Alkon glögit 2021

Glögit maistettu Alkon mediapruuvissa lokakuussa

Alkon valikoimiin on tällä hetkellä listattu 27 glögiä. Marjut maisteli niistä Alkon lokakuun mediapruuvissa tarjolla olleet. Osa oli vanhoja tuttuja, osa tämän vuoden uutuuksia eikä tuttuun tapaan kokeellisiltakaan glögeiltä vältytty. Mukana olivat tietenkin Blossan ja Loimun uudet kausimaut.

Alkoholittomat

Ystävän Glögi Puolukka-Punaherukka
Suomi; 3,99 € / 0,5 l
sokeria 140 g/l

Punainen, kypsän puolukkainen, punaherukkainen, hennon omenainen, kanelinen, kevyen kardemummainen

Glögi on tehty täysmehusta (ei tiivisteestä) ja sen mausta tulee mieleen kuuma mehu, jota sai koulussa hiihtoretken jälkeen, sillä mitenkään voimakkaan glögimausteinen Ystävän glögi ei ollut. Se sopisi hyvin kevyiden glögien ystäville. Käytetyt mausteet ovat kaneli ja kardemumma.

Blossa Alkoholfri Glögg
Suomi; 4,19 € / 0,75 l
sokeria 180 g/l

Runsaanpunainen, kirsikkainen, luumuinen, neilikkainen, kardemummainen, hennon inkiväärinen

Blossan alkoholiton glögi on punaviinipohjainen eli se on tehty punaviinistä, josta alkoholi on poistettu. Se onkin yllättävän täyteläinen ja viinimäinen sekä makean mausteinen. Blossan alkoholiton versio voisi olla varsin passeli perinteisen glögin alkoholitonta versiota etsiville.

Kuohuvat

Merry Pinkmas Organic Rosé Glögg
Suomi; Garnacha Tintorera; 9,99 € / 0,75 l
sokeria 75 g/l, alkoholia 8 %

Makea, keskihapokas, karhunvatukkainen, vadelmainen, kaneliomenainen, hennon kardemummainen, neilikkainen, pirskahteleva

Viime vuodelta tuttu roseeglögiskumppa on valikoimassa tänäkin vuonna. Se on kevyt, raikas ja marjainen eikä kovin glögimausteinen, mikä on toisaalta ihan mukava asia, sillä kuohuviiniltä ei välttämättä sitä kaipaakaan. Mausteita on kuitenkin riittävästi glögisen tunnelman luomiseen. Käytetyt mausteet ovat mm. neilikka ja kaneli.

Vaaleat glögit

Blossa Ekologisk Vit Vinglögg
Suomi; 9,18 € / 0,75 l
sokeria 170 g/l, alkoholia 10 %

Keltainen, kypsän sitruksinen, omenainen, kardemummainen, hennon hunajainen, neilikkainen, kevyen inkiväärinen

Valkoinen Blossa valmistetaan ajan kanssa, kun sen kardemummaa, inkivääriä ja neilikkaa sisältävä mausteseos saa ensin uuttua kuukauden ja itse glögikin kypsyy vähintään kolme kuukautta punaisen version tapaan. Glögin maku on runsaan mausteinen ja sen omenaisuus on kuivaa, joten siitä saa helposti hyvän glögifiiliksen varsinkin, jos kaipaa punaista glögiä kevyempää tai raikkaampaa vaihtoehtoa.

Nordfors Luomu Valkoviiniglögi
Suomi; 9,18 € / 0,75 l
sokeria 150 g/l, alkoholia 10 %

Vaaleankeltainen, sitruksinen, omenainen, hennon kukkainen, kardemummainen, kanelinen

Vaikka Nordforsin valkoviiniglögissä on vähemmän sokeria kuin Blossassa, se maistuu Blossaa makeammalta. Glögin mausteisuus on myös Blossaa lempeämpää, maussa tuntuu ensin makeaa omenaa ja vasta sen jälkeen glögimausteita. Käytetyt mausteet ovat inkivääri, kaneli, neilikka ja kardemumma.

Valkia Talviomena Glögi
Suomi; 8,59 € / 0,75 l
sokeria 160 g/l, alkoholia 8 %

Makea, keskihapokas, omenainen, päärynäinen, kevyen sitruksinen, runsaan kanelinen, hennon inkiväärinen

Valkiassa on sokeria vähemmän kuin Blossassa ja enemmän kuin Nordforsissa, mutta se ei tunnu Nordforsia makeammalta, vaikka jotain limonadimaista siinä on. Omenaviinipohjainen, kevyehkö glögi on lempeän mausteinen, ja omenan ja kanelin yhdistelmä toimii kuten aina. Käytetyt mausteet ovat inkivääri, kaneli, neilikka ja kardemumma.

Glühweinit

Bird's Tree Organic Glühwein
Saksa; 10,99 € / 0,75 l
sokeria 90 g/l, alkoholia 10 %
Uutuus

Punainen, kypsän karpaloinen, metsämarjainen, pomeranssinen, kanelinen, hennon neilikkainen

Bird's Tree -viinisarjaan kuuluu nykyisin myös luomu-Glühwein. Tempranillo-pohjaan tehty Glühwein maistuu perinteiselle saksalaiselle hehkuviinille, mutta se on kuitenkin miellyttävän kevyt ja marjaisen makea. Sitä voisi kokeilla myös appelsiiniviipaleen kanssa.

