Ravintola Murun viinibaari // Loire 21.11.2020

Tutustuimme Loiren alueen viineihin ravintola Murun viinibaarin tastingissa marraskuussa (29 €). Loiren jokilaaksossa on kaikkiaan 87 eri appellaatiota, jotka on jaoteltu kolmeen alueeseen:

  • Ylä-Loire, joen yläjuoksulla sijaitseva itäisin osa. Tärkeimmät alueet ovat Sancerre ja Pouilly-Fumé, joissa viljellään enimmäkseen Sauvignon Blancia ja Pinot Noiria.
  • Keski-Loire, jonka tärkeimmät alueet ovat Touraine ja Anjou. Edellisen tärkeimmät rypäleet ovat Chenin Blanc ja Cabernet Franc, jälkimmäisessä viljellään niiden lisäksi paikallista Grolleau-lajiketta.
  • Ala-Loire joen läntisessä osassa ja Atlantin rannikolla. Sen alueista tunnetuin on Muscadet, jossa valmistetaan valkoviiniä Melon de Bourgogne -rypäleestä.

Pouilly-Fumé André Dezat 2018
Sauvignon Blanc; 24,07 €

Ylä-Loiressa Pouilly-Fumén alueella sijaitseva André Dezatin viinitila on perustettu jo vuonna 1550. Alueen maaperä on muinaista merenpohjaa, joka muodostuu kalkkikivestä, piimaasta ja merkelistä. 

Pouilly-Fumé André Dezat 2018 on kypsynyt kolme kuukautta hiivasakan kanssa ja siinä on sokeria 4 g / litra. 

Väriltään viini oli vaaleankeltainen. Sen monipuolisessa tuoksussa oli sauvignon blancille tuttua yrttisyyttä ja trooppista hedelmäisyyttä sekä hillitysti herukanlehteä ja nokkosta. Hedelmäisyys taittui vaaleiden kivihedelmien ja marjojen, persikan ja valkoherukan suuntaan ja sitä täydensi limettinen sitruksisuus. 

Hapokas ja raikas maku oli mineraalinen ja sitruksinen, mutta lempeä. Tuoksun tavoin maussa oli trooppisia hedelmiä, vähän herukanlehteä ja karviaista. Oikein miellyttävä viini (varsinkin sauvignon blanciksi) sopi hyvin kovan juuston seuraksi.

Chateau Pierre-Bise Anjou Blanc Le Haut de la Garde 2015
Chenin Blanc; luomu

Keski-Loiressa Anjoun alueella sijaitseva Chateau Pierre-Bisen viinitila on edelliseen tilaan verrattuna nuori, sillä se on perustettu hieman yli 30 vuotta sitten. Viinin rypäleet ovat 8 hehtaarin suuruiselta alalta, jonka köynnökset ovat 25 vuotta vanhoja. Alueen maaperä on liuske- ja hiekkakiveä. 

Viiniin on käytetty jalohomeisia rypäleitä. Jalohome tarttuu tarhalla rypäleisiin hitaasti ja niitä poimitaan pienissä erissä kuukauden ajan aina niiden kypsyessä valmiiksi. Sokeria viinissä on 6 g / litra, joten se on kuitenkin kuiva.

Viini oli väriltään kullankeltainen ja muodosti lasissa pyöritellessä kauniit kyyneleet. Tuoksussa oli kypsiä ja makeita hedelmiä, omenaa ja persikkaa sekä jalohomeen tuomaa hunajaa, mutta makeutta tasapainotti mukava appelsiininen sitruksisuus. Tuoksu onnistui hämäämään, sillä vaikka aromimaailma oli sama runsas ja täyteläinen maku ei kuitenkaan ollut tuoksun tapaan makea, vaan kuiva ja hapokas, jopa hieman yrttinen. 

Chateau Pierre-Bise Anjou Blanc Le Haut de la Garde 2015 toimi hyvin vuohenjuuston kanssa. Se oli Jussin suosikki.

Château de Coulaine Chinon 'Clos de Turpenay' 2014
Cabernet Franc

Keski-Loiressa Chinonin alueella Tourainen maakunnassa sijaitsevan Château de Coulainen viinitarhojen maaperä on savea ja kalkkikiveä. Tilalla on viljelyalaa vain 1,5 hehtaaria, ja köynnökset ovat noin 30-60 vuotiaita. 

Viini on käynyt tammitynnyrissä ja sen lisäksi vielä kypsynyt tammitynnyrissä 12 kuukautta. 

Väriltään viini oli tummanpunainen ja hieman sinertävä. Sen monikerroksisessa tuoksussa oli tummia marjoja, luumua ja kirsikkaa, sekä yrttisyyttä, joka tuntui osin vihreältä paprikalta, mineraalisuutta, nahkaa ja savua. Tammikypsytyksen tuoma vaniljaisuus tuntui tuoksussa hillittynä eikä hallinnut liikaa. Keskitäyteläinen ja kuiva maku oli tuoksun tavoin tumman marjainen, mausteinen ja yrttinen, runsaat tanniinit ja hyvä hapokkuus olivat hienosti tasapainossa. Jälkimaussa maistoi myös makeampia aromeja, kuten kuivahedelmiä ja rusinaa. 

Château de Coulaine Chinon 'Clos de Turpenay' 2014 sopi edellisen viinin tavoin vuohenjuuston kanssa. Se oli Marjutin suosikki.