18. toukokuuta 2017

Ravintola Vinkkelin Riesling- ja Spätburgunder-menu

Riesling- & Spätburgunder -viikkojen kunniaksi teimme porukalla omakustanteisen täsmäiskun ravintola Vinkkeliin. Riesling on hieno, aromaattinen rypäle, joka heijastelee hyvin kasvualuettaan, ja kun sen yhdistää Vinkkelin klassiseen keittiöön, odotukset olivat korkealla.

Ruokien seuraksi oli valittu kolme Rieslingiä ja yksi Spätburgunder Saksan eri alueilta.


Ennen varsinaista menua nautimme alkumaljaksi Sekthaus Solterin Rieslingistä tehtyä Sektiä (11 €). Rüdesheimista Rheingaun alueelta tuleva Sekt oli kuivaa, hapokasta ja hedelmäistä (ananasta, persikkaa) ja niin ryhdikästä, että se saattaisi sopia myös ruokajuomaksi.

Sitruunamarinoitua valkoista parsaa ja muikunmätimoussea
Mosel: Weingut Caspari-Kappel Riesling Kabinett Feinherb 2015

Saksalaisten viinien luokitus on niin mutkikas, että sitä ei ensimmäisellä kerralla pysty täysin omaksumaan. Esimerkiksi "Feinherb" ei ole virallinen luokitus, vaan käytännössä puolikuivien Rieslingien epävirallinen nimitys. Feinherb-viinit sisältävät siis jonkin verran jäännössokeria - niin tämäkin ensimmäisen ruokalajin kanssa tarjottu Weingut Caspari-Kappel Riesling Kabinett Feinherb 2015 (n. 20 g/l). Sellaisenaan viini tuntui hieman tylsältä; toki sitruksisuutta oli, hunajaa, hunajamelonia, trooppisia hedelmiä ja hieman mineraalisuuttakin, mutta vielä emme innostuneet.

Sitten pöytään kannettiin ensimmäinen ruokalaji: sitruunamarinoitua parsaa, mätimoussea ja mummonkurkkua kuutioina - ja kaikki muuttui! Ensimmäinen ruoka- ja viinipari oli taivaallinen, 1 + 1 oli ainakin 3, ellei jopa 4. Vinkkelin Crème Ninon sai vakavan kilpailijan, niin herkullisia parsa ja viini olivat yhdessä - ja kuka oikein keksi yhdistää parsan ja kurkun? Ajatusta on ehdottomasti kehiteltävä kotona edelleen. Viinin makeus täydensi loistavasti parsan ja kurkun hapokkuutta ja mätimoussen hieman suolaista ja hapanta kermaisuutta. Oijoi.


Hummerikeittoa ja äyriäissalaattia
Rheinhessen: Kloppberg Riesling Großes Gewächs 2015

Toinen Riesling, Stefan Winter Kloppberg Riesling Großes Gewächs 2015, oli kuivempi ja hapokkaampi kuin ensimmäinen - pullon kaulasta pystyikin bongaamaan kirjaimet GG eli viini oli saanut Saksan viininviljelijöiden VDP-järjestön Großes Gewächs -laatuluokituksen. (Jos johonkin vertaisi, niin GG vastaa Ranskan Grand Cru -luokitusta eli sen saavat vain parhaimmat viinitarhat.) Viinissä oli sitrusta, persikkaa, aprikoosia, hieman mausteita... Hieno, tyylikäs viini.

Äyriäissalaatin kanssa tarjoiltu hummerikeitto oli hyvää ja maukasta, samoin äyriäisrajoitteisten henkilöiden täyteläinen sienikeitto. Hummerikeitto oli hyvää sellaisenaankin, mutta äyriäissalaatti teki makumaailmasta vielä monipuolisemman. Viini toimi molempien keittojen kanssa odotetusti hyvin, mutta aivan ensimmäisen annoksen tasolle yhdistelmä ei yltänyt. (Toisaalta mistään ei voinut valittaakaan, aloitus oli vain jalat alta vievä täysosuma ja odotukset olivat sen jälkeen suuret.)


Paahdettua ankanrintaa ja linssi-cassoulet
Pfalz: Weingut Rings Spätburgunder Trocken 2014

Pääruoan kanssa tarjoiltiin mausteinen, marjainen ja maukas Rings Spätburgunder Trocken 2014. Spätburgunderit eli Saksan Pinot Noirit ovat pahimmillaan mehumaisia ja pliisuja, mutta ei tämä, mukava hapokkuus antoi viinille hyvin ryhtiä.

Paahdettu ankanrinta Beluga-linssien ja viikunoiden kanssa oli maukasta, viikunoiden makeus täydensi hyvin ankan pientä rasvaisuutta ja cassoulet'n pientä suolaisuutta. Viini toimi jälleen erinomaisesti ja täydensi kokonaisuuden taas suuremmaksi kuin osiensa summa. Ainoa ongelma tässä annoksessa taisi olla se, että se loppui liian nopeasti.

Juustokuvasta kiitokset Niinalle

Välijuustot
ja sekalaiset viinit

Poikkesimme hetkeksi menusta ja tilasimme ehdotuksesta ranskalaisia juustoja ennen jälkiruokaa (11 €). Juustoviinien kanssa seurueemme hajaantui hieman: Marjut pysytteli Riesling-linjalla Schmitges Treppchen Riesling Auslesen kanssa, Jussi ja kaksi muuta tilasivat Burmeisterin portviiniä ja kaksi päätyi ensimmäiseen Rieslingiin. Portviini sopi parhaiten sinihomejuuston seuraksi. Kun juustojen lisukkeena tarjottiin myös hillottuja rusinoita ja pähkinä-mantelisekoitusta, piti todeta vain, että toimii.


Jogurttivanukasta ja raparperia
Rheinland-Pfalz: Weingut Korrell Riesling Paradies Auslese

Juustotyyppisen hairahduksen jälkeen palasimme alkuperäiseen suunnitelmaan. Weingut Korrell Riesling Paradies Auslese oli makea, mutta ei liian makea jälkiruokaviini. Muutenkin Auslese eli nimensä mukaan valikoiduista rypäleistä tehty myöhäisen sadon viini ei vielä ole supermakea. Toki se on makeampaa kuin Spätlese, mutta vielä makeampia ovat Beerenauslese ja Trockenbeerenauslese sekä jäätyneistä rypäleistä valmistettu Eiswein.

Viiniin yhdistettyinä jogurttivanukkaan kermaisuus, raparperin hapokkuus ja rapsakka crumble olivat loistava lopetus. Viini toimi erityisen hyvin raparperin kanssa.

***
Summa summarum: loistava menu, loistavat viinit. Suosikkiyhdistelmäksi jäi tällä kertaa parsa Feinherb-Rieslingin kanssa - ja taidettiin edellisen kerran Crème Ninonkin mainita muutaman kerran kaihoisasti.

Riesling- & Spätburgunder -viikot jatkuvat vielä pari päivää eli 20.5.2017 saakka, nopeimmat ehtivät siis vielä! Vinkkelin neljän ruokalajin menu maksaa 54 € ja viinit 52 €.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti