Espoon IPA-raati testaa: Douron alueen viinejä

 Kaupallinen yhteistyö / Portugal Vineyards

Espoon IPA-raati kokoontui maistelemaan neljää Portugal Vineyardsilta saatua dourolaista viiniä: yhtä valkoviiniä ja kolmea punaviiniä. Raadille ei kerrottu etukäteen viinien tarkempia tietoja eikä hintoja, mutta pullot olivat näkyvillä maistelun ajan. 

Viinit maisteltiin ensin sellaisenaan ja sen jälkeen sekalaisten nyyttikestiruokien kanssa: patonkia, savusiikatahnaa, paprikalevitettä, hölskykurkkuja, patatas bravasia, chorizoa, kreikkalaista salaattia, sardiineja öljyssä ja tomaattikastikkeessa, juustoja ja leikkeleitä. Jälkiruoaksi oli vielä Pastéis de Nata -leivoksia.

Map of Douro Wine Region / ResearchGate (Creative Commons Attribution 4.0 International)


Douron alue on nimetty samannimisen joen mukaan. Joki laskee Atlanttiin Porton kaupungin kohdalla, mutta itse viinialue sijaitsee jokilaaksossa noin sata kilometriä rannikolta sisämaahan päin. Douro-joki jatkuu Espanjan puolelle, jossa se tunnetaan nimellä Duero. Espanjan viinialue Ribera del Duero on saanut nimensä samasta joesta. 

Viiniä on viljelty Dourossa jo 300-luvulla eaa. Rooman vallan aikana. Se on myös maailman ensimmäinen virallinen ja säännelty viinialue. Sen ensimmäiset viinilait säädettiin jo vuonna 1756, tosin silloin ne koskivat vain alueen läntisiä osia. Alueen yleisimmät punaiset rypälelajikkeet ovat Touriga Nacional, Tinta Barroca, Tinto Cão, Tinta Roriz (tunnetaan myös Tempranillona) ja Touriga Franca. Valkoisista rypäleistä yleisimmät ovat Malvasia, Rabigato ja Viosinho.



Quinta Nova Grainha Reserve White 2019
Portugali; Gouveio, Viosinho, Rabigato, Fernão Pires; 16,62 € Portugal Vineyardsin verkkokaupassa

Tuottaja: Quinta Nova

Gouveio: raikkaita, eloisia, hapokkaita ja ryhdikkäitä viinejä; sitrusta, limeä, vaaleita kivihedelmiä ja aavistus anista
Viosinho: käytetään yleensä sekoitteissa, joihin se tuo aromikkuutta, hapokkuutta ja ryhtiä; kukkaisuutta, aprikoosia, persikkaa
Rabigato: akaasiaa ja appelsiininkukkaa, mineraalisuutta, ruohoa; hyvä hapokkuus
Fernão Pires: aromaattinen, sitruunaa, limeä, appelsiinia ja mandariinia, ruusua ja kukkaisuutta, aavistus mausteisuutta, ikääntymisen myötä hunajaa ja mineraalisuutta

Vaaleankeltaisen viinin tuoksu oli melko mieto ja neutraali eikä siitä erottunut ensin oikeastaan mitään erityistä. Pienen nuuskuttelun jälkeen tuoksusta löytyi hapokasta omenaa (ehkä Valkeaa kuulasta) ja trooppisia hedelmiä, mangoa ja päärynää sekä pientä mausteisuutta ja pähkinää. Tuoksusta paljastui myös tammikypsytys - noin 80 % viinistä onkin kypsynyt uusissa ja vanhoissa tammitynnyreissä.

Viinin maku oli voimakkaampi kuin tuoksu, ja tammikypsytyksen huomasi hieman selvemmin kuin tuoksusta, kun hillityn tyylikäs tammen käyttö toi makuun hieman vaniljaa sekä kermaa ja voita. Hedelmäisyys pyöristi muuten kuivaa ja hapokasta makua mukavasti, ja trooppisten hedelmien lisäksi maussa oli kirpeää karviaista. Jollain tavalla viinistä tuli mieleen chablis. 

Quinta Nova Grainha Reserve White oli ilmiselvästi ruokaviini. Savusiikatahna maistui sen kanssa hyvin, samoin fetajuusto ja öljyyn säilötty sardiini (tomaattinen sardiini taas ei). Sen kanssa voisi tarjota myös turskaa, mausteisia kalaruokia tai mustekalaa.

Raadin hinta-arvio osui hieman alakanttiin, sillä hinnaksi arvioitiin 12-15 €. Valkoviini oli meidän kakkossuosikkimme - kesällä se olisi saattanut nousta ykköseksikin.