Winter Village Glühwein
Saksa; 8,99 € / 0,75 l
sokeria 75 g/l, alkoholia 10 %
Uutuus

Tummanpunainen, karpaloinen, karhunvatukkainen, kevyen appelsiininen, vadelmainen, kanelinen, hennon neilikkainen

Myös toinen Glühwein on tempranillo-pohjainen. Se on marjainen ja jonkin verran mausteisempi kuin Bird's Tree. Se(kin) on varsin miellyttävä Glühwein - mukavaa, että ne ovat nykyään suhteellisen kevyitä eivätkä tunkkaisen mausteisia ja raskaita. Käytetyt mausteet ovat kardemumma, anis, muskottipähkinä, maustepippuri, kaneli, appelsiini, neilikka ja mustikkamehu. 

Perinteiset

Perinteinen Punaviiniglögi Luomu
Suomi; 8,99 € / 0,75 l
sokeria 110 g/l, alkoholia 11 %

Runsaanpunainen, kirsikkainen, karpaloinen, mustikkainen, runsaan kanelinen, neilikkainen

Perinteistä Punaviiniglögiä on valmistettu jo vuodesta 1988, joten se on ansainnut paikkansa klassikkojen joukossa. Se on hyvinkin perinteinen espanjalaiseen punaviiniin valmistettu glögi, mutta melko kevyen ja hillityn oloinen - ehkä aavistuksen muita glögejä pienempi sokerimäärä vaikuttaa. Maussa tuntuvat voimakkaimmin kaneli ja neilikka.

Nordfors Luomu Punaviiniglögi
Suomi; 5,38 € / 0,375 l
sokeria 150 g/l, alkoholia 11 %

Runsaanpunainen, kirsikkainen, metsämarjainen, neilikkainen, kanelinen, hennon kardemummainen

Pienessä pullossa myynnissä oleva glögi on marjainen ja jopa aavistuksen makea. Käytetyt glögimausteet ovat neilikka, kaneli, pomeranssi, inkivääri ja kardemumma, ja niistä erottuvat voimakkaimmin kardemumma ja neilikka.

Jouluaamu Luomu Punaviiniglögi
Suomi; 8,48 € / 0,75 l
sokeria 60 g/l, alkoholia 8 %

Punainen, punaherukkainen, karpaloinen, vaniljainen, hennon kaakaoinen, kevyen appelsiininkuorinen

Jouluaamussa on vähemmän sokeria kuin kattauksen muissa glögeissä ja sen alkoholipitoisuus on matala, mikä tekee siitä kevyen vaihtoehdon perinteisten glögien rinnalle. Sen tuoksu on hyvin perinteinen ja kardemummainen, maku taas aavistuksen mehumainen.

Blossa Ekologisk Vinglögg
Suomi; 9,18 € / 0,75 l
sokeria 150 g/l, alkoholia 10 %

Tummanpunainen, luumuinen, mustaherukkainen, pomeranssinen, kardemummainen, neilikkainen, hennon inkiväärinen

Blossan punaviiniglögi on jo klassikko, onhan sen reseptikin jo yli sata vuotta vanha. Mm. kardemummalla, inkiväärillä ja neilikalla maustettu glögi on saanut kypsyä rauhassa vähintään kolme kuukautta, jotta siihen saadaan perinteinen punaviiniglögin maku. Blossa on hieman viinimäinen, toisaalta hyvin perinteisen glögin makuinen ja toisaalta jopa hieman makea.

* Blossa voitti Soppa365:n glögivertailun.

Kausimaut

Loimu 2021
Suomi; 14,95 € / 0,75 l
sokeria 150 g/l, alkoholia 15 %

Tummanpunainen, vadelmainen, kirsikkainen, punaherukkainen, inkiväärinen, kanelinen, kevyen kardemummainen, hennon neilikkainen

Lignell & Piispasen Loimu-glögin kausimaussa yhdistyvät punaiset viinimarjat, vadelmat sekä perinteiset glögimausteet neilikka, kaneli, kardemumma ja inkivääri. Yhdistelmä on mehevän marjainen ja mausteet maistuvat hyvin, kausimaku on siis oikein onnistunut.

* Loimu 2021 voitti Kotilieden uutuusglögien vertailun.

Blossa 21
Suomi; 14,98 € / 0,75 l
sokeria 130 g/l, alkoholia 15 %
Uutuus

Keltainen, appelsiininen, sitruksinen, neilikkainen, kevyen inkiväärinen, hennon uuniomenainen

Blossan kausimaku on saanut inspiraationsa Espanjan Valenciasta, ja se yhdistää perinteiset glögimausteet appelsiiniin, pomeranssiin ja sitruunaan. Makea ja kirpeä sitruksisuus toimivat hyvin ja glögi maistuu hyvin kylmänäkin, glögi & tonicina tai spritzerinä. Lue lisää.

