Veitsitehdas - elämyskeskus Fiskars Villagessa

Kutsu / Brukett



Veitsitehdas
Peltorivi 7, 10470 Fiskars

Fiskarin uusi elämyskeskus Veitsitehdas on viimein avattu! Saimme kutsun virallisiin avajaisiin, joita vietettiin 31.8.2022 hyvän ruoan ja juoman merkeissä.

Virallista avajaisseremoniaa suorittavat Heino Groupin toimitusjohtaja Petri Heino, Fiskars Groupin talousjohtaja ja toimitusjohtajan sijainen Jussi Siitonen, Brukettin toimitusjohtaja Mikko Ala-Melkkilä ja Food Camp Finlandin toimitusjohtaja Riikka Kangas


Vuonna 1974 valmistuneessa Veitsitehtaassa valmistettiin ensin auroja 1980-luvun alkupuolelle saakka ja sen jälkeen veitsiä vuosina 1984-2001, mutta nyt tarjolla on kaikkea muuta paitsi veitsiä. (Veitsiä myydään pienen kävelymatkan päässä sijaitsevassa Fiskars Shopissa, jos niitä etsii.)



Kahden vuoden ajan ajatuksen kanssa remontoidussa, noin 3 200 neliömetrin kokoisessa rakennuksessa toimivat juomavalmistajat Fiskarsin Panimo, Noita Winery ja Ägräs Distillery, jotka ovat nykyisin osa Brukett Oy:ta sekä Food Camp Finlandin pyörittämä Gastrobar-ravintola, baari ja putiikki.

Baarin hanojen kahvoina on Fiskarsin työkaluja


Vierailijoille Veitsitehdas tarjoaa monenlaista ohjelmaa ja vastuullisesti tuotettuja elämyksiä ruoan, oluiden, natuviinien, cocktailien ja puodin lisäksi, mm. opastettuja kierroksia, joilla pääsee tutustumaan juomien valmistukseen, ohjattuja tastingeja ja teemaillallisia. Niistä seuraavana on vuorossa Bocuse d'Or -kisasta tutun, Vuoden kokki 2019 Mikko Kaukosen suunnittelema seitsemän ruokalajin peuraillallinen marraskuun alkupuolella.

Erittäin herkullista kukkakaalia


Kuten hanalätkistä saattaa päätellä, tarjolla on konsernin omia tuotteita. Niistä maistelimme seuraavia:

  • Noita Winery Pet-Nat: aina yhtä herkullinen ja punamarjainen natukuohuva. Tätä piti hakea toinenkin lasillinen!
  • Amerikan Serkku Pale Ale (4,5 %) - tällä kertaa cask-versiona. Hyvää oli!
  • Suomenlinnan Panimo Hoppe IPA (6,0 %) - greippinen, hieman karamellinen ja kohtuullisen katkera.
  • Suomenlinnan Panimo Höpken Pils (4,2 %) - raikas ja maltainen pils.
  • Inkiväärillä maustettu vehnäolut Kesäkolli (4,3 %) auttoi pääsemään takaisin kesätunnelmaan, vaikka kesä alkaakin olla jo ohi.
  • Suomenlinnan Panimo Rogue Piper Sour (4,9 %) - herkän vadelmainen, maukas ja helposti kulauteltava hapanolut.
  • Donut Island Brewing -yhteistyö Sarodist Funk Farmhouse Ale (6,7 %) - hieman funky ja mukavan kesäinen.

Simon McCabe, mies Noita Wineryn taustalla


Noita Winery on Suomen ensimmäinen kaupunkilaisviinitalo tai urbaani viinitila (urban winery). Se on valmistanut viinejä nyt kolmisen vuotta itävaltalaisista käsin poimituista luomurypäleistä. Koska Suomi ei ole EU:ssa listautunut viinintuottajamaa, viinimön lopputuotteet ovat virallisesti "rypäleistä käymisteitse valmistettuja mietoja juomia".

Viinit käyvät rypäleiden omien hiivojen avulla, joten viinit ovat alkuviinejä tai natuviinejä, millä termillä niitä nyt haluaakin kutsua. Lisäksi viinit ovat luomuja ja vegaanisia. Käymisen jälkeen rypälemäskiä hyödynnetään Fiskarsin Panimon oluiden valmistuksessa ja sen jälkeen siitä tislataan vielä juomaa Ägräs Distilleryllä. Lopulta kaikkensa antaneet rypäleet päätyvät biokaasun raaka-aineeksi.

Lue myös: Noita Wineryn uutuudet 2022 »

Lampi: mannermaisten hapanoluiden inspiroima, tynnyrikypsytetty lambic-henkinen hapanolut. Hyvää!


Fiskarsin Panimo sai alkunsa vuonna 2014, kun vuonna 2011 Vantaan Rekolassa perustettu Rekolan Panimo muutti Fiskarsin ruukkiin ja vaihtoi samalla nimekseen Fiskarsin Panimo.

Panimolla on käytössään kaksi tilaa: "puhtaalla" puolella valmistetaan ale- ja lager-oluet ja "likaisella" puolella villihiiva- ja hapanoluet. "Likaisella" puolella on myös Suomen ensimmäinen koelschip eli käytännössä iso teräksinen laari, jossa olutvierre pääsee jäähtyessään kosketuksiin ulkoa tulevien villihiivojen kanssa ja aloittaa käymisen.



Veitsitehtaalla valmistetaan myös osa samaan konserniin kuuluvan Suomenlinnan panimon oluista.

Lue myös: Fiskarsin panimon tutut oluet uusissa tölkeissä »




Ägräs Distillery on perustettu vuonna 2015. Tällä hetkellä se tunnetaan parhaiten palkituista gineistään (Gin ja Abloom Gin) sekä Akvavitista ja akvaviittipohjaisista long drinkeistään, joista ainakin Nordic Nettle eli nokkosella maustettu Änkerö on aina yhtä mainiota. Sitä ei heti uskoisi, kun katsoo juoman maustelistaa: nokkonen, fenkoli...



Ägräs oli muuten Suomen ensimmäinen joukkorahoitettu tislaamo, ja Nordic Nettle on maailman ensimmäinen akvaviittipohjainen long drink - yleensä lonkeroiden pohjana on gini. Talon akvaviitti on maustettu kotimaisella kuminalla, aniksella, karhunputkella ja sitruunankuorella ja kypsytetty tynnyreissä, mistä se saa kauniin kullankeltaisen värinsä.

Viskin vierellä lohta piimäkastikkeella


Kuten monilta ginillä aloittaneista tislaamoista, myös Ägräsiltä on tulossa viski! Saimme ennakkomaistiaisia nelivuotiaasta viskistä, josta 2/3 oli kypsynyt oloroso-tynnyrissä ja 1/3 PX-tynnyrissä. Se oli vielä nuorta, mutta lupaavaa: tuoksussa ja maussa oli kuivattua hedelmää ja aavistus savua. Viskiä on kypsymässä noin 5 000 litraa ja sen virallinen julkistus lienee vuosien 2025-26 aikana.



Veitsitehdas pyrkii olemaan ympärivuotinen vierailukohde sekä kotimaisille että ulkomaisille kävijöille. Lupaavalta vaikuttaa! 

Sijainti joen rannalla on idyllinen ja kesällä terassi houkuttelee taatusti, talvella taas lumi ja kausivalot tuovat erilaista tunnelmaa. Voisimme kuvitella, että vaikkapa joulumarkkinoiden aikaan Veitsitehtaalla olisi mukavaa poiketa lämmittävän juoman ja ruoan ääreen,