Mallaskosken synkät ja vahvat: Barley Wine ja Kronos Rum Barrel Aged Barley Wine
Mallaskosken synkkien ja vahvojen oluiden sarja jatkuu Barley Winella ja saman oluen rommi-tynnyrissä kypsytetyllä Kronos-versiolla. Aiemmin on maisteltu Cerberos Bourbon Barrel Aged Imperial Stout sekä Black Imperial Rye ja Oidipus Bourbon Barrel Aged Imperial Rye Stout.Barley Wine
Suomi; 12 %; EBU 80; 6,98 €
Humalat: Calypso
Maltaat: Golden Promise, Pilsner Zero, Red Active

Panimon mukaan upean hienostunut ja elegantti barley wine, jonka valmistuksessa on käytetty aivan uudenlaista mallaspohjaa – yhdistetty mallastyylejä, joita ei ole oluen valmistuksessa aiemmin yhdistetty. Runsas, makeahko, paahteinen, täyteläinen seinäjokelaisen lähes 100-vuotiaan pienpanimon taidonnäyte. 

Kronos Rum Barrel Aged Barley Wine
Suomi; 14 %; EBU 41; 7,49 €
Humalat: Calypso
Maltaat: Golden Promise, Pilsner Zero, Red Active 

Panimon mukaan tämän titaaneista vahvimman ydin on barley wine -oluemme, jonka mallaspohjassa on yhdistetty maltaita, joita ei olla aiemmin oluen valmistuksessa yhdistelty. Jo itsessään mainiota barley wine -olutta on täydellisyyden maksimoimiseksi kypsytetty noin kolmen kuukauden ajan rommitynnyreissä. Runsas, makea ja paahteinen barley wine, johon tynnyrikypsytys tuo mukanaan upean rommin aromin.

Panimo Mallaskoski

Oluttyypin mukaan
Barley wine eli ohraviini on pintahiivaolut. Oluttyylin nimessä oleva sana viini viittaa alkoholin määrään, jota on saman verran kuin viinissä eli 8-12 %. Aromimaailma on yleensä hedelmäinen, maltainen ja karamellinen ja väri vaihtelee tumman kuparisesta ruskeaan. Barley winet säilyvät jopa useita vuosia runsaan alkoholin ansiosta.

Lyhyesti: hyvä barley wine ja erinomainen kypsytetty versio

Kommentit

M: Barley Wine oli parempi.

J: Barley Wine on sameaa ja väriltään vaaleanruskeaa. Beigeä vaahtoa muodostuu kaadettaessa noin sormenleveyden verran. Tuoksussa on karamellisuutta, kuivahedelmää, siirappia, rusinaa ja aavistus mausteisuutta. Makea maku toistaa tuoksun aromeja, siinä on myös hieman ruismarjapuuroa ja tummaa mallasta. Alkoholi lämmittää, mutta ei maistu läpi. Oluen lämmettyä se muuttuu katkerammaksi ja paahteisemmaksi.

Kronos Rum Barrel Aged Barley Wine on väriltään tumman kuparinruskeaa. Beigeä vaahtoa muodostuu kaadettaessa noin sormenleveyden verran. Tuoksussa on kypsää hedelmäisyyttä, hasselpähkinää, hentoa vaniljaisuutta ja rommimaisia aromeja. Täyteläinen maku toistaa tuoksun aromeja, vanilja ja pähkinä maistuvat vahvimmin. Jälkimaku on karamellinen ja suklainen. Alkoholi ei tunnu yhtä paljon kuin Barley Winessa, vaikka sitä on enemmän. Rommitynnyrikypsytys on tasapainottanut olutta hienosti. Makeutta on niin paljon, että se voi olla joillekin jo liikaa. Omasta mielestäni sitä oli juuri sopivasti.

Summa summarum

Tynnyrikypsyttäminen on pehmentänyt Barley Winen aromeja mukavasti ja tuonut siihen lisää ulottuvuutta. Barley Winen perusversio saa arvosanan +. Kronos sen sijaan arvosanaksi +++.