Mallaskosken synkät ja vahvat: Black Imperial Rye ja Oidipus Bourbon Barrel Aged Imperial Rye Stout

Näyte / Mallaskoski

Mallaskosken synkkien ja vahvojen oluiden maistelu jatkuu. Sarja alkoi Cerberos Bourbon Barrel Aged Imperial Stoutilla, ja tällä kertaa vuorossa ovat rukiinen Black Imperial Rye sekä saman oluen bourbon-tynnyrissä kypsytetty versio Oidipus.

Mallaskoski Black
Suomi; Imperial Rye; 11,4 %; EBU 80; 6,99 €
Humalat: Chinook
Maltaat: Pale Ale, Vienna, Crystal, Rye Malt, Smoke Malt, Chocolate Malt, Black Malt

Panimon mukaan olut on valmistettu kunnianosoitukseksi rukiille, joka on vuosisatojen ajan ruokkinut suomalaisia. Pohjanmaan pelloilta ripauksella synkkyyttä maustettuna. Tukeva mallaspohja ja avokätisesti käytetty ruis tuovat olueen tumman värin ja luonteikkaan makuprofiilin. Reilu humalointi antaa makuun särmää ja syvyyttä. Rohkea ja moniulotteinen olut!

Mallaskoski Oidipus
Suomi; Bourbon Barrel Aged Imperial Rye Stout; 13,4 %; EBU 25; 7,48 €

Panimon mukaan Oidipus Bourbon Barrel Aged Imperial Rye Stout on Mallaskosken Imperial Rye Stout -oluen ja Bourbon-tynnyrikypsytyksen tuloksena syntynyt rakkauslapsi. Imperial Rye Stout -oluen rukiisen aromin ja hienovaraisen bourbon aromin yhdistelmässä on jotain kiehtovan monipuolista ja synkkää. Paahteinen, täyteläinen, lämmittävä. Täydellinen olut nautiskeluhetkiin.

Panimo Mallaskoski

Oluttyypin mukaan
Alkon mukaan kyseessä on imperial stout ja Untappdin mukaan rye wine eli rukiista tehty barley wine. Imperial Stout -tyylin oluissa on yleensä paahdettua mallasta, kahvia, tummaa suklaata ja palanutta tuoksua. Usein myös karamellisuutta, luumua, taatelia tai rusinaa.

Lyhyesti: tuhti ruisolut ja sen makeampi isoveli

Kommentit

M: Perusversio oli parempi.

J: Black Imperial Rye on väriltään tummanruskeaa. Beigeä vaahtoa muodostuu kaadettaessa vähän ja se katoaa nopeasti. Tuoksussa on paahteisuutta, kahvia, tummaa suklaata ja ruisleipäistä makeutta. 

Tuhdin täyteläinen maku toistaa tuoksun aromeja, mukana on myös siirappia sekä mausteita. Makeus muuttuu nopeasti paahteisuudeksi, joka voimistuu jälkimaussa lähes nokikahviksi. Jälkimaussa on paahteisuuden lisäksi ruisleipäistä ja luumuista makeutta. Alkoholi ei maistu läpi, mutta lämmittää. Oluen lämmetessä sen makeat aromit voimistuvat.

Oidipus on väriltään tummanruskeaa. Tumman beigeä vaahtoa muodostuu kaadettaessa sormenleveyden verran ja se säilyy jonkin aikaa. Tuoksussa on runsaasti bourbonvaniljaa, luumua ja rusinaa. Niiden taustalla on hieman paahteisuutta ja tummaa suklaata. 

Maku on aluksi vahvan vaniljainen ja luumuinen, mutta siihen tulee pian myös ruisleipää, paahteista kahvisuutta ja lakritsaa. Katkeruus on huomattavasti miedompaa kuin Black Imperial Rye:ssa. Alkoholin määrän huomaa, mutta se ei maistu läpi. Jälkimakua hallitsevat samat aromit kuin makuakin luumun maistuessa pisimpään. Makea siirappisuus voimistuu oluen lämmetessä ja vaniljaisuus pehmenee.

Summa summarum

Jos ei tietäisi, ei arvaisi, että kyseessä on sama olut. Kypsyttäminen on selvästi pehmentänyt katkeruutta ja tuonut olueen bourbonvaniljan lisäksi makeita aromeja. Itse pidin enemmän Oidipus-versiosta, se saa arvosanaksi ++. Black Imperial Rye saa puolestaan arvosanan +.