Ravintola Basen viiniklubi // Joulu- ja joululahjaviinit 14.11.2023

Ravintola Basen vuoden viimeisen viiniklubin veti Kim Moliis Bottlescoutsilta. Viiniklubin aiheena olivat joulu- ja joululahjaviinit, mutta helppojen vinkkien kuuntelemisen sijaan huomasimmekin olevamme puolisokkotastingissa: saimme listan maistettavista viineistä, mutta niiden järjestystä ei kerrottu. 

Kaikkien valkoviinien kerrottiin tulevan vulkaanisen maaperän alueilta, punaviineillä ei ollut yhdistävää tekijää. Niistä vihjattiin vain, että yhden alkoholipitoisuus oli pienempi kuin kahden muun.

Maistelulautasella oli graavilohta hovimestarinkastikkeen kera, kalkkunaa luumun kanssa ja Nuuksiosta kerätyistä sienistä tehtyä suppilovahverokeittoa.


Salwey Oberrotweil Weissburgunder 2020
Baden, Saksa; Weissburgunder; 24,90 €

Viinin tuoksussa oli omenaa, kypsää sitruunaa ja tammea sen verran, että mieleen alkoi tulla kakkosnelonen. Maussa oli tuoksun aromien lisäksi hedelmäisyyttä, mineraalisuutta sekä hieman petrolia ja yrttejä. Maku oli kuitenkin raikas ja hapokas eli tammikypsytys ei kuitenkaan mennyt liiallisuuksiin, tosin sen takia me molemmat veikkasimme viiniä chardonnayksi. Väärin veikattu, sillä kyseessä oli weissburgunder.

Marjutin mielestä viini sopi sienikeiton kanssa, mutta Jussin mielestä ei. Savukalkkuna taas muutti viinin aromimaailman makeaksi. Oberrotweil Weissburgunder oli yhden raatilaisen ja koko viiniklubin valkoviinisuosikki.

Tenuta di Castellaro Bianco Pomice 2022
Sisilia, Italia; Carricante 40 %, Malvasia delle Lipari 60 %; 26,90 €

Viinin aromaattisessa tuoksussa oli vaaleita hedelmiä, päärynää, hunajamelonia ja jonkin verran savua. Maku oli pirteän hapokas, mineraalinen ja hedelmäinen. Veikkasimme molemmat tätä weissburgunderiksi, koska savuisuus ja vaalea hedelmäisyys vihjailivat sen suuntaan. Pieleen meni, sillä viini oli italialainen carricanten ja malvasian sekoite.

Viini sopi melko hyvin kaikkien ruokien kanssa. Bianco Pomice oli meidän molempien sekä yhden raatilaisen suosikki, mutta jäi yleisöäänestyksessä viimeiseksi.

Sauska Chardonnay Birs 2022
Tokaji, Unkari; Chardonnay; 23,89 €

Viini tuoksussa oli runsaasti päärynää ja karkkia sekä kukkaisuutta. Keskitäyteläinen maku ei ollut kovin hapokas, vaan se oli melkein makean tuntuinen. Jälkimaussa oli sitruunaa ja kukkaisuutta. Kukkaisuus ja kepeys veivät ajatukset Malvasian ja Italian suuntaan, joten veikkasimme molemmat tätä Bianco Pomiceksi. Erehdyimme jälleen, sillä viini oli unkarilainen chardonnay.

Jussin mielestä viini toimi parhaiten sienien kanssa, Marjutin mielestä lohen. Birs tuli yleisöäänestyksessä toiseksi.

Ennen oikean rivin paljastamista olimme täysin varmoja siitä, että onnistuimme tunnistamaan viinit, mutta toisin kävi. Kaikki arvaukset menivät hyvin railakkaasti pieleen!

Tenuta di Castellaro Ypsilon Red 2021
Sisilia, Italia; Alicante, Corinto Nero, Nero d´Avola; 23,80 €

Viinin kuivahkossa tuoksssa oli makeita mausteita, tummia marjoja, hedelmäisyyttä ja hapankirsikkaa. Maku oli osan mielestä kohtalaisen täyteläinen, toisten mielestä taas kevyehkö ilmeisesti siksi, että kyseessä oli se viini, jonka alkoholipitoisuus oli muita alhaisempi (12,5 % vs. 15 %). Maussa oli tuoksun aromien lisäksi hapankirsikkaa ja mustikkaa. Marjut veikkasi tätä La Màgiaksi, Jussi sai viinin oikein.

Ypsilon oli ainoa vulkaanisen alueen punaviini. Se sopi kohtuullisen hyvin kaikkien ruokien kanssa. Se oli Marjutin suosikkipunaviini.

La Màgia Rosso di Montalcino 2021
Toscana, Italia; Sangiovese; 22,90 €

Viinin makeassa tuoksussa oli tummaa marjaa, mausteisuutta ja hieman hapankirsikkaa. Maku oli toisaalta kevyt, toisaalta myös tanniininen. Maku toisti tuoksun aromeja ja mausteisuus muuttui pippuriseksi. Marjut oli edelleen täysin kujalla ja veikkasi tätä Châteauneuf-du-Papeksi, kun Jussi osui taas oikeaan. 

Jussin mielestä savukalkkuna sopi La Màgian kanssa parhaiten, Marjut ei ottanut sen kummemmin kantaa.

Château La Nerthe Châteauneuf-du-Pape Les Granières 2020
Rhône, Ranska; Cinsault, Grenache, Mourvedre, Syrah; 37,91 €

Viinin makeahkossa tuoksussa oli tummaa marjaa, mustaherukkaa, boysenmarjaa ja mausteisuutta. Maku toisti tuoksun marjaisia aromeja. Suutuntuma oli kevyt ja pehmeän tanniininen. Marjut veikkasi tätä Ypsiloniksi, kun taas Jussi sai tämänkin oikein. 

Château La Nerthe Châteauneuf-du-Pape Les Granières 2020 oli Jussin, kahden seurueemme jäsenen ja koko viiniklubin suosikkipunaviini.

Summa summarum

Vaikka valkoviinit menivät pieleen, Jussi onnistui tunnistamaan kaikki punaviinit. Kahdessa viinissä oli italialaisille viineille tyypillistä hapokkuutta, joten ranskalainen viini oli helppo löytää. Alkoholin määrä ei auttanut kahden jäljelle jääneen viinin tunnistamisessa, mutta toisen viinin tanniinisuuden ja hapokkuuden yhdistelmä vei ajatukset Toscanaan. 

Marjut taas teki viinirivinsä väärin, joten lottoriviäkään tuskin kannattaa jättää. Pitää ottaa ilta oppimiskokemuksena - ja olivathan viinit hyviä joka tapauksessa, valkoviinien kohdalla myös hyvin yllättäviä ja mieli teki vaatia tarkistuskaatoja paljastetuista pulloista. 

Hieman epäselväksi jäi, kuinka viinit sopisivat joulupöytään, mutta lahjaksi niitä voisi kuitenkin ostaa.