Finnjävel // Salaisen Agentin Ruokakohtauksia by Pekka Strang 18.11.2020



Ravintola Finnjävel järjesti 18.11. Salaisen Agentin Ruokakohtauksia -illan, jossa nautittiin 3 ruokalajin maistelumenukokonaisuus. Ruokalajien välillä Pekka Strang kertoi James Bond -triviaa ja luki sitaatteja ja otteita Ian Flemingin James Bond- romaaneista. Se sopi illan teemaan, sillä vaikka elokuvissa huomio kiinnittyy enimmäkseen Bondin juomiin, Ian Fleming kuvasi kirjoissaan hyvinkin tarkasti mitä ja miten Bond söi. Bonuksena saimme kuulla myös otteita hyvän käytöksen oppaasta, joka on julkaistu samoihin aikoihin Flemingin kirjojen kanssa.

Menu maksoi 70 € ja siihen sopinut viinipaketti maksoi 42 €. Alkumaljaksi suositeltiin Vesper Martinia (ravistettuna, ei sekoitettuna), jossa oli normaalien aineksien lisäksi vodkaa (12,50 €).

From Carelia with Love


Alkuruokana oli lepuska, Carelian Caviaria ja sokerisuolattua lohta. Juomana oli samppanjaa, ei kuitenkaan kirjoista ja elokuvista tuttuja Bollingeria, Dom Pérignonia, Taittingeria tai Möet & Chandonia, vaan Domaine Colletia, joka olisi varmasti kelvannut Bondillekin. 

Entä miten Karjala liittyy James Bondiin? Siten, että yhden James Bondin esikuvan sanotaan olleen Sidney Reilly, joka teloitettiin Karjalan kannaksella 1920-luvulla. Kaviaari ja samppanja ovat Bondin suosikkiyhdistelmä, joten tämä oli hyvä aloitus.

A view to a grill


Pääruoan viini Caparsino Chianti Classico Riserva 2012 tarjoiltiin ennen itse ruokaa. Samaan aikaan naapuripöytään tuotiin ruokana kalaa. Ensin epäilimme pääruoan olevan kunnianosoitus Salainen agentti 007 Istanbulissa -elokuvan kohtaukselle, jossa Spectren salamurhaaja Red Grant tilaa kalan kanssa chiantia ruokaillessaan Bondin kanssa. Muihin pöytiin tarjoiltiin kuitenkin mureaa karitsanniskaa ja punajuuriohrattoa Blofeldin tapaan, joten kyse oli vain lihattomasta vaihtoehdosta.

A Swiss roll is not enough


Jälkiruoaksi oli vielä vadelmakääretorttu, jogurttijäätelöä, jogurttikermavaahtoa ja vadelmaa. Sen seurana tarjoiltiin itävaltalaista Kracher Beerenauslese Zweigelt 2017:ä. Elokuvissa Bond on käynyt Itävallassa useasti, viimeksi Spectressä. Ehkä hänellä oli aikaa nauttia lasillinen makeaa valkoviiniä jossain vaiheessa.



Toisen vastaavan James Bond -illan piti olla 8.12., mutta se peruttiin koronarajoitusten tiukennuttua. Voinemme kuitenkin luottaa siihen, että James Bond tekee vielä paluun, kunhan koronasta on selvitty.