Ravintola Basen viiniklubi // Chardonnay 13.9.2022



Ravintola Basen viiniklubin syyskausi alkoi sillä, että ravintolan oma sommelier Elijah Nelson esitteli meille Chardonnayn eri tyylejä. Aika on kulunut nopeasti, sillä samana päivänä Basen avajaisista oli kulunut 17 vuotta - onnea vielä kerran melkein täysi-ikäiselle!

Chardonnay on (ilmeisesti) kotoisin Ranskan Burgundista, mutta nykyisin sitä viljellään melkeinpä kaikkialla. Suurimmat tuottajamaat ovat tällä hetkellä Ranska, Yhdysvallat, Australia ja Italia. Se on neutraali lajike, joka heijastaa helposti sekä viljelyalueensa että valittujen valmistusmenetelmien tuomia piirteitä. Niinpä chardonnay-viinejä on monenlaisia raikkaan hapokkaista ja omenaisista viineistä aina kakkosneloselta maistuviin viineihin saakka - eikä pidä tietenkään unohtaa sitä, että chardonnay on myös yksi samppanjan päärypälelajikkeista.

Maistelulautasella lohikeittoa, brietä, portobello-sientä ja pähkinöitä


Bonterra Organic Chardonnay 2018
Kalifornia, USA; Chardonnay; 15,98 €

Viinin rypäleet ovat suurimmalta osin peräisin Pohjois-Kaliforniasta. Viinistä 70 % on käynyt ranskalaisissa ja amerikkalaisissa tammitynnyreissä, joista vain 15 % oli uusia, ja 30 % terästankeissa. Viini on edelleen ainoa yhdysvaltalainen luomuvalkoviini Alkon valikoimassa.

Viinin tuoksu on hedelmäinen, siinä on ananasta, päärynää ja kypsää omenaa, lisäksi tammikypsytys on tuonut siihen hillitysti voita, vaniljaa ja pähkinää. Viinin hapokkuus on malolaktisen käymisen ansiosta pehmeää. Tammikypsytys tuntuu jonkin verran, mutta yleisvaikutelma on hedelmäinen ja aavistuksen mineraalinen. Jälkimaussa maistuu vaniljaisia mausteita.

Kalakeiton kanssa Bonterra Organic Chardonnay 2018 sopii hyvin, samoin portobellon kanssa kohtalaisesti, mutta brien kanssa ei niinkään.

Fernand Engel Crémant d'Alsace Chardonnay Brut 2020
AC Crémant d'Alsace, Ranska; Chardonnay; 17,99 €

Fernand Engelin crémant oli jo aiemmilta vuosilta tuttu, ja tutkaan se osui viimeistään vuonna 2018, kun sen vuosikerta 2014 valittiin Viinilehden vuoden kuohuviiniksi. Fernand Engelin viinit ovat biodynaamisesti viljeltyjä ja luomuja.

Viinin tuoksussa on päärynää, omenaa ja sitrusta sekä häivähdys jotain makeaa. Maku on kuiva, siinä on Vihreistä kuulista muistuttavaa päärynää, omenaa ja raparperin hapokkuutta sekä limeä. Kuplat ovat pienet ja hapokkuus raikasta, jälkimaussa maistuu limeä.

Vivahteikkaan ja pirteän viinin kanssa maistuivat parhaiten brie ja portobello. Fernand Engel Crémant d'Alsace Chardonnay Brut 2020 oli illan kattauksesta Marjutin kakkossuosikki.

Domaine Maire & Fils Grand Minéral Chardonnay 2020
AC Jura, Ranska; Chardonnay; 16,68 €

Viinin rypäleet ovat peräisin eri tarhoilta Juran alueelta. Se on kypsynyt terästankeissa sakkojensa päällä 2-3 kuukauden ajan. 

Viinin tuoksu on raikas ja lempeän hedelmäinen: omenaa, mangoa, ananasta, päärynää ja limeä, lisäksi siinä on hunajaa ja aavistus kukkaisuutta. Viinin maku on kuiva, pehmeä ja hedelmäinen eikä se tunnu hedelmäisyytensä takia kovinkaan hapokkaalta, vaikka ilmeisesti happojakin on. Nimensä mukaan viini on myös mineraalinen, ja jälkimaussa tuntuu makeita mausteita.

Domaine Maire & Fils Grand Minéral Chardonnay 2020 on helppoa juotavaa ja varsin yleispätevä ruokaviini. Maistelulautaselta se sopi kaikkien ruokien kanssa. Viini sai seurueeltamme kaksi ääntä.



Coragem Chardonnay 2021
Vinho Regional Lisboa, Portugali; Chardonnay

Coragem Chardonnay on hieman yllättäen peräisin Portugalista! Sitä ei ole saatavilla Alkosta, mutta viini on Basen viinilistalla. Viinin rypäleet ovat kasvaneet Lissabonin alueella meren läheisyydessä ja viini on kypsynyt ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Viinin tuoksussa on kypsää omenaa, ananaskarkkia ja hunajaa sekä savua ja tammikypsytyksen tuomaa vaniljaa. Viinin maku on hapokas ja hedelmäinen, omenan lisäksi siinä maistuu sitrusta ja kypsää ananasta sekä tammikypsytyksen tuomaa vaniljaa ja mausteisuutta, mausteet jäävät tuntumaan myös jälkimaussa.

Coragem Chardonnay 2021 sopi hyvin brien ja portobellon kanssa, lisäksi sitä suositellaan burgerien kanssa, jos punaviini ei jostain syystä maistu. Hyvän hinta-laatusuhteen viini oli Jussin suosikki.

Domaine Latour-Giraud Meursault Cuvée Charles Maxime 2020
Côtes de Beaune, Burgundi, Ranska; Chardonnay

Domaine Latour-Giraud omistaa seitsemän viinitarhaa eri puolilla Meursault'n kylää, yhteensä noin kolmen hehtaarin verran, ja tämä viini on sekoitus eri tarhojen rypäleistä. Se käy pienissä tammitynnyreissä, joista suurin osa on vanhoja.

Viinin tuoksussa on omenaa ja hapokasta karviaista, savua sekä kevyesti tammen tuomaa mausteisuutta, vaniljaa, pähkinää ja voita. Viinin maku on kuiva, hapokas ja runsaan hedelmäinen sekä mineraalinen, lisäksi tammikypsytys tuo siihen täyteläisyyttä ja kermaisuutta. 

Domaine Latour-Giraud Meursault Cuvée Charles Maxime 2020 sopi kaikkien maistelulautasen ruokien kanssa, mutta parhaiten se sopisi tyylikkäiden kala- ja äyriäisruokien kanssa. Se olisi myös hyvä meditointiviini, jota voisi maistella ihan sellaisenaan. Se oli Marjutin ja kolmen muun seurueemme jäsenen suosikkiviini.