Chronicle Vineyards Chronicle Red 2013

Chronicle Vineyards on intohimoisten viininystävien projekti, joka konkretisoitui vuonna 2012 ja jonka tarkoituksena on nimen mukaisesti kronikoida Douron alueen viiniä. Yhteensä he omistavat kahdeksan hehtaaria viinitarhoja kolmella eri alueella Dourossa: Cornalheirassa, Carvalhassa ja Arrabaldessa. Tämän viinin rypäleet ovat kasvaneet Cornalheiran viiden hehtaarin kokoisella tarhalla vanhoissa köynnöksissä noin 350-400 metrin korkeudella merenpinnasta.

Viini on käynyt terästankeissa, minkä jälkeen 40 % siitä on kypsynyt ranskalaisissa tammitynnyreissä ja 60 % terästankeissa vuoden verran.

Chronicle Vineyards Chronicle Red 2013
DO Douro, Portugali; 86 % Touriga Nacional, 12 % Touriga Franca, 2 % Tinta Roriz; hinta 14,90 € Viking Gracella vuonna 2017, Alkossa vuosikerta 2019 22,00 €

Tuottaja Chronicle Vineyards

Etiketin mukaan portugalilaista punaviiniä

Rypäleiden mukaan
Touriga Nacional: tanniineja, tummia marjoja, mustaherukkaa, vadelmaa, hedelmäisyyttä, mausteita, nahkaa, orvokkia, yrttejä, lakritsaa
Touriga Franca: Touriga Nacionalin kevyempi ja parfyymisempi versio, tummia/punaisia marjoja ja villejä kukkia
Tinta Roriz (Tempranillo): punaisia marjoja, mansikkaa, mustaherukkaa, kirsikkaa, (kuivattua) luumua, tupakkaa, suklaata, vaniljaa, nahkaa, yrttejä

Ruokana smash burgerit (cheddaria, suolakurkkua, tomaattia, sipulia)

Lyhyesti: niitä parempia portugalilaisia punaviinejä



Kommentit

M: Tummanpunaisen viinin tuoksussa on tummia marjoja, kirsikkaa ja luumua sekä mausteita ja orvokkia. Viinin maku on keskitäyteläinen, ei liian raskas, vaan hedelmäinen ja tuoksun tavoin kypsän marjainen. Tanniinit tuntuvat pirteinä samalla, kun mausteisuus saa pippurisia sävyjä. Jälkimaku on pitkä, marjainen ja mausteinen. Pitää myöntää, että kymmenen vuoden ikä ei tunnu oikeastaan yhtään. Ruoan kanssa tosin heräsi satunnaisesti ajatus siitä, olisiko viini jo aikansa elänyt, mutta ruoan jälkeen epäilyt katosivat, kun viiniä maisteli sellaisenaan. Ehkä ruoassa oli jotain epäsopivaa (ehkä sipuli?) tai ehkä ilmaantuminen vaikutti - mene ja tiedä.

Ruoan kanssa viini toimi joka tapauksessa mukavasti. Suolainen ja rasvainen smash burger pelasi hyvin yhteen viinin kanssa ja pehmensi sen tanniinisuutta, toisaalta viini oli myös riittävän roteva burgerien seuraksi. Viini on jälleen kerran ilahduttava portugalilainen, arvosanaksi se saa Viking-hinnan perusteella ++.

J: Viini on syvän tummanpunaista. Tuoksussa on tummaa marjaa, kuningatarhilloa, luumua, kirsikkaa ja mausteita. Keskitäyteläinen maku toistaa tuoksun aromeja, siinä on myös hapankirsikkaa. Mausteisuus on maussa voimakkaampaa kuin tuoksussa ja se voimistuu pippurisuudeksi jälkimaussa, jossa on tummien marjojen lisäksi hieman karpaloa. Tanniineja on kohtalaisesti.

Hampurilaisten kanssa viini sopi hyvin ja se pärjäsi jopa raa'alle sipulille. Viini voisi sopia myös riistan tai ankan seuraksi. Arvosanaksi Chronicle Red saa ++.