Matka viinin alkulähteille: Georgian viinit 6.10.2021

Suomen Sommelieryhdistys ry. järjesti kannattajajäsenilleen Matka viinin alkulähteille: Georgian viinit -tapahtuman (15 €), joka onnistuttiin viimein pitämään kaiken koronasäädön jälkeen 6.10.2021 Bar Jackiessa. Iltaa emännöi Geotran Nina Puustinen. Georgia on vanha viinimaa ja sen viinit ovat mielenkiintoisia (sekä hyvässä että pahassa), joten lähdimme tapahtumaan hyvinkin kiinnostuneina.

Geotra on perustettu vuonna 2018 ja se tuo maahan georgialaisen Besinin viinejä, joita on tällä hetkellä valikoimassa kymmenen erilaista. Besinin viinitila puolestaan on perustettu 2004 ja se sijaitsee Kakhetian viinilaaksossa Georgian itäosassa. Tilan nimi tarkoittaa ”uhrattavaa viiniä” eli viiniä, jota muinaiset georgialaiset tekivät parhaimmista viinirypäleistään ja uhrasivat jumalilleen.

Georgiassa on valmistettu viiniä noin 8 000 vuoden ajan. Maassa kasvaa noin 400 paikallista rypälelajiketta, mutta kaupallista käyttöä varten viljellään vain 38 lajiketta. Tunnetuimpia niistä lienevät valkoinen Rkatsiteli ja punainen Saperavi.

Qvevri eli kvevri (ქვევრი) on perinteinen georgialainen viininvalmistus- ja säilytysastia. Kvevrien koko vaihtelee 20 - 10 000 litraan, mutta sen tyypillinen koko on noin 800 litraa. Munanmuotoiseen, maahan haudattavaan saviastiaan lisätään rypäleet kuorineen, siemenineen ja rankoineen (chacha) kanssa ja annetaan käydä. Varsinkin Khakhetin alueella viinin valmistuksessa käytetään kaikki chacha, muualla Georgiassa sen määrä on pienempi. Menetelmän ansiosta valkoisistakin rypäleistä saadaan melko voimakkaita ja jopa tanniinisia oransseja viinejä.

Besini Tsinandali Dry White 2017
AC Kakheti, Georgia; 85 % Rkatsiteli, 15 % Kakhuri Mtsvane; 11,98 €

Rkatsiteli on Georgian eniten viljelty valkoviinirypäle ja yksi vanhimmista tunnetuista rypäleistä. Georgiasta on löydetty saviastioita, joissa on ollut 5 000 vuotta vanhoja Rkatsitelin siemeniä. Rypäle kestää hyvin kylmää ja tuottaa runsaasti satoa. Peräti 18 % kaikesta Neuvostoliitossa tuotetusta viinistä oli tehty Rkatsitelista. Rypäleestä tehdyt viinit ovat hapokkaita ja niissä on usein kukkaisia ja mausteisia aromeja.

Kakhuri Mtsvane eli "vihreä, nuori" on yksi kuudesta Georgiassa kasvavasta Mtsvanesta.Siitä saadaan hapokkaita viinejä, joissa on persikkaa ja sitrusta, trooppisia hedelmiä ja kukkaisuutta sekä hieman mineraalisuutta. Sitä sekoitetaan usein Rkatsitelin kanssa ja lajike sopii myös väkevöityjen viinien valmistukseen.

Viini on käynyt terästankeissa.

Tsinandalin alueelta tulevan kirkkaan, vaalean sitruunankeltaisen viinin tuoksussa oli kypsää sitrusta, omenaa ja pähkinää. Viinin maku oli kevyen hapokas ja keskitäyteläinen, tuoksun tapaan siinä oli omenaa ja sen lisäksi persikkaa ja trooppisia hedelmiä. Maku oli kuiva ja ryhdikäs, ja jälkimaussa tuntui valkopippurisia mausteita.

Viini maistui hyvin juuston kanssa ja sen voisi yhdistää myös äyriäisten tai kalaruokien kanssa. Hintakaan ei ollut kovin paha.

Besini Qvevri Dry White 2017
Kakheti, Georgia; Rkatsiteli; 22,19 €

Viini on kypsynyt kuusi kuukautta kvevrissä.

Viinin väri oli oljenkeltainen ja vivahti hieman persikanpunaiseen, mikä vihjasi heti oranssin viinin suuntaan.

Viinin tuoksussa oli kypsempää hedelmää kuin ensimmäisen viinin tuoksussa: kuivattuja hedelmiä, aprikoosia ja persikkaa sekä hapettunutta omenaa ja heinää. Viinin maku oli rutikuiva, mutta hedelmäinen ja hämmentävästi sen maussa maistui karpaloa sekä pieni häivähdys tanniineja. Kokonaisuutena se ei ollut kovinkaan villi, vaan helposti lähestyttävä oranssiviini.

