Noita Wineryn kevään 2022 uutuudet

Kutsu Brukett ja Noita WinerySaimme kutsun tulla maistelemaan Noita Wineryn kevään uutuustuotteita Grape Tasting Roomissa järjestettyyn tilaisuuteen.

Noita Winery on Suomen ensimmäinen kaupunkilaisviinitalo tai urbaani viinitila (urban winery), ja se sijaitsee Fiskarin kylässä Raaseporissa. Jos nyt tarkkoja ollaan, Noita Wineryn juomia ei kuitenkaan saa kutsua viineiksi, sillä Suomi ei ole EU:ssa listautunut viinintuottajamaa, vaan ne ovat rypäleistä käymisteitse valmistettuja mietoja juomia. Kutsutaan niitä tässä yhteydessä kuitenkin viineiksi lyhyyden vuoksi. 

Luomut ja käsin poimitut viinirypäleet tuodaan Itävallan Burgenlandista Fiskariin, missä itse viinit valmistetaan. Ne käyvät rypäleiden omien hiivojen avulla ja muutenkin viinin valmistukseen pyritään puuttumaan mahdollisimman vähän, toisin sanoen viinit ovat alkuviinejä tai natuviinejä, millä termillä niitä nyt haluaakin kutsua. Lisäksi viinit ovat luomuja ja vegaanisia.

Uutuudet ovat tulossa Alkoon toukokuussa.Noita Riesling 2021

Riesling on ollut Noita Wineryn valikoimissa alusta alkaen Blaufränkischin lisäksi. Sen uusi vuosikerta oli trooppisen hedelmäinen, ananaksinen ja omenainen. Viinin hapokkuus oli melko lempeää varsinkin rieslingiksi ja toi mieleen greipin ja karviaisen. 

Noita Grüner Veltliner 2021

Grüner Veltliner on uusi viini, joka syntyi sattumalta. Vapaasti valuneen rypälemehun laatu osoittautui niin hyväksi, että viinintekijät päättivät tehdä siitä oman viinin sen sijaan, että sitä olisi käytetty sekoitteissa. Hyvä niin, sillä viini oli erinomainen: hedelmäinen, päärynäinen ja pippurinen sekä yllättävän hapokaskin (varsinkin Rieslingin jälkeen).

Vasemmalla Loop Garoo, oikealla Hex Bag


Noita Loop Garoo 2021
78 % Pinot Blanc, 12 % Pinot Noir​

Loop Garoo on esimerkiksi proseccojen valmistuksesta tutulla charmat- eli tankkikäymismenetelmällä valmistettu kuohuviini. Sen maussa oli punaisia marjoja, vadelmaa ja mansikkaa sekä mausteita, ja pikku hiljaa yhä voimakkaammin tuntuva hapokkuus sai jälkimaun kallistumaan karpalon suuntaan. Jos proseccot maistuvat, tässä voisi olla hyvä silta niistä kuohuvien alkuviinien pariin.

Noita Hex Bag 2021
80 % Pinot Gris, 20 % Grüner Veltliner

Oranssiviinit ovat aina kiinnostavia, sillä ne voivat yllättää monella eri tavalla. Kauniin persikanvärinen Hex Bag maistui omenaisen hedelmäiseltä, lisäksi sen kevyen hapokkaassa maussa oli mandariinia ja appelsiininkuorta ja jälkimaussa greippiä - oikein kiva oranssiviini siis.


Noita Pet Nat 2021
Pinot Blanc, Chardonnay, Blaufränkisch, Rotburger (eli Zweigelt)

Kaveripiirissämme jo jonkinlaista kulttimainetta saaneen Pet Natin rypälesekoitus oli uudistunut: tässä vuosikerrassa oli käytetty neljää eri lajiketta aiemman viiden sijaan, ja Chardonnay oli korvannut Welschrieslingin ja Furmintin.

Pet Nat (pétillant naturel, "luontaisesti kupliva") on méthode ancestralella eli yhden käymisvaiheen menetelmällä valmistettu kuohuviini. Menetelmä on yksinkertainen: viini pullotetaan kesken käymisen, jolloin käyminen jatkuu vielä pulloissa ja lopputuloksena on kevyesti kupliva tai helmeilevä kuohuviini.

Viinissä hallitsivat punaiset marjat, punaherukka ja puolukka sekä mansikka ja kirsikka. Sen maku oli oikeastaan melko tuhti ja kun viinin hapokkuus oli myös mukavalla tasolla, se oli oikein hieno kokonaisuus ja kulttisuosio jatkuu varmasti myös tämän vuosikerran kohdalla. Se oli tastingin viineistä meidän suosikkimme.

Noita Kosmos Rosé 2021
Rotburger

Kosmos on roseeviini, josta puolet on valmistettu saignée- eli valutusmenetelmällä, toisin sanoen siihen on käytetty mehua, jota on valutettu punaviinin valmistamisen alkuvaiheessa. Puolet taas on valmistettu puristamalla rypäleet suoraan tankkiin. 

Rotburger-lajike taas tunnetaan paremmin Zweigeltinä.

Viini oli melko täyteläinen roseeksi. Sen tuoksussa ja maussa oli punaisia marjoja, karpaloa ja vadelmaa sekä hieman hapokkuutta. Se sopisi hyvin esimerkiksi leikkeleiden tai muun pikkusuolaisen seuraksi.Noita Doppelgänger 2021
Rotburger

Doppelgängeriin käytettyjen rypäleiden kuoret ovat saaneet maseroitua eli uuttua kahteen kertaan, jotta niistä irtoaisi viiniin runsaammin makua ja tanniineja. (Tässä vaiheessa voi katsoa nimeä uudelleen ja sanoa "ahaaaaaaaaaa".)

Viinin tuoksu ja maku olivat tuhdin marjaisia ja vaihtelivat karpalosta ja puolukasta mustikkaan ja luumuun, lisäksi mukana oli hieman mausteita - ja kyllä tanniinitkin tuntuivat. Keskitäyteläinen viini kaipasi seurakseen ruokaa, esimerkiksi riistaa. Tykkäsimme kovasti.

Noita Pinot Noir 2021

Pinot Noirin olisi tunnistanut helposti pinot noiriksi, jos sen olisi saanut sokkona lasiinsa: viinin tuoksussa oli puolukkaa, karpaloa ja metsänpohjaa ja keveässä maussa raikasta hapokkuutta, mutta tanniineja ei kovinkaan paljon. Sekin oli mukava, tasapainoinen viini, joka maistui sellaisenaan, mutta olisi varmasti myös loistanut oikean ruoan kanssa.Noita Spritzer White ja Noita Spritzer Red

Aiemmin Noita Wineryn maitokauppavahvuiset juomat (5,5 %) ovat olleet pulloissa, nyt niitä on saatavilla tölkeissä. Molemmat - sekä White että Red - valmistetaan käyttämällä valko- tai punaviinien valmistuksesta yli jääneet kuoret ja rangat omenamehun kanssa luontaisesti kuplivaksi spritzeriksi. 

Molemmissa maistui viini juuri sopivasti, toisaalta niissä oli myös hard selzer- tai vichyvesimäistä hieman suolaista mineraalisuutta, vaikka niissä ei vichyä olekaan. Kuumana kesänä ne olisivat oikein loistavia matala-alkoholisia terassijuomia varsinkin, jos mikään makea tai vahva juoma ei helteessä maistu.