Alkon glögit 2020

Glögit on maistettu Alkon mediapruuvissa lokakuussa
Kuvat ylintä lukuunottamatta Alko

Alkon lokakuun mediapruuvissa oli tarjolla reilu glögikattaus. Marjut kävi maistelemassa ne kaikki.

Maisteltujen listassa eivät ole kaikki Alkossa tällä hetkellä myynnissä olevat glögit. Kannattaa tarkistaa ajankohtainen tilanne Alkon sivuilta, ja samalla kannattaa vilkaista myös glögidrinkkien reseptejä.

Kuohuvaa

Merry Pinkmas Rosé Glögi
Suomi; Garnacha Tintorera; 9,98 €

Glögiskumpat ovat olleet viime vuosien hitti ja niitä tuntuukin putkahtelevan erilaisina versioina. Punaisten ja valkoisten lisäksi Alkossa on nyt rosé - ja vielä luomuna! Se maistuu toisaalta kepeälle makealle kuohuviinille, toisaalta se on myös mukavan glögimausteinen (kaneli, neilikka, inkivääri). Sokeria viinissä on 70 g/l eli vähemmän kuin monissa muissa glögeissä.

Perinteiset punaiset glögit ja Glühweinit

Perinteinen Punaviiniglögi Luomu
Suomi; 8,49 €

Perinteinen Punaviiniglögi on nimensä mukaisesti perinteinen ja ilahduttavasti luomu. Se on tumman marjainen ja hillitysti glögimausteinen (neilikkaa ja kanelia). Sokeria glögissä on 120 g/l ja alkoholia 13 %.

Blossa Ekologisk Vinglögg
Suomi; 8,99 €

Blossan resepti on perinteinen, se kulkeutui Tukholmasta viinikauppias J.D. Grönstedtiltä Suomeen yli sata vuotta sitten. Mitään hätäisen ihmisen hommaa glögin valmistus ei ole: ensin mausteet (kardemumma jne.) uuttuvat alkoholissa kuukauden, minkä jälkeen glögi kypsyy vähintään kolme kuukautta. Glögin maku on kirsikkainen ja herukkainen, lisäksi siinä on häivähdys appelsiininkuorta. Sokeria glögissä on 140 g/l ja alkoholia 10 %.

Nordfors Luomu Punaviiniglögi
Suomi; Monastrell; 5,19 € / 0,375 l

Nordfors Luomu Punaviiniglögi on makea ja viinillinen. Mausteissa ei ole säästelty, sillä mukana on lähes koko glögimausteiden kirjo: neilikka, kaneli, pomeranssi ja inkivääri. Glögi on kätevästi tarjolla pienissä pulloissa (0,375 l), jos tyypillinen 0,75 l tuntuu liian paljolta. Sokeria glögissä on 130 g/l ja alkoholia 11 %. 

Tähti Glögi Luomu
Suomi; 9,98 €

Tähti Glögissä on perinteisten glögimausteiden kanelin ja neilikan lisänä pomeranssia, mikä tekee muuten melko perinteiseltä maistuvasta glögistä kirpeän mausteisen ja jopa hieman sitruksisen. Sokeria glögissä on 150 g/l ja alkoholia 15 %.

Jouluaamu Glögi Luomu
Suomi; Monastrell; 7,98 €

Jouluaamu Glögissä on muita glögejä vähemmän sokeria eli 55 g/l, samoin alkoholia on vain 8,0 %. Aluksi se on kiva juttu, koska se ei ole niin makea ja raskas kuin monet muut glögit, mutta loppujen lopuksi vaikutelma jää silti hieman pliisuksi. Mausteina ovat kaneli, kardemumma, neilikka ja inkivääri.

Talvi Glögi Luomu 
Italia; 8,99 € / 1 l

Italiassa valmistettu Talvi Glögi on perushyvä, mausteinen, marjainen ja helppo ja sitä saa näppärästi litran kartonkitölkissä. Kirsikan ja mustaherukan lisäksi glögissä maistuvat kaneli ja neilikka. Sokeria glögissä on 150 g/l ja alkoholia saman verran kuin Jouluaamussakin eli 8 %.

Alpenglitzern Organic Glühwein
Saksa; 7,99 €

Molemmat punaiset Glühweinit ovat ilahduttavasti totuttua kevyempiä ja luomuja - tosi mukavaa, kun maku ei ole raskas ja tunkkainen. Tämä Glühwein on kirsikkainen ja karpaloinen, kaiken kaikkiaan hyvää perussettiä. Siinä maistuvat kaneli, neilikka ja appelsiininkuori, ja kokeilunhaluisille sitä suositellaan myös jäiden kanssa! Sokeria Glühweinissä on 85 g/l ja alkoholia 8 %.

Unser Haus Organic Glühwein
Saksa; 10,99 € / 1 l

Myös tämä Glühwein on kevyt, marjainen ja mausteinen, kanelin lisäksi siinä on häivähdys vaniljaa. Sokeria Glühweinissä on 95 g/l ja alkoholia 10 %.

Marjaisat glögit



Talvihetki Omena-Punaherukka
Suomi; 7,98 €

Talvihetki Omena-Punaherukka tunnettiin aiemmin nimellä Jouluhetki, mutta koska sitä ei haluttu sitoa vain jouluun, sen nimi vaihdettiin yleisluontoisemmaksi. Nimensä mukaisesti glögi on omenainen ja punaherukkainen, glögimausteina ovat kaneli ja kardemumma. Raikas juoma sopii nautittavaksi myös kylmänä. Alkoholia glögissä on 8,0 % ja sokeria 190 g/l.

Jouluglögi Vadelma
Suomi; 9,98 €

Jouluglögi Vadelma on nimensä mukaisesti runsaan vadelmainen sekä mustikkainen eli jos pidät vadelmasta, tämä on hyvä vaihtoehto perinteisten glögien rinnalle. Mausteina on kanelia ja kardemummaa sekä hieman vaniljaa. Sokeria glögissä on 160 g/l ja alkoholia 15 %.

Loimu 2020
Suomi; 14,70 €

Loimu 2020 on Lignell & Piispasen kausimaku. Tänä vuonna punaviinipohjainen glögi on karpaloinen ja kirsikkainen, ja mausteina on käytetty inkivääriä, neilikkaa, kanelia ja kardemummaa. Sokeria tasapainoisessa glögissä on 150 g/l ja alkoholia 15 %.

Loimu 2020 oli Helsingin Sanomien tummien glögien testin ykkönen ja se voitti myös Kotilehden vuoden uutuusglögien vertailun.

Vaaleat glögit ja Glühweinit

Dufvenkrooks Valkoviiniglögi Luomu
Ruotsi; 7,99 €

Omenainen vaalea glögi on makeaa, glögimausteina on kanelia ja omenan kanssa hyvin toimivaa inkivääriä. Tämä on melkein jälkiruoka sellaisenaan. Sokeria glögissä on 160 g/l ja alkoholia 10 %.

Valkoviiniglögi Luomu
Ruotsi; 8,99 €

Tämä vaalea glögi on myös omenainen ja makea, mutta hapokkaampi ja runsaamman makuinen kuin edellinen. Mieleen tulee myös piparkakku, sillä glögimausteena on ainakin kardemummaa. Sokeria glögissä on 180 g/l ja alkoholia 10 %.

Back in Town White Glühwein
Saksa; 10,90 €

Valkoviinipohjainen vaalea Glühwein on raikas ja omenainen, punaisten Glühweinien tapaan myös se on miellyttävän kevyt eikä liian tunkkainen. Mausteina ovat neilikka, kardemumma ja inkivääri. Mukavan juoman tästä saa lisäämällä appelsiinia tai sitruunaa. Sokeria Glühweinissa on 80 g/l ja alkoholia 10 %. 

"Mielenkiintoiset"

Sarjaamme "mielenkiintoiset glögit" päätyivät sekä "tää olikin hyvää" että "miksi minä?" -tyyppiset, ei-niin-perinteisesti maustetut glögit. Jokainen saa itse päättää, kumpaan sarjaan minkäkin glögin sijoittaa.

Rocky Mocca Glögg
Suomi; Monastrell, Tempranillo, Bobal; 9,49 €

Muistatteko parin vuoden takaa Rocky Road -glögin? Se on saanut seuraajan, joka sopii samalla tavalla jälkiruoaksi ja makean ystävän jouluglögiksi. Rocky Mocca on marjainen ja glögimausteinen, mutta samaan aikaan se maistuu mokkapaloilta eli kahvilta ja suklaalta sekä hieman toffeelta. Sokeria glögissä on 180 g/l ja alkoholia 8 %. Vegaaninen.

Rocky Mocca Glögg oli myös sekä Ilta-Sanomien että Iltalehden raatien suosikki.

Vana Tallinn Glögi
Viro; 11,98 €

Chileläiseen cabernet sauvignon -pohjaan tehty, Vana Tallinnilla (tuolla Viron matkojen vitsauksella) maustettu glögi oli itse asiassa koko kattauksen positiivisin yllätys! Se oli mantelinen ja glögimausteinen, lisäksi siinä maistuivat kirsikka ja rommi. Lämmitä glögi ja lisää siihen rusinoita ja manteleita, kanelitanko ja ehkä appelsiiniakin tai nauti sellaisenaan tai suklaakakun kanssa. Sokeria glögissä on 130 g/l ja alkoholia 15 %.

Juhla Glögi
Suomi; 12,68 €

Alkon valikoimassa jo vuodesta 2000 ollut Juhla Glögi on maustettu brandylla (kavereille taisin tosin puhua Jaloviinasta). Glögi on arrakkinen, kuivahedelmäinen ja glögimausteinen (kaneli) ja melko tuhtia tavaraa - se sopii äijähenkisten juomien ystäville, jotka haluavat ähkäistä alkoholin puraisun tuntiessaan. Sokeria glögissä on 130 g/l ja alkoholia 20 %.

Blossa 20 Mynthaté
Suomi; 14,99 €

Vihreällä teellä ja mintulla maustettuun Blossan kausimakuun tutustuimme jokunen aika sitten tarkemmin Viinimaan IG Livessä. Oikeastaan siitä on sanottava vain yksi asia: "No, onkos tullut kesä nyt talven keskelle ja laitetaankos mojito taas glögin juojille..."