Dufvenkrooks Lakka
Ruotsi; 10,38 € / 0,75 l
sokeria 170 g/l, alkoholia 15 %
Uutuus

Oranssi, lakkamarjainen, omenainen, kevyen appelsiininen, hennon hunajainen, mausteinen

Glögin tuoksu on makea, jopa hieman karkkinen. Siitä tulevat mieleen ne kovat peltipurkissa olevat appelsiinikarkit (mikä niiden nimi taas olikaan?). Vaikka glögi on maustettu lakalla, makeus peittää marjan maun alleen eikä se tunnu kovinkaan voimakkaasti, vaan glögi on ennemmin appelsiininen.

Maustetut

Tähtiglögi Luomu
Suomi; 9,98 € / 0,75 l
sokeria 150 g/l, alkoholia 15 %

Runsaanpunainen, kirsikkahilloinen, vadelmainen, hennon appelsiininen, glögimausteinen

Vadelmalla  ja pomeranssilla maustettu Tähtiglögi Luomu on tuttu jo pidemmältä aikaa. Sen olisi myös voinut listata perinteisten glögien alle, sillä se on mausteistaan huolimatta myös hyvinkin perinteinen glögi, jota pomeranssi piristää mukavasti. Käytetyt mausteet ovat kaneli ja neilikka.

G Glögi Kirsikkapraliini
Ruotsi; 8,99 € / 0,5 l
sokeria 190 g/l, alkoholia 15 %
Uutuus

Tummanpunainen, kypsän kirsikkainen, karpalohilloinen, karvasmantelinen, suklaakonvehtinen

Jos muistat muutama vuosi sitten kaupoista poistuneet Mon Cheri -konvehdit (jotka itse asiassa tulivat Alkon valikoimaan lokakuussa ja myivät nopeasti loppuun), niin tässä on samaa kamaa pullossa - tai siis aivan samanmakuista kirsikkasuklaista glögiä. 

Dufvenkrooks Rommirusina
Ruotsi; 12,98 € / 0,75 l
sokeri 190 g/l, alkoholia 15 %
Uutuus

Tummanpunainen, rommirusinainen, kirsikkainen, kuivahedelmäinen, kanelinen, viikunainen

Rommirusina-glögi on yllättävän viinillinen. Rommirusina tuntuu vain maltillisesti, ja sen lisäksi glögissä maistuvat mausteet, tummat marjat ja viikuna.

Vielä enemmän maustetut

Rocky Choco & Nuts Glögg
Suomi; 9,78 € / 0,75 l
sokeria 180 g/l, alkoholia 8 %
Uutuus

Punainen, suklainen, hasselpähkinäinen, vadelmainen, vaniljainen, glögimausteinen

Aiempien vuosien Rocky Road- ja Rocky Mocca -glögit ovat saaneet jatkoksi Rocky Choco & Nuts -glögin. Se maistui hyvin voimakkaasti hasselpähkinälle, mikä varmastikin jakaa mielipiteet - ja hasselpähkinä maistui hyvin pitkään, suklaa ei niinkään paljon. Käyteyt mausteet ovat inkivääri, kaneli, neilikka ja kardemumma.

Attitude Cola Glögg
Suomi; 9,49 € / 0,75 l
sokeria 180 g/l, alkoholia 8 %
Uutuus

Ruskeanpunainen, kola-arominen, tumman kirsikkainen, kevyen karpaloinen, kanelinen, hennon neilikkainen

Attitude Cola Glögg yhdistää punaviinin ja colan espanjalaisen Kalimotxo- eli Calimocho-drinkin tapaan ja lisää sekoitukseen vielä perinteisiä glögimausteita. Vaikea sanoa, onko se sitten hyvä asia... Satunnaisesti yhdistelmä tuntui toimivan, satunnaisesti ei - tietysti asiaa auttoi se, että cola sinällään on hyvä maku eikä yhtä hallitseva kuin edellisen glögin hasselpähkinä.

Vahvat glögit

Juhla Glögi
Suomi; 12,98 € / 0,75 l
sokeria 130 g/l, alkoholia 20 %

Punaruskea, kypsän aprikoosinen, brandyinen, kuivahedelmäinen, glögimausteinen, hennon arrakkinen, lämmin

Brandylla maustettu Juhla Glögi on ollut Alkon valikoimissa jo vuodesta 2000. Perinteiset glögimausteet eivät peitä brandyn makua tai alkoholisuutta, vaan glögissä tuntuu pientä arrakkisuutta. Käytetyt mausteet ovat mm. neilikka ja kardemumma.

Hehkuviini
Suomi; 11,99 € / 0,75 l
sokeria 150 g/l, alkoholia 22 %

Punainen, mustaherukkainen, kirsikkahilloinen, piparkakkuinen, neilikkainen, kanelinen

Väkevöidystä viinistä ja marjamehuista valmistettu vahva ja alkoholinen Hehkuviini on ollut myynnissä jo vuodesta 1933. Sitä voinee siis kutsua jo klassikoksi, joten eipä siitä se enempää.

***
Katso myös: Alkon glögit 2020