimmäinen viini oli hennon vaaleankeltainen, lähes väritön. Sen tuoksussa oli trooppiseen suuntaan vivahtavia vaaleita hedelmiä, kypsää omenaa ja sitruunaa, mangoa ja ananasta sekä kirpeää valkoherukkaa, lisäksi tuoksussa tuntui hieman savuisuutta ja kuivattuja yrttejä. Sitruksisen hapokas ja hedelmäinen maku jatkoi tuoksun linjoilla, persikan ja päärynän lisäksi viinissä maistuivat yrtit ja kevyt mineraalisuus. 

Tasapainoinen ja hinta-laatusuhteeltaan hyvä viini maistui hyvin ruoan kanssa, toisena päivänä paistetun lohen ja toisena päivänä uuniperunoiden ja savutonnikalatahnan seurana. Ruoaksi voisi ajatella myös salaatteja, äyriäisiä ja muita kalaruokia tai kylmiä alkupaloja.

Gustave Lorentz L'ami des Crustacés Pinot Blanc 2019
AOC Alsace, Ranska; 70 % Pinot Auxerrois, 30 % Pinot Blanc; 12,98 €

Pinot Auxerrois on mielenkiintoinen tapaus - se on eri lajike kuin Pinot Blanc, mutta Alsacen sääntöjen mukaan kuitenkin Pinot Blanc- ja Auxerrois-sekoitteita tai jopa 100 % Auxerrois'ia olevia viinejä saa kutsua pinot blanceiksi. (Lähde: Decanter)

Vaaleankeltaisen viinin tuoksu oli pyöreän hedelmäinen, vaalean persikan ja hunajamelonin lisäksi siinä tuntui kukkaisuutta. Viinin maku oli kuiva, lempeän hapokas ja tuoksun vaaleiden hedelmien aromit toistuivat siinä mandariinin ja kumkvatin lisäksi. Kokonaisuutta piristi pieni mineraalisuus. 

"Merenelävien ystävä" oli myös hyvä ruokaviini - äärimmäisen helpoksi ruokavalinnan tekivät sekä viinin nimi että etiketti, jotka johdattivat ajatukset heti sopivan ruoan suuntaan eli äyriäisiin ja kalaan.

Gustave Lorentz Grand Cru Kanzlerberg Riesling 2016
AOC Alsace Grand Cru, Ranska; Riesling; 34,40 €

Gustave Lorentzin toinen grand cru -tarha Kanzlerberg on Alsacen pienin grand cru -tarha (3,23 ha). Tarhalla on pitkä historia, sillä ensimmäinen maininta Kanzlerbergin kukkulasta on vuodelta 1312.

Kuten grand cru -tason viiniltä voi odottaa, sen tuoksussa tuntui hurmaavasti petroolia ja mineraalisuutta ja rieslingille tuttuja sitrusta, omenaa, trooppisia hedelmiä, persikkaa, sitruunamarmeladia ja jopa jonkin verran hunajan makeutta. Sama jatkui viinin maussa: vaikka se oli kuiva, sitruksinen hapokkuus oli hienosti tasapainossa hedelmäisen makeuden kanssa. (Ihan rutikuiva viini ei ole, sokeria on 7 g/l ja niiden vastapainoksi happoja 7,4 g/l.) Jälkimaku oli pitkä, ja kaikkiaan viini oli runsas ja maukas.

Vuosikertaa 2016 oleva viini oli vielä nuori. Vaikka se oli varsin nautinnollista juotavaa jo nyt ihan sellaisenaan tai vaikkapa lohen kanssa, sitä voi kypsytellä kaikessa rauhassa vielä ainakin viiden vuoden ajan. Illan suosikkiviiniä ei myöskään ei tarvinnut miettiä pitkään, sillä grand cru -rieslingiä on vaikea päihittää.