Viini sopi salamin seuraksi ja se voisi käydä myös rasvaisen kalan tai kevyiden liharuokien kanssa.Besini Saperavi Dry Red 2020
Kakheti, Georgia; Saperavi; 12,98 €

Saperavi-rypäle kuuluu teinturier-rypäleisiin, toisin sanoen tumman kuoren lisäksi myös rypäleen hedelmäliha ja siitä puristettu mehu on punaista. Saperavista tuotetaan sekä kuivia että makeita viinejä, joiden aromeissa on yrttejä (rosmariini, minttu, laakerinlehteä), marjoja ja kuivattuja marjoja (vadelmaa, luumua, mustaherukkaa) sekä lakritsaa, mustapippuria, tupakkaa ja makeita mausteita.

Viini on käynyt viikon verran terästankeissa ja ilmeisesti kypsynyt tammitynnyreissä.

Tummanpunaisen viinin tuoksussa oli hilloisia tummia marjoja, luumua ja kirsikkaa sekä hieman tummaa suklaata, samoin maussa. Viini oli nimensä mukaisesti kuiva ja kohtalaisen täyteläinen, ja tumman marjaisuuden lisäksi maussa tuntui pippurista mausteisuutta ja kohtalaisesti tanniineja.

Viinillä oli hyvä hinta-laatusuhde ja se voisi olla kesällä loistava grillausviini, talvella se voisi maistua lihapatojen ja juustojen kanssa. Se oli viineistä Jussin suosikki.

Besini Qvevri Dry Red 2018
Georgia; Saperavi; 20 €

Viini on käynyt 6-8 viikon ajan kvevrissä.

Tummanpunaisen viinin tuoksu oli kypsän marjainen ja edelliseen viiniin verrattuna kirpeämpi. Myös maku oli marjainen, mutta kuiva, ja siinä maistui karhunvatukkaa, mustaherukkaa, kirsikkaa, karpaloa sekä pippurisia mausteita ja suklaata. Tanniinit olivat melko rapsakat.

Viini vaati seurakseen ruokaa, ja se voisi sopia riistan kanssa tai grilliviiniksi edellisen viinin tapaan. Se oli Marjutin suosikki.Besini Premium Kindzmarauli 2019
AOP Kindzmarauli, Georgia; Saperavi; 19,99 €

Kindzmaraulin alueelta tuleva punaviini on puolimakea: se käy terästankeissa, mutta sen käyminen pysäytetään jäähdyttämällä viini -2 asteeseen, jolloin viini jää makeaksi.

Viinin tuoksu oli marjaisen makea ja mausteinen, ja siitä tulivat mieleen kuningatarhillo ja tummat marjat, samoin mausta. Keskitäyteläisessä ja pehmeässä viinissä ei myöskään ollut paljoakaan tanniineja. Makeudestaan ja vähätanniinisuudestaan huolimatta viini oli kuitenkin miellyttävän ryhdikäs ja tasapainoinen, mikä teki siitä kivaa juotavaa.

Viini maistui juuston ja salamin kanssa.

Besini Mukuzani Dry Red 2019
Kakheti, Georgia; Saperavi; 14,99 €

Viini on käynyt 2-3 viikkoa terästankeissa ja ilmeisesti kypsynyt tammitynnyreissä.

Viinin tuoksussa oli kypsiä tummia marjoja, kirsikkaa ja karhunvatukkaa sekä tammikypsytyksen tuomaa vaniljaa. Viinin maku oli tuoksun tapaan marjainen ja pippurisen mausteinen, tanniineja on kohtalaisesti. Juuri avattuna se oli hieman liian tiukka ja napakka, joten se kannattaa avata ajoissa ilmaantumaan ja pehmenemään.

Tämäkin viini olisi grilliviini tai ylipäänsä liharuokien tai kovien juustojen seuralainen. Sen hinta-laatusuhde tuntui myös mukavalta.

Summa summarum

Georgian viinit olivat jälleen mielenkiintoisia ja varsin hauskoja tuttavuuksia. Mitään erityisen villiä ei tällä kertaa kaatunut lasiin, mutta muutama hyvän hinta-laatusuhteen viini sen sijaan löytyi. Hauskaa on myös se, kuinka mielikuva georgialaisista viineistä on muuttunut muutaman viime vuoden aikana niin, että (puoli)makeiden punaviinien sijaan nyt odottaa jo enemmän tai vähemmän huiseja kvevri-viinejä.