Apulanta Tinto 2018Heinolalaisen, vuonna 1991 perustetun punk-rock-alternative rock-nu metal-yhtyeen Apulannan punaviini lanseerattiin noin neljä vuotta sitten lokakuussa 2018. Virallisesti viinin nimi on Apulanta Tinto, mutta epävirallisesti se tunnetaan myös nimellä Pirun morsian. Se viittaa yhtyeen samannimiseen biisiin, joka julkaistiin vuonna 2002 Hiekka-singlen B-puolella (jos singleissä nyt enää on B-puolia). 

Bändien viinit ovat usein valitettavan lyhytikäisiä, usein vain yhden vuosikerran tai erän kokeiluja, joten on ilahduttavaa, että Apulanta Tinto on pysytellyt markkinoilla näinkin kauan ja vaihtunut jo uuteen vuosikertaankin.

Viinin tuottaja Pago de Tharsys on saanut alkunsa vuonna 1991, kun sen perustajat Ana Suria ja valencialaisen cavan kummisedäksikin kutsuttu Vicente García alkoivat kunnostaa vanhaa bodegaa. Tila sijaitsee Requenan kaupungissa Valencian alueella, ja sen nimi viittaa kreikkalaiseen valloittajaan Tharsysiin, joka perusti kaupungin 1500-luvulla.

Bobal on Utiel-Requenan alueen alkuperäislajike. Sitä on viljelty alueella ainakin 1400-luvulta alkaen ja sen suosio on edelleen suuri: noin 80 % alueella viljellyistä punaviinilajikkeista on Bobalia. Alueen ulkopuolella lajikkeen suosio on taas melko marginaalista, vaikka se onkin Espanjan kolmanneksi eniten viljelty lajike. Aiemmin Bobalista valmistettiin lähinnä bulkkiviinejä ja sekoitteita, mutta viime vuosina siihen on alettu panostaa ja nykyisin siitä valmistetaan myös laadukkaita lajikeviinejä varsinkin korkealla sijaitsevilla viinitarhoilla kasvaneista rypäleistä.

Apulanta Tinto on kypsynyt ranskalaisissa ja amerikkalaisissa tammitynnyreissä 4-6 kuukauden ajan.Apulanta Tinto 2018
DO Utiel-Requena, Espanja; Bobal; 12,98 € (vuosikerta 2019, vuosikerta 2018 saman hintainen vuonna 2020). Vegaaninen.

Tuottaja Pago de Tharsys

Etiketin mukaan: "Kerro mulle kuinka kauan tyhjää tuijotin, kuinka kauan kiersin ympyrää. Kerro mulle kuinka monta liekkii sammutin, kuinka kauan veren peitti jää..." (Apulanta: Pirun morsian)

Rypäleen mukaan
Bobal: tanniinisia ja hapokkaita, hedelmäisiä viinejä, joissa on vadelmaa, kirsikkaa, mustikkaa, suklaata, mokkaa, kaakaota, mausteita ja lakritsaa. Viineissä on myös runsaasti resveratolia, jonka mahdollisista terveysvaikutuksista on puhuttu jo jonkin aikaa.

Ruokana iberico-porsaan flank steak, chimichurri, uunitomaatit

Lyhyesti: positiivisesti yllättävä bändiviini

Kommentit

M: Tummanpunaisen, melkein läpinäkymättömän viinin tuoksussa on tummia marjoja, kirsikkaa, nahkaa ja yrttejä sekä hieman raikasta eukalyptusta ja paahteisuutta ja vaniljaa. Viinin maku on kuivahko, täyteläinen, marjainen, kahvinen ja hapokaskin, tanniinit tuntuvat napakoina, mutta eivät liian hallitsevina. Marjaisuus, mausteet ja vanilja jäävät tuntumaan jälkimakuun, ja kokonaisuus on mukavasti tasapainossa.

Viinin korkkaaminen jännitti hieman, sillä epäilin, että vuodet (ja epämääräinen säilytys) eivät ole kohdelleet viiniä kovinkaan hyvin. Pelko oli kuitenkin turha - ehkä muutaman vuoden säilytys on jopa tehnyt sille hyvää. Kovin paljon pidempään sitä en kuitenkaan enää jemmailisi, sillä viini on nyt melkeinpä optimaalisessa juotavassa kunnossa.

Ruoan kanssa viini sopii hyvin, se ei pahemmin riitele edes chimichurrin kanssa - vain salaatin Galia-meloni on sille hieman liian makea kaveri. Muutenkin viini voisi sopia grillatun lihan kanssa tai ihan muuten vain nautiskeltunakin. 

Usein bändiviinien hinnassa on ainakin muutama euro bändilisää, mutta tämä viini yllättää iloisesti, sillä noin 13 €:n hinta ei tunnu pahalta. Arvosanassa ei  myöskään ole mukana fanituskerrointa, sillä vaikka Apulannan uraa on tullut seurattua 90-luvun loppupuolelta alkaen enemmän tai vähemmän innokkaasti ja biisejä diggailtua, ei bändi kuitenkaan ole noussut suurimpien suosikkien joukkoon. Siispä viini saa arvosanaksi +, minkä jälkeen voimme laulaa Hiekka-levyn kolmatta biisiä: "Kun makeimman viinin antaa, meidät juovuttaa uudestaan, löydämmekö unten alta kadonneen tien?"

J: Viini on väriltään syvän tummanpunainen. Sen tuoksussa on kirsikkaa, tummia marjoja, mustaherukkaa ja mustikkaa. Marjaisuuden lisäksi tuoksussa on nahkaa, paahteisuutta ja hieman vaniljaa. Maku on keskitäyteläinen ja toistaa tuoksun aromeja. Siinä on lisäksi mausteisuutta - myös tuoksussa oli heti avaamisen jälkeen mausteisuutta, mutta se haihtui ilmaantumisen myötä. Viinissä on kohtalaisesti sekä hapokkuutta että tanniineja. Jälkimaussa on tummaa marjaa, mausteisuutta ja hapankirsikkaa.

Porsaan kanssa viini sopi erinomaisesti. Se sopi hyvin myös kypsän tomaatin kanssa, mutta ei kovin hyvin melonin kanssa. Viini kävisi myös grillatun ruoan tai lihapainotteisten tapasten kanssa. Arvosanaksi annan +.