-->

13. toukokuuta 2017

Malbec World Day 2017

Meidät kutsuttiin viettämään Malbec World Dayta Argentiinan suurlähetystön yhdessä Viini-lehden, suomalaisten maahantuojien ja Wines of Argentinan kanssa Vanhalla ylioppilastalolla 5.5.2017 järjestämään tapahtumaan. Virallinen Malbec-päivä tosin meni jo 17.4., mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.Malbec-päivän historiasta ja Malbec-rypäleestä kerroimme tarkemmin viime vuonna, joten mennään itse asiaan. Tällä kertaa päivän teemana oli "Malbec, Argentiinan sydän". Teeman ympärille oli järjestetty Paz Levinsonin vetämä tasting.

Argentiinan ilmasto on pohjoisessa kuuma ja viilenee sen mukaan, mitä etelämmäksi tai korkeammalle Andien rinteillä mennään. Kuumassa ilmastossa viinirypäleet kypsyvät nopeasti ja sisältävät paljon sokeria, joten niistä tehdyt viinit ovat makeita, hilloisia ja alkoholipitoisia. Toisaalta mitä viileämpää on, sitä hitaammin rypäleet kypsyvät, jolloin viineistä tulee hapokkaita. Tastingissa tutustuimme eri korkeudella viljeltyihin Malbeceihin ja testasimme, pitävätkö ennakko-odotukset paikkansa.


Bodega Noemía de Patagonia A Lisa Malbec 2015
(Patagonia, n. 340 m merenpinnasta)
Noemían viinitalon entry-level-Malbecissa on 9 % Merlot'a ja 1 % Petit Verdot'a. Viinin tuoksussa oli kuivattua luumua, mausteita, karpaloa ja pippuria. Sen maku oli kohtalaisen tanniininen, pirteä ja tiukka, pippurinen, mausteinen ja herukkainen. Selkeä ja monikäyttöinen viini.

Matías Riccitelli Hey Malbec 2016
(Luján de Cuyo, noin 900 m merenpinnasta)
Modernin viinin tuoksu oli raikas ja tuoreen marjainen: mansikkaa, mustikkaa, herukkaa ja kirsikkaa yhdistettynä yrtteihin ja orvokkiin. Viinin maku oli kevyehkö, kypsän mansikkainen, raikas ja puhdaspiirteinen eikä kovin tanniininen, mausteita ja pippuria oli tässäkin. Oikein kiva, enemmänkin hedelmäinen kuin marjainen nuori viini yllätti positiivisesti. Se sopisi sellaisenaan tai ruokapöytään.

Lagarde Primeras Viñas Malbec 2013
(Luján de Cuyo, noin 900 m merenpinnasta)
Modernin Malbecin kanssa samaan aikaan maistoimme samalta alueelta olevan klassisen Malbecin. Sen tuoksussa oli vaniljaa, kahvia, luumua, karhunvatukkaa, pippuria ja mausteita. Maku oli odotetun makeahko, mausteinen, luumuinen ja herukkainen. Vaikka maku ei ollutkaan supertuhti ja -hilloinen, viini oli kuitenkin täyteläisempi kuin Hey Malbec. Klassinen tammikypsytetty Malbec oli Jussin suosikki.

Susana Balbo Signature Malbec 2015
(Altamira San Carlos, n. 1 000 m merenpinnasta)
Viinin tuoksu oli hilloisan marjainen, siinä oli kypsää herukkaa ja herukkahyytelöä, jonkin verran mausteita, taatelia, minttua ja pippuria. Maussa oli kohtalaisesti tanniineja, nahkaa, kuningatarhilloa, karhunvatukkaa ja kirsikkaa, luumua, hieman tummaa suklaata, savua ja pippuria. Maukas viini.Zuccardi Polígonos San Pablo 2015
(Tunuyán, n. 1 400 m merenpinnasta)
Viinin tuoksussa oli rosmariinia, kirpeää kypsää vadelmaa ja punaista karviaista. Viinin maku oli kuivahko, tanniininen, kirsikkainen ja yrttinen, tanniinit ja hapokkuus olivat mukavasti tasapainossa. Tyylikäs viini - ja nyt 1 000 metrin haamurajan ylittämisen jälkeen alkoi huomata, että viineistä eivät ensimmäisenä tulleet mieleen sanat "makean marjainen" ja "hilloinen".

Michelini Bros SuperUco Calcáreo Granito de Gualta 2013
(Tupungato, n. 1 400 m merenpinnasta)
Viinitarhan maaperä on graniittia ja kalkkikiveä, mikä antaa viiniin oman mineraalisen säväyksen. Sen tuoksu oli makea, mustikkahilloinen, kirsikkainen ja mineraalinen. Maku oli kuivahko, yrttinen, kirsikkainen ja vadelmainen. Hieno viini, jossa oli hyvä hapokkuuden ja tanniinien tasapaino.

