Ravintola Vinkkeli // Riesling & Co -viikkojen menu 2022

Riesling & Co -viikkojen perinteisiimme kuuluu se, että käymme kaveriporukalla ravintola Vinkkelissä syömässä teemamenun viineineen. Parina viime vuonna menua ei sattuneista syistä ole saanut, mutta tänä vuonna asiat ovat palanneet taas oikealle tolalle, joten lähdimme porukalla illalliselle.

Tänä vuonna ravintola Vinkkelin Riesling & Co -menun viinit valitsi sommelier Antero Niemiaho. 

Tapahtuman kuvauksessa mainittiin, että Vinkkelissä pääsisi maistelemaan myös Dautelin riesling-kuohuvaa - se meni meiltä hieman ohi, kun nautimme alkuun lasilliset André Clouet Dream Vintage 2016 -samppanjaa, mutta onneksi pääsimme testaamaan (oletettavasti saman) kuohuviinin jo pari päivää aiemmin ravintola W30:ssa

Etikkamarinoitua Itämeren silakkaa, perunaa, herne-parsa-kurkkusalaattia
Emrich-Schönleber Mineral 2020
Nahe

Ravintola W30:n Riesling & Co -menulta ja Grape Tasting Roomin tastingista tuttu Emrich-Schönleber on takuuvarma valinta, sillä talon laadukkaita viinejä maistelee aina yhtä mielellään. Tällä kertaa silakan kanssa oli yhdistetty selkeä ja puhdaspiirteinen Mineral (Alkossa 32,53 €). Viini oli hapokas, sen aromeissa oli trooppisia hedelmiä ja vihreää omenaa sekä nimen lupaamaa mineraalisuutta.

Etikkamarinoitua silakkaa, (hieman kotimaisia perunoita makeampaa) italialaista Jazz-perunaa ja herne-parsa-kurkkusalaattia sisältänyt alkuruoka toi mieleen sen, että kohta alkaa uusien perunoiden ja sillin kausi, sillä etikkamarinoitu silakka loi viinille samoja haasteita kuin sillikin. Hieman sokeria (6 g/l) sisältävä viini selvisi haasteistaan kuitenkin erinomaisesti, kun pieni makeus pehmensi etikan happamuutta.

Yhden kaverimme mukaan hän söi ensi kertaa elämässään hyviä silakoita! Muistot kouluruoasta olivat saaneet hänet välttelemään niitä tähän saakka.

Parsakeitto valkoisesta parsasta, sitruunalla marinoitua parsaa ja mantelia
Toni Jost Bacharacher Hahn Riesling Kabinett 2020
Mittelrhein

Toni Jostin Kabinett-tason Rieslingin rypäleet ovat kasvaneet talon tärkeimmällä tarhalla Bacharacher Hahnilla. (Yritäpä muuten lausua se parin risukkalasillisen jälkeen tai kirjoittaa heti ensimmäisellä kerralla pikaisesta sanelusta oikein.) 

Prädikatswein-kategorian viinit luokitellaan niiden makeuden ja kypsyyden (ja laadun) mukaan Kabinett-, Spätlese-, Auslese-, Beerenauslese-, Eiswein- ja Trockenbeerenauslese-viineihin. Kabinett-viinit on tehty täysin kypsistä rypäleistä ja ne ovat yleensä nuorena juotavia, matala-alkoholisia, kukkaisia ja/tai yrttisiä ja kepeitä, mutta eivät välttämättä makeita. Lue lisää.

Matala-alkoholisen (n. 9 %), kepeän ja hedelmäisen makean viinin aromeissa oli trooppisia hedelmiä, persikkaa ja karviaista, toki se oli myös miellyttävän hapokas. Se oli jo sellaisenaan varsin mainiota juotavaa, mutta ruokajuomana viini vain paransi menoaan.

Valkoisesta parsasta tehdyn keiton höysteenä oli sitruunalla marinoitua parsaa, mantelia ja ruohosipulia. Rapea manteli toi samettiseen keittoon mukavia sattumia ja sitruunalla marinoitu parsa taas oli mukavan raikasta. Myös viinin ja keiton yhdistelmä oli erinomainen, ja keitto sai viinin maistumaan vielä hieman makeammalta.

