Menovinkki: Hotelli- ja ravintolamuseon Tiistaitarjotin ja perjantaipullo -näyttely



Hotelli- ja ravintolamuseo
Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, G-porras, 3. kerros
Tallberginkatu 1 G, Helsinki

Puolisentoista vuotta sitten kävimme Tampereella Vapriikissa katsomassa riemastuttavan Tiistaitarjotin-näyttelyn, jossa esiteltiin Aamulehdessä kultaisella 1970-luvulla julkaistuja ruokakuvia ja reseptejä. Siihen perustuva, Vapriikin tuottama ja juomakulttuurin osalta täydennetty Tiistaitarjotin ja perjantaipullo -näyttely avautui 28.1.2022 Hotelli- ja ravintolamuseossa Kaapelitehtaalla. 

Insinööriliitto järjesti jäsenilleen opastetun retken näyttelyyn, ja talouden humanistikin pääsi siinä siivellä mukaan. Edellisen kerran kävimme museossa melkeinpä tasan kaksi vuotta sitten katsomassa Oispa kaljaa -näyttelyn.

"Tiistaitarjotin ja perjantaipullo kuljettaa katsojan 70-luvun vahvojen, rohkeiden ja värikkäiden ruokakuvien sekä mutkattomien ruokaohjeiden ja makumuistojen maailmaan."



Valokuvaaja ja läänintaiteilija Juhani Riekkola ja hänen vaimonsa, kotitalousopettaja Eeva Junkkari-Riekkola toimittivat Aamulehden Tiistaitarjotin-artikkelisarjaa vuosina 1974-78. Sarjan kuvat henkivät nykypäivän näkövinkkelistä katsottuna hurmaavalla tavalla 70-luvun estetiikkaa, ja kieltämättä reseptejä lueskellessa huomasi, että aika on kullannut muistot.

Tiistaitarjotinta täydentävä Perjantaipullo puolestaan esittelee 1970-luvun juomakulttuuria esineiden avulla - siis aikaa, jolloin kotona juotiin maitoa, piimää ja kotikaljaa, limsaa vain viikonloppuisin ja keskiolutkin oli juuri ehtinyt vapautua ruokakauppoihin ja kuppiloihin.

Samalla lipulla voi katsoa myös museon pysyvän Makuasioita - näkökulmia ruoka- ja juomakulttuuriin -näyttelyn, joka sekin on kiinnostava katsaus menneeseen ruoka- ja ravintolakulttuuriin.

Näyttelyyn saa tilattua erikseen myös opastuksen ja maistiaisia - erityisen hienoa oli se, että porkkanakakun kanssa oli Ainoa Wineryn Valokkia!


Tiistaitarjotin ja perjantaipullo -näyttely on auki 8.1.2023 saakka. Suosittelemme! (Perinteinen huomautus: tarkista tulevat oheistapahtumat, hinnat ja aukioloajat museon sivuilta.)