Salama Brewing Mirabello Wild Ale




Mirabello on Salama Brewingin toinen pullo-olut ja ensimmäinen villihiivalla käynyt olut. Ensimmäinen pullo-olut oli aiemmin tänä vuonna lanseerattu Vortex No. 1

Oluen maustamiseen on käytetty mirabelle- eli kirsikkaluumua, joka on peräisin Ranskan Lorrainesta. Kyseinen alue tuottaa 80 % maailman kaupallisesta mirabelle-sadosta. Väriltään mirabelle on tummankeltainen tai punertava, ja sitä käytetään makeutensa vuoksi yleensä hilloihin ja brandyyn.



Mirabello
Suomi; wild ale; 7,7 %; 12,00 € Salaman kaupassa

Panimo Salama Brewing

Panimon mukaan 

White wine barrel aged for almost two years. Conditioned with Mirabelle plum. First wild fermentation beer from Salama.

Oluttyypin mukaan
Wild ale on pintahiivaolut, joka valmistetaan joko kokonaan tai osittain villihiivoilla, joista osa tuottaa olueen happamuutta ja osa välttämättä ei. Tunnetuin näistä villihiivoista on Brettanomyces eli bretta, jota on luonnostaan hedelmien kuorissa. Se tuo juomiin happamuutta sekä maanläheisiä, nahkaisia ja tallimaisia aromeja.

Lyhyesti: raikkaan hedelmäinen, mutta funky hapanolut

Kommentit

M: Tallintaustaa, luumua ja aprikoosia; aika funky, mutta vähän yksioikoinen.

J: Olut on sameaa ja väriltään kellertävän oranssia. Tuoksussa on brettamaista maanläheisyyttä, hedelmäisyyttä, aprikoosia, kypsää omenaa ja luumua. Valkoviinitynnyristä tulleita aromeja ei juurikaan erota. Maku on hyvin hapan, mutta happamuus ei mene aivan äärimmäisyyksiin. Maussa on tuoksun aromeista eniten aprikoosia ja omenaa. Happamuuden lisäksi maussa on sitruksista hapokkuutta, varsinkin jälkimaussa. 

Kokonaisuus on raikas ja vinkeä, vaikka oluen aromimaailma on melko suoraviivainen. Mirabello ei kuitenkaan ole mikään aloittelijan hapanolut. Arvosanaksi annan +.