Quinta do Estanho Superior Red 2019
Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz; 6,75 € Portugal Vineyardsin verkkokaupassa

Tuottaja: Quinta do Estanho

Tinta Roriz (Tempranillo): punaisia marjoja, mansikkaa, mustaherukkaa, kirsikkaa, (kuivattua) luumua, tupakkaa, suklaata, vaniljaa, nahkaa, yrttejä

Viini on käynyt terästankeissa ja kypsynyt ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Tummanpunaisen viinin tuoksussa oli makeita punaisia marjoja, vadelmaa ja herukkaa sekä mausteita, samoin maussa. Makean marjaisuuden ja mausteisuuden lisäksi maussa tuntui hapokkuutta ja pirteitä tanniineja sekä pieni mentolin häivähdys. Vaikka viini antoi aluksi makeahkon vaikutelman, se oli kuitenkin kuiva. Jälkimaussa maistui pippurista mausteisuutta ja vaniljafudgea, ja varsinkin mausteinen chorizo vahvisti viinin vaniljaisuutta. 

Raati kehui viinin rakennetta ja sen lasiin muodostamia jalkoja ja totesi, että sellaisenaan siinä on enemmän luonnetta kuin edellisessä viinissä.

Quinta do Estanho Superior Red maistui ehkä hieman yllättäen hyvin tomaattisen sardiinin kanssa. Se olisi kiva grilliviini tai kevyiden liharuokien seuralainen.

Tämä viini yllätti raatilaiset iloisesti, sillä raati arvioi sen hinnaksi 13-15 €. Se oli muiden raatilaisten kakkossuosikki.

Zom Reserve Red 2017
Touriga Nacional, Touriga Franca; 11,14 € Portugal Vineyardsin verkkokaupassa

Tuottaja: Barão de Vilar

Touriga Nacional: tanniineja, tummia marjoja, mustaherukkaa, vadelmaa, hedelmäisyyttä, mausteita, nahkaa, orvokkia, yrttejä, lakritsaa
Touriga Franca: Touriga Nacionalin kevyempi ja parfyymisempi versio, tummia/punaisia marjoja ja villejä kukkia

40 % viinistä on kypsynyt uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä 18 kuukauden ajan, loput terästankeissa. 

Tummanpunaisen, hieman sinertävän viinin tuoksussa oli tummia marjoja, mustikkaa ja mustaherukkaa sekä hapankirsikkaa ja niiden lisäksi hieman savua ja nahkaa. Tammikypsytystä ei oikeastaan huomannut. Tuoksun tapaan maku oli tumman marjainen ja mausteinen, ja tanniinit olivat pehmeähköt, mutta pirteät ja jäivät kutkuttelemaan ikeniin. Viini oli hedelmäinen, mutta pieni pippurisuus ja jopa makea chilisyys piristivät kokonaisuutta. Jälkimaku oli kuiva ja mausteinen.

Vaikka viini oli kattauksen vanhin, se tuntui nuorekkaalta eli sitä voisi jemmailla vielä parin vuoden ajan. Sellaisenaan se ei tehnyt suurta vaikutusta, mutta ruoan kanssa se pääsi loistamaan. Viini tuntui hyvältä pihviviiniltä, ja se sopi myös manchegon ja chorizon kanssa, jolloin maussa häivähtänyt chili jäi tuntumaan myös jälkimaussa.

Raadin hinta-arvio osui suunnilleen oikeaan, sillä viinin hinnaksi arvioitiin 9-11 €.

Lupucinus Red 2019
Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Amarela, Sousão; 10,59 € Portugal Vineyardsin verkkokaupassa

Tuottaja: Quinta de Lubazim

Tinta Amarela: karhunvatukkaa, yrttejä ja kukkaisuutta
Sousão: rustiikkisuutta ja rusinaa

Viiniin käytetyt rypäleet on kerätty käsin ja viini on käynyt terästankeissa.

Tummanpunaisen viinin tuoksussa oli kypsiä marjoja, hapankirsikkaa ja mausteita sekä hentoa kukkaisuutta. Maku tuntui aluksi makean marjaiselta ja täyteläiseltä, mutta ei viini kuitenkaan ollut mikään hillopommi. Tuoksusta tuttua hapankirsikkaa ja kuningatarhilloa maistui myös maussa, joka oli hieman mustikkaisempi kuin tuoksu. Tanniinit tuntuivat pienellä viiveellä ja jälkimaussa tuntui pippurista mausteisuutta. 

Viini maistui hyvin juustojen kanssa, samoin salamin ja muiden leikkeleiden kanssa. Se sopisi myös liharuokien ja riistan seuraksi.

Raati arvioi viinin hinnaksi 13-18 €, joten hinta-arvio meni hieman yläkanttiin. Lupucinus Red oli meidän kaikkien suosikki.