X-Berg Organic Riesling Feinherb 2020

Näyte / Viinitie

X-Berg Organic Riesling Feinherb on Viinitien ja saksalaisten viinintekijöiden yhteistyössä tekemän X-Berg-sarjan uutuusviini. Sen taustalla on pfalzilainen palkittu viinintuottaja Franz Wehrheim. Viini on käynyt lämpökontrolloiduissa terästankeissa ja kypsynyt sakan päällä pullotukseen saakka. Feinherb tarkoittaa puolikuivaa viiniä ja niin tässäkin viinissä on sokeria 12,8 g/l, mutta sitä tasapainottaa hyvä hapokkuus (8,3 g/l).

X-Berg Organic Riesling Feinherb 2020
Pfalz, Saksa; Riesling; 15,99 € . Luomu, vegaaninen.

Tuottaja X-Berg
Maahantuoja / valmistuttaja Viinitie

Etiketin mukaan luomuriesling

Rypäleen mukaan
Riesling: sitrusta (sitruuna, lime, greippi), omenaa, persikkaa ja aprikoosia, trooppisia hedelmiä, jalohomeen mineraalintäyteistä tai hunajaista vivahdetta, petrolia, kukkaisuutta, hapokkuutta

Ruokana sitruunarisottoa ja lohta sekä insalata caprese

Lyhyesti: rapsakan raikas rieslingKommentit

M: Vaalean sitruunankeltaisen viinin tuoksussa on kypsää sitruunaa, omenaa, trooppisia hedelmiä ja hieman yrttejä. Viinin maku on keskitäyteläinen, kuivahko, ja hedelmäinen, siinä on tuoksusta tuttua kypsää sitruunaa ja muita hedelmiä sekä jopa teräksistä hapokkuutta ja raikkaan rapsakkaa mineraalisuutta. Viini tuntuu vielä nuorelta, joten sen olisi voinut unohtaa vielä pariksi vuodeksi odottamaan.

Ruoan kanssa viini sopii hyvin, sen sitruunainen hapokkuus täydentää risoton sitruunaisutta ja leikkaa lohen rasvaisuutta ja hedelmäisyys tasapainottaa ruoan suolaisuutta. Tomaatin kanssa viini ei ole ihan parhaimmillaan, mutta mozzarellan kanssa se on oikein passeli. Viini on aivan loistava silloin, kun risukalta kaipaa melkeinpä hammaskiilteen irrottavaa hapokkuutta (eli melkein aina), jota pieni jäännössokeri (12,8 g/l) kuitenkin pyöristää. Arvosanaksi viini saa +.

J: Viini on kirkasta ja väriltään vaaleaa sitruunaa. Tuoksussa on kypsää sitruunaa, omenaa ja aprikoosia. Hapokas, keskitäyteläinen maku toistaa tuoksun aromeja, siinä on lisäksi yrttisyyttä ja mineraalisuutta. Maun hedelmäiset aromit tasapainottavat mukavasti maun kirpeää hapokkuutta. Jälkimaku on hapokkaan sitruunainen ja mineraalinen.

Viini sopi hapokkuutensa ansiosta hyvin rasvaisen lohen seurana ja sen aromit toimivat hyvin sitruunarisoton kanssa. Se pärjäsi kohtuullisen hyvin jopa salaatissa olleen tomaatin kanssa. Viini menee hyvin myös sellaisenaan, sillä hapokkuus ja makeus ovat tasapainossa. Arvosanaksi annan +.