Unkarin suurlähetystön online-viini-ilta 11.11.2021 ja Kreinbacher Classic Brut

Unkarin suurlähetystö järjesti yhdessä Viinitien, Viinikellari.comin ja Decanterin kanssa unkarilaisten viinien online-tastingin 11.11.2021. Illan aikana Master of Wine Pasi Ketolainen Viinitieltä ja Eeva Hakala Viinikellari.comista esittelivät kuusi unkarilaista viiniä neljältä eri alueelta.

Maistelulaatikon sai ostaa Viinikellari.comin kautta (109,90 €) ja ainakin tätä kirjoittaessa niitä näytti olevan vielä jäljellä. Vaikka unkarilaiset viinit ovatkin kiinnostavia, laatikollinen olisi ollut näin kahdestaan arki-iltana liikaa, joten korkkasimme vain Kreinbacher Classic Brutin. Se kiinnosti, sillä emme muistaneet, olisimmeko joskus aiemmin maistaneet unkarilaista kuohuviiniä.

Viini on peräisin Somlón alueelta Luoteis-Unkarista, Balaton-järven ja Itävallan rajan puolivälistä. Alue sijaitsee suunnilleen samoilla leveysasteilla kuin vaikkapa Ranskan Burgundi ja se tunnetaan parhaiten tynnyrikypsytetyistä, hapokkaista valkoviineistään, joihin vulkaaninen maaperä tuo omanlaistaan mineraalisuutta.

Kreinbacherin viinitalo on vielä nuori: se sai alkunsa vuosituhannen alkupuolella ja julkaisi ensimmäiset kuohuviininsä vuonna 2014. Sillä on 48 hehtaaria viinitarhoja, joilla viljellään pääasiassa paikallisia lajikkeita, Juhfarkia, Furmintia, Olaszrizlingia ja Hárslevelűa sekä kuriositeettina myös Syrahia. Talon tuotanto on luomua.

Kreinbacher Classic Brut
Somló, Unkari; 53% Chardonnay, 21% Furmint, 18% Pinot Noir, 8% Pinot Blanc; 24,50 € Viinikellari.comissa tai 25,95 € Alkossa

Tuottaja Kreinbacher Birtok

Etiketin mukaan perinteisellä menetelmällä tehty, rypäleiden ja terrorin mahdollisuuksia hyödyntävä kuohuviini

Rypäleiden mukaan
Chardonnay: omenaa, sitrusta, melonia, ananasta, trooppisia hedelmiä, pähkinää; viileissä olosuhteissa raikas, hedelmäinen, hapan ja mineraalinen, lämpimissä hedelmäinen, mausteinen, toffeinen, vaniljainen, savuinen, öljymäisen pyöreä
Furmint: tunnetaan parhaiten makeista Tokaji-viineistä, mutta lajikkeesta voidaan valmistaa myös kuivia viinejä; hapokkaita, joskus jopa savuisia viinejä, limeä, päärynää, appelsiinia, ikääntymisen myötä pähkinää ja mausteita, varsinkin makeissa viineissä kivihedelmiä, aprikoosia ja persikkaa sekä marsipaania
Pinot Noir: kirsikkaa, raparperia ja herukkaa, kukkaista hedelmäisyyttä, hapokkuutta ja vähän tanniineja; nuorena mansikkaa ja vadelmaa sekä ruusua, orvokkia ja minttua, kypsytyksen myötä mausteita, paahtoleipää, vaniljaa sekä nahkaa
Pinot Blanc: hedelmäisyyttä, omenaa, päärynää, melonia, aprikoosia, sitrusta, kukkaisuutta, jonkin verran mineraalisuutta ja hapokkuutta, joskus myös pähkinää ja mantelia, mausteita ja savua

Ruokana paprika-rahkatahna (körözött), unkarilainen kurkkusalaatti ja leipää

Lyhyesti: raikas, hapokas ja paahteinen kuohuviini

Kommentit

M: Vaaleankeltaisen viinin tuoksussa on runsaasti kypsää omenaa, sitrusta, pähkinää, yrttejä ja paahteisuutta, samoin maussa. Kuivan ja rapsakan hapokkaan viinin kuplat ovat runsaat, ja suutuntuma on pirteä. Jälkimaussa omenaisuus muuttuu makeaksi mausteisuudeksi ja pieneksi mineraalisuudeksi, jotka jäävät maistumaan pitkään.

Online-tastingia katsoessa ruoka tuli syötyä lähes kokonaan ilman viiniä, joten niiden yhteensopivuutta on hankala kommentoida, mutta viini voisi toimia hyvin aperitiivina ja kalaruokien tai äyriäisten kanssa. Se on valmistettu perinteisellä menetelmällä (samalla tavalla kuin samppanja) ja sen huomaa, sillä se muistuttaa samppanjaa yllättävän paljon - toki Chardonnayllakin on varmasti tekemistä asian kanssa. Toisaalta viinin hinta saa miettimään, ostaisiko unkarilaista kuohuviiniä siitä oikeastaan mitään tietämättä. Kannattaa kokeilla, sillä ainakin tämä kuohuviini oli iloinen yllätys! Arvosanaksi se saa 0.

J: Vaaleankeltaisen viinin tuoksussa on sitrusta, keltaista omenaa, paahteisuutta, kypsää ananasta ja pähkinää. Hapokas maku toistaa tuoksun aromeja, mutta sitruksisuus on siinä kypsempää, melkein jopa sitruunakarkkia. Pitkä jälkimaku on kirpeän sitruksinen, siinä on myös mineraalisuutta sekä greippiä ja aavistus valkopippuria.

Körözöttin ja leivän kanssa viini sopi kohtalaisen hyvin, mutta vaaleat kalaruoat ja äyriäiset sopisivat sen seuraksi paremmin. Varsinkin katkaravut tai toast skagen voisivat toimia viinin kanssa hyvin. Se menisi myös sellaisenaan aperitiivina. Valmistusmetodin ansiosta viini muistuttaa samppanjaa. Arvosanaksi annan +.