Bodega Colomé Altura Maxima Malbec 2013
(Salta, n. 3 100 m merenpinnasta)
Toiseksi viimeinen viini on Argentiinan korkeimmalta ja vanhimmalta yhä toiminnassa olevalta viinitarhalta. Vaikka korkea ilmanala antaisi odottaa edellisiä hapokkaampaa ja kuivempaa viiniä, yllättäen sen tuoksu oli makean hilloinen ja täyteläinen, mustaherukkainen ja kinuskinen - lieneekö syynä myös enemmän porottava aurinko? Viinin maku oli tuoksun lailla makea, täyteläinen, herukkainen ja herukkahyytelöinen, mutta ryhdikkään tanniininen ja pureskeltava. Tämä viini oli Marjutin suosikki.

Finca Las Moras Barrel Select 2015
(San Juan, n. 1 300 m merenpinnasta)
Tastingin viimeinen viini oli ajan loppuessa unohtua. Sen myötä laskeuduttiin alas San Juaniin vanhan tutun Finca Las Moras Barrel Selectin pariin. Viinin tuoksu oli makea ja pehmeä, marjahilloinen, kypsän luumuinen, yrttinen ja herukkainen, luumuinen ja pippurinen maku seurasi tuoksua.


Tastingin jälkeen suuntasimme syömään, mutta empanadojen sijaan päädyimmekin sorbetille. Caminito oli valmistanut Malbec-päivää varten herkullisen ja raikaan sorbetin Finca Las Moras Rosé Syrah Viognier -kuohuviinistä. Tätä olisi voinut syödä enemmänkin, vaikka koko laarin tyhjäksi.


Sorbetin jälkeen Marjut viritti Suomi-Valko-Venäjä-jääkiekko-ottelun pyörimään kännykkään ja suuntasimme tarjolla olleiden yli sadan viinin pariin. Tässä Marjutin suosikkeja:

Aivan ensimmäisenä ottelun seuraksi suositeltiin luonteikasta Domaine Bousquet Reserve Organic Malbecia (15,98 €), joka olikin tyypillisesti marjainen ja mausteinen. Sitä maistellessa Suomi ehti tehdä kaksi maalia, joten jos olisimme taikauskoisia, hankkisimme tätä viiniä riittävästi lopputurnauksen ajaksi.

Jääkiekon seuraksi sopivat myös aina yhtä hyvät Catena Zapatan viinit sekä ensin etiketillään ja sen jälkeen maullaan hurmannut Altaland Cabernet Sauvignon (12,99 €), joka voisi olla hyvin yksi ensi kesän hyvässä seurassa nautittavista grilliviineistä. Viini on Saltasta, joten näköjään korkeiden alueiden viinit viehättivät tällä kertaa Marjutia.

Parhaiten mieleen jäivät kuitenkin Ruca Malen Petit Verdot 2015 ja saman talon skumppa. Petit Verdot pitänee lisätä suosikkirypäleiden listalle, sen verran mukavia tuttavuuksia siitä tehdyt viinit ovat tähän mennessä olleet. Ruca Malen Petit Verdot'ssa oli punaista hedelmää, luumua, hieman kukkaisuutta ja mukavan ryhdikkäät, mutta kuitenkin miellyttävät tanniinit. Talon skumppa sopi taas hyvin juhlistamaan Suomen 3-2 voittoa.Jussin poimintoja tarjonnasta tässä:

Trivento Golden Reserve Malbec 2014 (17,70 €) oli tuoksultaan hilloisen mustaherukkainen ja vähän kahvinen. Sen maku oli keskitanniininen, hilloinen, yrttisen mausteinen ja hieman luumuinen. Hyvä hinta-laatusuhde.

Fuzion Organic Malbec 2016 (9,49 €) oli yllättävän kevyt Malbec, jonka tuoksussa oli punaista marjaa, karpaloa ja puolukkaa. Maku oli hapokas ja myötäili tuoksua. Luomuviini voisi olla hyvä vaihtoehto Pinot Noirille esimerkiksi savulohen tai grillatun kanan kanssa.

Argentiinalaisten valkoviinien puolella Luca G Lot Chardonnay 2012 (18,49 €) oli parhaiden joukossa. Sen tuoksussa oli trooppista hedelmää, päärynää, sitrusta ja kohtuullisesti vaniljaa. Maku oli mukavan hapokas, kevyen mausteinen ja mineraalinen. Jälkimaussa oli paahteisuutta.

Argentiina on pihvimaa ja Malbecit sopivat tyypillisesti hyvin pihvin seuraksi, niinpä voisimme lopuksi mainita pihvien seuraksi täsmäbrändätyt viinit.

Beefsteak Club -viinit ovat saaneet nimensä vuonna 1705 perustetusta ruokailuklubista, jonka jäsenet pitivät naudanlihapihvin nauttimista vapauden ja vaurauden merkkinä. Viineistä Beef & Liberty Malbec on tarkoitettu arkiviiniksi ja sen tuoksussa on mustaherukkaa, kypsää punaista marjaa, luumua ja mausteisuutta. Tuoksua myötäilevä maku on hieman paahteinen.

Beefsteak Club Reserve Malbecia taas on kypsytetty 18 kk tammitynnyrissä. Sen tuoksu on kypsän kirsikkainen, vaniljainen, paahteinen ja mausteinen. Maussa on kypsää hedelmäisyyttä ja pippuria.

Sarjassa on lisäksi luomuviini ja reilun kaupan viini - pisteet siitä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti