Tenuta Cocci Grifoni Merlo Sangiovese Organic Natural 2022


Vuonna 1933 perustettu Tenuta Cocci Grifoni sijaitsee Marchessa, Ascoli Picenon maakunnassa Keski-Italiassa. Viinitilan aikaisempi vetäjä Guido Cocci Grifoni elvytti Pecorino-lajikkeen ja kehitti DOC Rosso Piceno Superiore -luokituksen. Nykyisin viinitilaa johtavat Guidon tyttäret Paola ja Marilena.

Viinitila harjoittaa luonnonmukaista viljelyä ja tekee yhteistyötä lintujen luonnollisen elinympäristön edistämiseksi. Viinin etikettiin on kuvattu viinitilan ympäristössä viihtyvä mustarastas, joka on italiaksi merlo. Myös viinitilan muiden viinien etiketteihin on kuvattu alueen lintuja ja kukkia. 

Merlo on käynyt betonitankissa eikä sitä ole suodatettu. Alkossa on myös Cocci Grifoni Merlo Pecorino Organic Natural 2022 -valkoviini.

Tenuta Cocci Grifoni Merlo Sangiovese Organic Natural 2022
IGT Marche, Italia; Sangiovese; 14,98 €

Tuottaja Tenuta Cocci Grifoni

Etiketin mukaan sopii grillatuille alkupaloille sekä lihoille ja koville juustoille

Rypäleen mukaan
Sangiovese: luumua, kirsikkaa, mansikkaa, vadelmaa, omenaa, orvokkia, kanelia, vaniljaa, paahtoleipää, joskus yrttejä, tomaatin lehtiä ja navettaa

Ruokana entrecote ja halloumi-persimonisalaatti

Lyhyesti: kepeä ja marjainen sangiovese



Kommentit

M: Tummanpunaisen viinin tuoksussa on tummia marjoja, kirsikkaa, mustaherukkaa, mustikkaa ja luumua sekä hieman yrttisiä mausteita, samoin maussa. Viini on keskitäyteläistä ja kohtalaisen hapokasta, pehmeät tanniinit tuovat ryhtiä marjaisuuden lomaan ja yrttisyys tuntuu vielä jälkimaussa. Yleisvaikutelma on mehukas ja viini on helppoa juotavaa.

Ruoan kanssa viini sopii kohtalaisen hyvin. Chiliä sisältänyt kastike oli viinille liikaa, mutta muuten se toimi hyvin entrecoten, halloumin ja persimonin kanssa. Se voisi käydä myös kovien juustojen ja grilliruoan seurana ja tietenkin se maistuu ihan kivasti sellaisenaankin, sillä sangioveseksi se on lempeä tapaus. Arvosanaksi viini saa 0.

J: Viini on syvän tummanpunaista. Tuoksussa on kypsää tummaa marjaa, boysenmarjaa, kirsikkaa, yrttejä ja häivähdys luumua. Maku toistaa tuoksun aromeja, siinä on myös punaherukkaa ja hieman vadelmaa. Suutuntuma on keskitäyteläinen. Tanniineja on kohtuullisesti, hapokkuutta on enemmän. Jälkimaku on hapankirsikkainen, hapokas ja hieman mausteinen.

Entrecoten kanssa viini kävi melko hyvin, samoin halloumin. Makean persimonin kanssa se ei kuitenkaan sopinut. Ribsit tai paistettu kana olisi voinut olla parempi vaihtoehto ruoaksi. Myös tartar saattaisi käydä viinin kanssa. Merlo on helppoa juotavaa, joka menee sellaisenaankin. Arvosanaksi annan 0.