Espoon IPA-raati testaa Fiskarsin oluita

Oluet saatu / Fiskarsin panimo

Espoon IPA-raati kokoontui yli vuoden tauon jälkeen, tällä kertaa maistelemaan Fiskarsin panimon oluita sipulipiirakan ja salaatin kanssa.

Fiskarsin Panimo sai alkunsa vuonna 2014, kun alkujaan vantaalainen Rekolan Panimo muutti Fiskarsin ruukkiin ja vaihtoi samalla nimekseen Fiskarsin Panimo. Vuonna 2020 Brukett osti sen ja Suomenlinnan Panimon.

Fiskarsin Panimo toimii elämyskeskus Veitsitehtaalla, joka aloitti toimintansa syyskuussa 2022. Samoissa tiloissa toimivat myös Noita Winery sekä Ägräs Distillery, joten elämyskeskuksessa on saman katon alla panimo, tislaamo, viinimö, baari, ravintola ja putiikki.

Kaksi kotia vailla humalaa
villiyrtti-gruit; 5,5%; 4,98 €

Olut on panimon lähistöltä poimituilla villiyrteillä maustettu gruit eli hapanolut, johon ei ole käytetty lainkaan humalaa. Mausteena on käytetty pujoa, siankärsämöä, mesiangervoa, kanervaa ja apilaa.

Hieman metallisessa ja kukkaisessa tuoksussa oli yrttejä, tyrniä, kanervaa ja karkkimaista marjaisuutta. Moniulotteinen maku toisti tuoksun aromeja. Vaikka oluen maku oli hapan ja kirpeä, jälkimaku oli hedelmäinen.

Kaksi kotia vailla humalaa oli hyvä aloitus tastingille. Se sopi sipulipiirakan kanssa hyvin.

Vasemmalta oikealle: Kaksi kotia vailla humalaa, Lampi, Changeling, Floridus ja Foeder One
Lampi
wild ale; 5,7%; 4,99 €

Lampi valmistetaan sekakäymisprosessilla, jossa olut kypsyy useita kuukausia useissa tammitynnyreissä. Hiivat ja bakteerit saavat vapaasti muokata olutta, joten jokaisessa tynnyrissä lopputulos on erilainen. Tynnyreistä valitaan lopuksi parhaat Lampin sekoitusta varten.

Oluen tuoksu oli aluksi hedelmäinen ja ruohoinen, mutta siihen tuli pian oksidoituneen omenan ja villasukan tuoksua. Lempeän hapokkaassa maussa oli runsaasti omenaa, sitruunaa ja greippiä. Nimen viittaus lambiceihin ei myöskään ole kaukaa haettu.

Raadin mielestä Lampi olisi voinut olla kirpeämpikin. Se oli joka tapauksessa kiva ja persoonallinen olut.

Changeling
fruited wild beer; 10,3%; 9,97 €

Oluessa hyödynnetään Noita Wineryn viinin valmistuksesta syntyvää rypäleiden kuorimassaa. Sen pohjana on vahva imperial pils, jossa on Saazer-humalaa. Pilsiin lisätään Itävallan Burgenlandista tuotujen rypäleiden kuorimassa villihiivoineen sekä vadelmaa ja karpaloa ja sen annetaan käydä uudelleen.

Tuoksussa oli runsaasti vadelmaa ja hieman karpaloa. Maussa karpalo tuntui vadelmaa voimakkaammin ja sen kirpeys tuli hyvin esiin. Aromit olivat hyvin tasapainossa ja suurin osa raadista oli sitä mieltä, että alkoholin määrää ei huomannut laisinkaan.

Changeling oli Jussin ja raadin kahden muun miesjäsenen suosikki.

Floridus
Flanders red -tyylinen olut; 7,7%; 7,98 €

Olut on käytetty talon saisonhiivalla, minkä jälkeen se on kypsynyt vuoden verran tammitynnyreissä. Tynnyreitä on käytetty kolmea erilaista: Oloroso-sherrytynnyreitä, Ägräsin akvavit-tynnyreitä ja bourbontynnyreitä. Lopuksi eri tynnyreissä kypsyneet oluet on sekoitettu keskenään.

Oluen tuoksussa oli kahvia, konjakkia, portviiniä, calvadosta, pähkinää, kuivahedelmää ja rusinaa. Maussa oli kirsikkaa tasapainottamassa tuoksun makeita aromeja ja olut oli tarpeeksi hapokas sopiakseen piirakan rasvaisen juuston kanssa.

Floridusta luonnehdittiin Rodenbachin tyyliseksi, mutta kevyemmäksi ja helpommin juotavaksi. Yhden raadin jäsenen mielestä tynnyri maistui liikaa, vaikka hän ensin sanoikin näkevänsä tähtiä olutta maistettuaan. 

Oluessa oli raadin mielestä hyvin luonnetta. Floridus oli Marjutin ja raadin toisen naisjäsenen suosikki.

Foeder One
saison; 7,6%; 6,95 €

Olut on käytetty talon saisonhiivalla Côtes du Rhône -foederissa eli suuressa tammitynnyrissä, joka voi vetää jopa tuhansia litroja - Noita Winerylla esimerkiksi on käytössä 4 000 litran foeder. Kypsytyksen ajaksi olueeseen on lisätty murskattuja Blaufränkisch-viinirypäleitä villihiivoineen.

Oluen tuoksu oli happamampi kuin edellisten, minkä lisäksi siinä tuntui marjaisuutta ja omenapiirakkaa. Maku oli happamampi kuin edellisten oluiden ja siinä oli tuoksun aromien lisäksi marjaisuutta ja hieman tammea. Jälkimaussa maistui raparperipiirakkaa.

Foeder One sopi hyvin ruoan kanssa.

Summa summarum

Maistetut oluet olivat aluksi hieman liian kylmiä, niiden aromimaailma avautui paremmin jonkin verran lämmenneinä. Fiskarsin panimo tekee tasaisen varmasti oman tyylinsä mukaisia villejä oluita, jotka ovat kuitenkin sopivan erilaisia keskenään.