Viini ja ruoka verkossa // Miksi Veneton vesi palaa 2020-luvulla? 23.10.2020

Tänä vuonna myös Viini ja ruoka -tapahtuma siirtyi koronaviruksen takia verkkoon. Katsoimme 23.10.2020 yhdessä Kallion kirjeenvaihtajan kanssa Miksi Veneton vesi palaa 2020-luvulla? -etätastingin, jossa Kalle Naatulan vieraana oli Viinitien Pasi Ketolainen. 

Tasting on edelleen katsottavissa tapahtuman sivuilla.

San Cassiano -viinitalon Pegasus-viinien nimi viittaa tähdistöön, joka näkyy Veneton taivaalla sadonkorjuun aikaan. Maistelimme kolme sarjan viiniä: Leggero Appassimento 2016:n, Valpolicella Ripasso Superiore 2016:n ja Amarone 2016:n sekä talon Lauri Tähkälle tuottaman, hieman aiemmin tänä syksynä lanseeratun Acqua in Fiamme Ripasso 2017:n. Pegasus-viinit tilasimme Viinikellari.comista, Acqua in Fiammen taas Alkosta. 

Oli varsin mielenkiintoista maistella talon viinejä vierekkäin. Niistä huomasi hyvin talolle tyypillisiä piirteitä: vaikka kaikki viinit olivat runsaita ja täyteläisiä, niin muihin vastaaviin alueen viineihin/tuottajiin verrattuna San Cassianon tyyli oli kevyempi ja kuivempi.

Pegasus Leggero Appassimento 2016
IGT Veneto Rosso, Italia; 1/3 Corvina, 1/3 Cabernet Sauvignon, 1/3 Merlot; 16,98 €

Viini on valmistettu appassimento-menetelmällä, toisin sanoen siihen käytettyjä rypäleitä on kuivattu kokonaisina terttuina 40 päivän ajan. Puolet viinistä on kypsynyt ranskalaisissa ja puolet amerikkalaisissa barrique-tynnyreissä vuoden ajan.

Viinin tuoksussa oli tammen tuomaa paahteisuutta, makeita, melkeinpä hilloisia tummia marjoja ja hapankirsikkaa sekä yrttejä ja paprikaa. Viinin maku oli kuiva ja miellyttävän hapokas ja tietenkin odotetun täyteläinen ja marjainen. Lopuksi maussa tuntui vaniljaa ja tanniinitkin huomasi pienellä viiveellä. Ilmaantumisen myötä aluksi hallinnut paprika muuttui savuisuudeksi. 

Appassimento-viinit ovat yleensä perushyviä, niin tämäkin. Tässä viinissä ei oltu sorruttu liialliseen hilloisuuteen, mikä oli varsin hyvä juttu. Tätä viiniä voisi nautiskella sellaisenaan tai vaikkapa runsaiden liharuokien ja kovien juustojen kanssa.

Pegasus Valpolicella Ripasso Superiore 2016
DOC Valpolicella Ripasso Superiore, Italia; 80 % Corvinone, 15 % Corvina, 5 % Rondinella; 19,98 €

Viiniin käytettyjä rypäleitä kuivataan ensin 30-40 päivää, sen jälkeen viini käy vielä toisen kerran amaronen valmistuksesta jääneen kuorimassan kanssa noin 20 päivän ajan - eikä siinä vielä kaikki, sillä siihen on sekoitettu myös 10 % amaronea. Viini kypsyy 24 kuukauden ajan puoliksi tammitynnyreissä ja puoliksi terästankeissa.

Aluksi hapokas ja kohtalaisen tanniinen viini pehmeni ilmaantumisen myötä. Sen tuoksussa oli tummia marjoja ja hapankirsikkaa sekä yrttejä, hillitysti paprikaa ja aavistus kumiletkua. Viinin maku oli keskitäyteläinen ja kypsän marjainen, mausteisuus kääntyi neilikan suuntaan.

Tämäkin viini sopii pimenevään syksyyn ja talveen lihapatojen seuraksi.

Pegasus Valpolicella Ripasso Superiore 2016 oli Kallion kirjeenvaihtajan suosikki.

Acqua in Fiamme Ripasso 2017
DOC Valpolicella Ripasso Superiore, Italia; 40 % Corvina, 40 % Corvinone, 20 % Rondinella 19,90 €

Lauri Tähkä ei kuulu lempiartisteihimme, joten emme rientäneet ostamaan viiniä heti kun se julkaistiin - toisaalta ripassot maistuvat, joten viini kiinnosti jonkin verran, ja ostajia viinille riitti aivan tarpeeksi ilman meitäkin. Acqua in Fiamme ("vesi tulessa") on saanut nimensä Palavaa vettä -biisistä.

Viiniin käytettyjä Corvina-rypäleitä on kuivattu 40 päivän ajan (muita rypäleitä ei). Amaronen kuorimassan kanssa viini kävi uudelleen 20 päivää ja valmis viini kypsyi kaksi vuotta ranskalaisissa ja yhdysvaltalaisissa tammitynnyreissä.

Viinin tuoksussa ja maussa oli punaisia marjoja, puna- ja mustaherukkaa sekä yrttejä, toisaalta myös tammea. Siitä tuli jossain määrin mieleen Cherry Cola. Viini oli täyteläinen ja aavistuksen pehmeämpi kuin Pegasus Ripasso. Sen jälkimaussa oli mausteita ja savua, myöhemmin bongailimme siitä myös paprikaa ja yrttejä. Viini voisi hyvin hyötyä parin vuoden varastoinnista.

Viinin seuraksi voisivat sopia pastat ja risotot sekä kovat juustot. 

Pegasus Amarone 2016
DOCG Amarone della Valpolicella, Italia; 80 % Corvinone, 15 % Corvina, 5 % Rondinella; 29,79 € (vuosikerta 2015)

Amaroneen käytettyjä rypäleitä kuivataan 100-120 päivän ajan ennen viinin valmistusta. Valmis viini kypsyy ranskalaisissa ja amerikkalaisissa tammitynnyreissä 36 kuukautta.

Viinin tuoksussa oli tummia marjoja, mustikkahilloa ja kypsää luumua. Viinin makeassa ja hilloisessa, mehevässä ja täyteläisessä maussa oli myös messevästi hapokkuutta ja tanniineja eli runsaasti kaikkea. Vaikutelma oli kuitenkin kuiva, mikään hillopommi tämä viini ei ollut. Jälkimaussa tuntui joulumausteita ja napakoita tanniineja - ja muista viineistä tutut paprikan ja yrtit huomasi tässäkin viinissä.

Amaronen voisi hyvin nautiskella sellaisenaan tai kovien juustojen tai mausteisten liharuokien seurana. Se oli meidän kummankin suosikki.