Pakko myöntää, että vaikka odotimmekin toiveikkaina kaveripiirissämme jo lähes legendaarisen maineen saanutta crème ninonia, niin kyllä tämäkin maistui, itse asiassa yhdistelmä taisi olla monen mielestä illan onnistunein ja mieleenpainuvin.

Meribassia ja puikulaperunapyreetä, kastike ruskistetusta voista ja retikkaa, kananmunaa ja mallasleipää
Dr. Bürklin-Wolf Wachenheimer Riesling 2017
Pfalz

Weingut Dr. Bürklin-Wolfin historia alkaa jo 1500-luvun lopulta. Talolla on 85 hehtaaria viinitarhoja, joista noin 30 hehtaaria on Grosse Lage- tai Erste Lage -luokiteltuja, ja se on noudattanut biodynaamisia periaatteita vuodesta 2005 alkaen. 

Magnumpullosta tarjoillun viinin tuoksussa oli kypsiä trooppisia hedelmiä, mangoa ja sitrusta, karviaista, herukkaa ja yrttejä sekä häivähdys petroolia ja mineraalisuutta, mutta maku oli kuivempi kuin mitä tuoksu lupaili. Aivan sellaisenaan rapsakan hapokas viini ei maistunut varsinkaan edellisen kepeän Kabinettin jälkeen, mutta ruoan kanssa se pääsi näyttämään parhaat puolensa.

Paistetun meribassin paistopinta oli suussasulavan herkullinen ja sopivan suolainen (kotona sitä ei saa koskaan yhtä hyväksi) ja sen seurana ollut puikulaperunapyree oli silkkisen pehmeää. Ruskistetusta voista tehty kastike toi annokseen mukavasti pähkinäisiä aromeja. Kala oli aseteltu retikasta, kananmunasta ja mallasleivästä tehdylle pedille, ja pöydässämme mallasleivän kehuttiin tuovan mukavan vaihtelevaa suutuntumaa annokseen.

Viini toimi (tietenkin) hyvin ruoan kanssa, kun hapokas viini leikkasi annoksen rasvaisuutta. Toisaalta meribassi oli niin herkullista, että viinin kanssa fiilistely jäi hieman vähemmälle.Välijuustot / petits fours & portviini

Perinteiseen tapaan harhauduimme hetkeksi Riesling & Co -menulta välijuustojen ja portviinin suuntaan - tai juustojen ja petits foursien suuntaan, sillä juustolautanen oli Marjutin mielestä liian homejuustopainotteinen.

Tarkemmat speksit unohtuivat, mutta Brie des Meaux'n, sinihomejuuston ja kovan lampaanmaitojuuston seurana Burmester Tawny maistui hyvin, samoin petits fours -lautasen vaahtokarkin, kirsikkamarmeladin, suklaakonvehdin ja perunaleivoksen kanssa.

Mangosorbetti ja passiohedelmämousse, kookostapioka, valkosuklaacrumble, ananasta
Weingut Dautel Riesling Auslese 2015
Württemberg

Vaikka Weingut Dautelin kuohuviini jäikin väliin, jälkiruoan kanssa oli tarjolla talon Auslese-viiniä. Makean viinin (sokeria 85 g/l) aromeissa oli persikkaa ja hunajaa, ja tietenkin viinin hapokkuus tasapainotti makeutta juuri sopivasti.

Trooppisista hedelmistä koostuneen jälkiruoan eri elementit herättivät keskustelua: me pidimme erityisesti mangosorbetista ja vastapäätä kehuttiin passiohedelmämoussea, mutta toisaalta kookostapiokaan toivottiin hieman enemmän kookosta. Ananas oli raikasta ja valkosuklaacrumble mukavan rapeaa.

Viinin kanssa jälkiruoka maistui hyvin, varsinkin raikkaan sorbetin kanssa makea viini pelasi hyvin yhteen.

Neljän ruokalajin menu maksoi 58 € ja viinipaketti 56 €. Riesling & Co -viikot jatkuvat 22.5.2022 saakka (joissain ravintoloissa pidempäänkin).

***
Katso myös: