Bottega - juhlajuomia jouluksi

Näytepulloja / Beverage Partners Finland

Pääsimme tutustumaan Bottegan kolmeen kuohuviiniin ja kahteen likööriin virtuaalitastingissa, jonka veti Sandro Bottega etäyhteyden kautta.

Ensimmäinen kuohuviini oli Bottega Gold Brut 2018 (Prosecco DOC; Glera; 26,89 €), jota tuotetaan Valdobbiadenen alueella. Viiniin käytetyt rypäleet kerätään käsin ja se tehdään Martinotti- eli Charmat-metodilla (eli prosecco-metodilla), jossa toinen käyminen tapahtuu paineistetussa käymisastiassa. Tämän kuohuviinin kohdalla toinen käyminen kestää 40 päivää. 

Kuohuviinin aromeissa oli proseccolle tyypillistä päärynää sekä omenaa ja sitrusta. Suutuntuma oli kermainen, varsin runsas ja täyteläinen proseccoksi. Jälkimakua hallitsi kypsä sitrus. Viini oli kuiva ja kepeä eikä ollenkaan päärynälimsainen niin kuin jotkut proseccot.

Viinin seuraksi suositeltiin prosciuttoa, parmesaania ja oliiveja. Ne sopivat hyvin, samoin salami. Jouluaterialla viini sopisi alkumaljaksi ja varmasti myös miedompien kalaruokien kanssa, mutta joulusilliä ei kannata kokeilla. 

Bottega Gold Brut 2018 on hyvä ja juhlava prosecco, joka sopii kullanvärisen pullonsa ansiosta vaikka joululahjaksi tai uuden vuoden juhliin.

Bottega Rose Gold Brut (Pinot Noir; 26,89 €) tuotetaan Oltrepò Pavesen alueella Lombardiassa - nyt niin trendikkäästä roseeproseccosta ei ollut kyse. Rypäleiden kuoret saavat olla kosketuksissa viinin kanssa 24 tuntia, minkä jälkeen on vuorossa 60-90 päivää kestävä toinen käyminen paineastiassa.

Kuohuviinin aromeissa oli rapsakkaa puolukkaa, yrttejä, vadelmaa, metsämansikkaa ja metsänpohjaa. Hapokas ja ryhdikäs maku toisti tuoksun aromeja, lisäksi siinä oli häivähdys kirsikkaa. 

Viinin kanssa kävivät salami ja Valio Keisarinna -juusto. Muutkin rasvaiset juustot sopinevat sen seuraksi. Myös Bottega Rose Gold Brut sopisi lahjaksi juhlavan ulkomuotonsa ansiosta ja sitä voisi harkita rosésamppanjan vaihtoehdoksi.

Kolmantena oli vuorossa Il Vino dell’Amore Petalo Moscato Dolce (14,90 €). Viini tulee ruusuisessa lahjapakkauksessa, joka myös tuoksuu (!!!) ruusuille. Makeaa ja matala-alkoholista viiniä tuotetaan Paduassa Koillis-Italiassa. 

Pirskahtelevan viinin tuoksussa oli kukkaisuutta, ruusua, aprikoosia, kypsää omenaa ja sitruunamarmeladia. Maku toisti tuoksun aromeja ja oli makea, muttei liian makea (sokeria on 85 g/l), mukava hapokkuus tasapainotti makeutta hyvin. Viini sopi suositeltujen macaronsien kanssa ja maistuu mainiosti sellaisenaankin.

Maistetut liköörit olivat pistaasin makuinen Bottega Pistacchio (18,96 €) ja Alkoon juuri uutena tuulut suklaalikööri Bottega Nero (18,89 €). Molempia on maustettu sopivalla määrällä grappaa. (Oi grappaa!) 

Ensimmäisen kanssa suositeltiin cantuccini-keksejä ja jälkimmäisen kanssa suklaabrownieta. Kumpikin suositus toimi hyvin. Pistaasilikööri käy sellaisenaan myös kastikkeeksi jäätelölle. Me söimme sitä vaniljajäätelön ja suklaarouheen kera ja hyvää oli. Annoksesta saa vielä paremman lisäämällä siihen cantuccinikeksejä.

Suklaalikööristä teimme lisäksi suklaamartinit. Juoman resepti on hyvin yksinkertainen:

  • 2 osaa vodkaa
  • 1,5 osaa suklaalikööriä (ja hieman lasin koristelua varten)
  • kaakaojauhetta

Koristele lasin reuna kaakaojauheella: dippaa lasin reuna suklaalikööriin ja pyörittele sitä lautaselle kaadetussa kaakaojauheessa. Sekoita vodka ja suklaalikööri shakerissa jäiden kanssa. Kaada koristeltuun lasiin ja nauti. Halutessasi voit koristella drinkin suklaakonvehdilla, suklaarouheella tai vaikkapa kermavaahdolla... tai ehkä pistaasipähkinärouheella.

Eikä siinä vielä kaikki! Teimme Annin uunissa -blogin torttutuutteja, mutta luumun sijaan täytteenä oli pistaasirahkaa:

  • 2 dl kermaa
  • 1 prk (250 g) maitorahkaa
  • 3-4 rkl pistaasilikööriä
  • 2-3 rkl vaniljasokeria
  • 3-4 rkl tomusokeria
  • 1/3 pussi (n. 25 g) pistaasirouhetta
  • suklaarouhetta

Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Sekoita kermavaahtoon varovasti maitorahka, pistaasilikööri, vaniljasokeri, tomusokeri ja pistaasirouhetta. Täytä tuutit rahkalla ja koristele tomusokerilla, suklaarouheella ja pistaasirouheella. Syö sellaisenaan tai dippaa suklaalikööriin.