Castellum Dracula Feteasca Neagra 2017



Alkon elokuun erikoiserien yhtenä teemana olivat nousevat viinimaat ja hyllyille saapui sen myötä muutama itäeurooppalainen viini, joista romanialainen Castellum Dracula Feteasca Neagra kiinnitti huomion pelkästään nimellään. Se osoittautui mediapruuvissa sokkona maistettuna varsin mukavaksi viiniksi, joten ostimme sitä saman tien pullollisen - ja on siitä puhuttu viime aikoina muualla somessakin, joten emme ole ainoita viinin ystäviksi paljastuneita.

Romania on maailman 18. suurin viinirypäleiden tuottaja, mutta maan viinit eivät (ainakaan vielä) ole keränneet kovinkaan paljon huomiota laadullaan. Castellum Dracula yhdistää näppärästi populaarikulttuurin sekä paikalliset perinteet, sillä se valmistaa viinejä alkuperäislajikkeista, mm. Fetească neagrăsta.

Transsilvaniasta Keski-Romaniasta kotoisin oleva, synkässä linnassaan asustava kreivi Dracula perustuu eurooppalaisiin vampyyri- ja hirviömyytteihin ja 1400-luvulla eläneeseen Valakian ruhtinaaseen Vlad Seivästäjään eli Vlad Draculaan. Ensimmäisen kerran kreivi Dracula esiintyi irlantilaisen Bram Stokerin samannimisessä romaanissa vuonna 1897, ja vuoteen 2015 mennessä Dracula oli toiseksi suosituin hahmo Sherlock Holmesin jälkeen. 



Castellum Dracula Feteasca Neagra 2017
DOC Dealu Mare, Romania; Feteasca Neagra; 14,98 €

Tuottaja Legendary Dracula

Etiketin mukaan mustaherukkaa ja luumua; kuiva, täyteläinen maku, pehmeät tanniinit

Rypäleen mukaan
Fetească neagră (musta neito): alunperin romanialainen, nykyisin pääasiassa Romanian ja Moldovan alueella viljeltävä rypälelajike. Sen aromeissa on mustaherukkaa, tummaa kirsikkaa ja luumua, suklaata, mausteita, kanelia ja pippuria sekä savua.

Ruokana Mici tai mititei, romanialaiset valkosipuliset lihapullat ja mămăligă cu smăntănă, romanialainen polenta smetanan kera

Lyhyesti: hedelmäinen, konstailematon viini puraisee verevästi kuin vampyyri

Kommentit

M: Tummanpunaisen viinin tuoksussa on kypsiä, makeita tummia marjoja, luumua, karpaloa ja karhunvatukkaa sekä savua ja aavistus minttua. Keskitäyteläisessä maussa on tuoksusta tuttuja marjoja, minttua ja pippuria, tanniinit ovat napakat ja savuiset. Ilmeisesti viini ei ole kypsynyt tammitynnyrissä, sillä sen kepeästä hedelmäisyydestä ja hapokkuudesta tulevat mieleen tulevat jotkin ei-tammikypsytetyt barberat. Yleisvaikutelma on miellyttävä, viisivuotias viini on jo mukavasti kehittynyt, tosin kovinkaan kauan en sitä enää jemmailisi.

Ruoan kanssa robusti, konstailematon viini sopii hyvin, suolainen ruoka pehmentää sen tanniineja ja viini pääsee näyttämään parhaat puolensa. Vaikka Fetească neagră on kahta Basen viiniklubissa maistettua viiniä lukuunottamatta vieras ja Dracula-nimen käyttö on (myös meidän kohdallamme) hyvinkin ovelan myyntikikan oloista, viini on onneksi enemmän kuin kosiskeleva nimi ja etiketti. Arvosanaksi viini saa +.

J: Viini on väriltään syvän tummanpunainen. Tuoksussa on herukkahilloa, karhunvatukkaa, luumua ja nahkaa. Täyteläinen maku toistaa tuoksun makeita aromeja, siinä on myös savua sekä mausteisuutta, jopa vahvistuu jälkimaussa pippuriksi. Tanniinit ovat kirpakat. Viinin ilmaantuessa tanniinit pehmenevät ja marjainen makeus antaa tilaa hieman kirpeämmille marjoille.

Micien kanssa viini sopi erinomaisesti ja melko hyvin myös muun ruoan kanssa. Castellum Dracula on hyvä viini, vaikka nimi saattaa vaikuttaa pelkältä myyntikikalta. Arvosanaksi annan +.



Mici - valkosipuliset lihapullat (16 kpl)

(alkuperäinen ohje)

1000 g vähärasvaista jauhelihaa (50 % nautaa, 50 % possua tai 50 % nautaa, 25 % possua ja 25 % lammasta)
1,8 dl lihalientä
0,5 dl olutta
1 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
3-4 hienonnettua valkosipulinkynttä
1 tl timjamia (tuore tai kuivattu)
ripaus muskottia
1/2 tl jauhettuja korianterinsiemeniä
1/4 tl juustokuminaa (jos haluat)
1/4 tl jauhettua pippuria
1/2 tl cayennepippuria tai chilihiutaleita (jos haluat)
ruokaöljyä tai vettä

Sekoita mausteet/kuivat aineet lihaliemen ja oluen kanssa. Jatka sekoittamista, kunnes suola on liuennut kokonaan. Lisää mausteliemi jauhelihan sekaan ja sekoita hyvin, kunnes seos on tasaista massaa.

Muotoile massasta pitkulaisia lihapullia. Siirrä lihapullat jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Paista lihapullat kuumalla pannulla tai grillissä molemmilta puolilta, muutama minuutti per puoli riittää.

Mămăligă Cu Smăntănă - polentaa ja smetanaa (3-4:lle)


2,5 dl polentajauhoa/suurimoita (nopeasti valmistuvia, ei tuntikausia keiteltäviä)
0,5 litraa maitoa (tai pakkauksen ohjeen mukaan)
1 rkl suolatonta voita + jonkin verran vuoan voiteluun
suolaa ja jauhettua mustapippuria oman maun mukaan 
1,25 dl murennettua fetajuustoa
1,25 dl smetanaa

Valmista polenta pakkauksen ohjeen mukaan maidon ja voin kanssa, mausta suolalla ja pippurilla, Sekoita mukaan puolet fetajuustosta ja siirrä jäähtymään voideltuun laakeaan vuokaan. Anna jäähtyä muutaman minuutin ajan, ripottele päälle loput fetajuustosta ja tarjoile smetanan kanssa.