Herdade Aldeia de Cima Reserve White 2018

Kaupallinen yhteistyö / Portugal Vineyards

Saimme Portugal Vineyards -verkkokaupalta näyteviinejä, joihin paneudumme jatkossa tarkemmin. Verkkokauppa on erikoistunut portugalilaisiin viineihin ja muihin alkoholijuomiin sekä herkkuihin, ja sen valikoimissa on yli 9 000 tuotetta. Otetaan heti alkuun todennäköisesti kysytyt kysymykset:

1. Uskaltaako kaupasta tilata? Kyllä uskaltaa. Portugal Vineyards ilmoittaa sivuillaan maksavansa verot kaikkiin niihin Euroopan maihin, joihin se toimittaa, myös Suomeen. Niin etämyynnissä (eli kun myyjä järjestää kuljetuksen) kuuluukin tehdä.

2. Entä jos [vapaavalintainen viranomainen] puuttuu tähän, kannattaako tästä nyt huudella julkisesti? Kyllä kannattaa. Ks. edellinen vastaus.

Saamistamme näyteviineistä ensimmäisenä testiin pääsi vuonna 1758 perustetun Herdade Aldeia de Ciman Reserve White 2018 (eli Reserva Branco), Alentejon alueelta peräisin oleva valkoviini. Se on kolmen paikallisen lajikkeen sekoite. Rypäleet ovat kasvaneet Vidiguirean kunnassa Serro do Mendron rinteillä, ja valmis viini on kypsynyt 9 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista 80 % oli uusia.

Alentejon alue sijaitsee Etelä-Portugalissa, ainoastaan Algarve on sitä etelämpänä. Lännessä Alentejon naapurimaakuntia ovat Espanjan Extremadura ja Andalusia. Punaisista rypäleistä viljellyimmät ovat Aragonez (Tempranillo), Castelao ja Trincadeira. Suosituimpia valkoviinirypäleitä ovat puolestaan Roupeiro, Antão Vaz ja Arinto.

Alentejon alue kattaa noin kolmanneksen Portugalista ja käsittää kahdeksan erillistä viinialuetta. Vuodesta 2003 lähtien kaikki viinialueet ovat kuuluneet laatuluokitukseen Alentejo DOC, sitä ennen niillä oli omat laatuluokituksensa.

Herdade Aldeia de Cima Reserve White 2018
Alentejo, Portugali; 50 % Arinto, 40 % Alvarinho, 10 % Antão Vaz; 18,60 € Portugal Vineyardsin verkkokaupassa

Tuottaja Herdade Aldeia de Cima

Tuottajan mukaan Viileä ilmasto ja kivikkoinen maaperä tuottavat tasapainoisen viinin, jossa on herkkiä aromeja ja valloittavaa mineraalisuutta

Rypäleen mukaan
Antão Vaz: sitrusta, trooppista hedelmää, mandariininkuorta, mineraalisuutta; aikaisin syksyllä poimituista rypäleistä saadaan hapokasta viiniä, kun taas myöhemmin poimittuja käytetään pitkään kypsytettävissä viineissä
Arinto
: hapokkuutta ja usein mineraalisuutta, omenaa, limeä, greippiä ja sitruunaa, ikääntymisen myötä myös vaaleita kivihedelmiä kuten persikkaa ja pähkinää
Alvarinho (Albariño): aromaattisuutta, aprikoosia, persikkaa, sitrusta, omenaa, banaania, mantelia, hapokkuutta ja mineraalisuutta, meren lähellä kasvaneissa rypäleissä usein suolaisuutta

Ruokana kanasalaatti

Lyhyesti: hapokas ja mineraalinen

Kommentit

M: Vaalean kullanvärisen / oljenkeltaisen viinin tuoksussa on sitrusta, omenaa, trooppisia hedelmiä sekä suolaista mineraalisuutta ja savuisuutta. Viinin maku on kuiva ja rapsakan hapokas. Mineraalisuus tuntuu maussa voimakkaammin kuin tuoksussa, ja trooppisten hedelmien pehmeys tasapainottelee greippisen hapokkuuden, mandariininkuoren, mineraalisuuden ja savuisuuden kanssa. Jälkimaussa tuntuu aluksi sitrusta ja suolaisuutta, joka kutittelee suussa samalla, kun se muuttuu trooppisiksi hedelmiksi ja mausteisuudeksi ja aivan lopuksi pieneksi savuisuudeksi.

Tammitynnyrikypsytys ei tunnu viinissä kovinkaan voimakkaasti, lähinnä se tuo makuun täyteläisyyttä ja runsautta sekä pientä mausteisuutta, jota osaa etsiä varsinkin sitten, kun tammikypsytyksestä tietää. Viinin ilmaantuessa vanilja alkaa tuntua hieman enemmän. Joka tapauksessa viinin raikkaus on säilynyt ja se tuntuu melko monikäyttöiseltä ruokaviiniltä.

Kanasalaatin kanssa viini sopii kohtalaisen hyvin, mutta toisaalta sen suolainen mineraalisuus ja hapokkuus tuntuivat kaipaavan vastaparikseen hyvin maustettua kalaa tai äyriäisiä. Arvosanaksi varsin asiallinen viini saa +.

J: Vaalean kullanvärisen viinin tuoksussa on sitrusta, trooppista hedelmää ja mineraalisuutta. Maku on rapsakkaan sitruksinen, siinä on vihreää omenaa, mineraalisuutta sekä mausteisuutta. Hapokkaita ja mineraalisia aromeja tasapainottaa kevyt voimaisuus sekä häivähdys vaniljaa. Tammikypsytystä ei juurikaan huomaa. Suutuntuma on keskitäyteläinen. Jälkimaun hapokkuus tuo veden kielelle ja mausteisuus vahvistuu valkopippuriksi.

Viini sopi kanasalaatin kanssa kohtuullisen hyvin, mutta olisi varmaankin parhaimmillaan kalan tai äyriäisten seurana. Arvosanaksi annan +.