Portal das Hortas Avesso Alvarinho Grande Escolha White 2019

Kaupallinen yhteistyö / Portugal VineyardsDouron laaksossa Baiãon alueella sijaitseva Quinta & Casa das Hortas on perustettu vuonna 1995 ja se kertoo sivuillaan olevansa yksi alueen vanhimmista yrityksistä.

Portal das Hortas ("puutarhan portti") Avesso Alvarinho Grande Escolha Whiteen käytetyt rypäleet on kerätty käsin. Viini on kypsynyt terästankeissa sakkojensa kanssa kolmen kuukauden ajan ja sen jälkeen pulloissa kaksi kuukautta.

Viiniin käytetty Avesso oli meille uusi tuttavuus. Se on Minhon/Vinho Verde -alueen (ilmeisestikin) alkuperäislajike, tosin suhteellisen marginaalinen sellainen, sillä sitä viljellään vain noin 730 hehtaarin alueella. Lajikkeen nimikin viittaa siihen, että se ei ole viininviljelijöiden ykkösvalinta: se tarkoittaa "nurinkurin", "ylösalaisin", "päinvastoin" tai "väärin päin", koska ohutkuorisena lajike on hankala kasvatettava. 

Perinteisesti Avessoa on käytetty vinho verdessä muiden lajikkeiden mukana tuomassa viiniin ryhtiä, mutta siitä voidaan valmistaa myös kuohuviinejä, makeita myöhäisen sadon viinejä tai tynnyrikypsyttettyjä reserva-viinejä.Portal das Hortas Avesso Alvarinho Grande Escolha White 2019
Vinho Verde, Portugali; 70 % Avesso, 30 % Alvarinho; 4,99 € Portugal Vineyardsin verkkokaupassa

Tuottaja Quinta & Casa das Hortas

Etiketin mukaan Avesson ja Alvarinhon juhlaa, intohimon viini

Rypäleiden mukaan
Avesso: vaaleita kivihedelmiä, persikkaa, nektariinia, mangoa, sitrusta, kukkaista parfyymisyyttä; matalat hapot, mineraalisuutta, tuo sekoitteisiin runkoa
Alvarinho (Albariño): aromaattisuutta, aprikoosia, persikkaa, sitrusta, omenaa, banaania, mantelia, hapokkuutta ja mineraalisuutta, meren lähellä kasvaneissa rypäleissä usein suolaisuutta

Ruokana savulohisalaatti

Lyhyesti: hapokas ja omenainen arkiviini

Kommentit

M: Kullankeltaisen viinin tuoksussa on kypsää sitruunaa, kirpeää vihreää omenaa ja sekoitus erilaisia trooppisia hedelmiä. Viinin maku on pirskahtelevan hapokas, sitruksinen ja omenainen, hedelmäkimaran jälkeen maussa maistuu suolaista mineraalisuutta. Jälkimaussa tuntuu suolaisuuden lisäksi sitrusta ja yrttejä. Ilmeisestikin sakkojen päällä kypsyminen on tuonut viiniin enemmän aromeja, vaikka kokonaisuus jääkin melko suoraviivaiseksi - toisaalta 5 € pullosta ei ole kovinkaan paljon ja vitosen viiniksi tämä on oikein mainio. 

Savulohisalaatin kanssa viini sopi hyvin, sitruksinen ja hapokas viini ja rasvainen lohi pelasivat hyvin yhteen. Viini maistuu myös sellaisenaan ja maistuisi vielä paremmin, jos kesä ei olisi juuri ehtinyt loppua. Arvosanaksi kiva arkiviini viini saa +.

J: Viini on väriltään vaalean kullankeltainen. Tuoksussa on sitruunaa, vihreää omenaa, ananasta ja hieman trooppista hedelmää, Maku on pirskahtelevan hapokas, siinä on tuoksun aromien lisäksi aprikoosia ja runsaasti mineraalisuutta sekä hieman karviaista. Jälkimaku on sitruunainen, mineraalisuus muuttuu siinä miedoksi suolaisuudeksi.

Savulohisalaatin kanssa viini sopi hyvin. Se voisi mennä myös vaalean kalan, kevyiden kanaruokien ja äyriäisten seurana. Lämpimänä kesäpäivänä se menisi myös sellaisenaan. Portal das Hortas on ihan hyvä arkiviini, mutta ei mitenkään erikoinen. Arvosanaksi annan 0.