2. toukokuuta 2017

Definitiivinen Gin & Tonic -vertailu vol. 2

Tänäkin vappuna ohjelmassa oli viime vuoden tapaan definitiivinen Gin & Tonic -vertailu, sillä varastoon on karttunut taas uusia ginejä eivätkä vanhatkaan ole huvenneet kovin nopeasti. Tällä kertaa tonic-vetenä oli Schweppes Indian Tonic ja sekoitussuhde 1:2.


Silja Line Jubileum Gin Navy Strength (57 %)
Ostimme The Helsinki Distilling Companyn Silja Linen 60-vuotisjuhlien kunniaksi tekemän ginin risteilyltä pääsiäisenä. Gineistä alkoholipitoisuudeltaan suurimman tuoksu oli runsaan havuinen ja katajainen, sen lisäksi siinä oli hieman sitrusta, greippiä ja karviaista. Maku mukaili tuoksua havuisuudellaan, lisäksi löysimme koivunmahlaa, kuusenkerkkäsiirappia ja mehustettua omenaa.

Klassisesta ginistä tehdään myös Siljan nimikkodrinksu Pink Gimlet:

4 cl Silja Line Jubileum Gin
2 cl limemehua
2 cl sokerisiirappia
2 tippaa Angosturaa

Rakenna jäillä täytettyyn lasiin, koristele limenkuorella.
Navy Strength: aiemmin laivastoon myytävän ginin oli oltava riittävän alkoholipitoista. Muiden testausmenetelmien puutteessa ginin vahvuus varmistettiin sekoittamalla sitä ruutiin. Jos ruuti räjähti yhä, gini oli riittävän vahvaa.
HelsinGin (46,3 %)
Viime vertailusta tuttu Kyrö Distillery Companyn HelsinGin pääsi mukaan, koska Kyrön ginejä ei tietenkään voi jättää väliin. Sen tuoksu oli makea ja raikas ja siinä oli sitrusta, kukkaisuutta, yrttimausteita, suopursua ja oreganoa. Ginin maku oli sitruunalimsainen, appelsiininen, villiyrttinen ja hedelmäinen. HelsinGin oli helppoa juotavaa ja ehkä siksi myös suosikkimme kotimaisista gineistä.

Kalevala Gin (46,3 %)
Kalevala Gin on päivittänyt etikettiään sitten viime vertailun. Meidän pullomme on tyhjentynyt sen verran hitaasti, että vertailuun pääsi sama vanhalla etiketillä oleva pullo kuin viime vappunakin. Viime vuoden jälkeen ginistä kerrotaan netissä jo hieman enemmän: sen mausteita ovat mm. katajanmarja, minttu, rosmariini, ruusunnuput ja vadelmanlehti. Ginin tuoksu oli hillityn havuinen, mutta ei yhtä havuinen kuin Silja Line Jubileum Ginin, ja siinä on sitrusta ja yrttejä. Maku oli makeahko, yrttien lisäksi siinä oli appelsiininkuorta ja hieman toffeeta. Kalevala Gin on mukava hybridi klassista giniä ja modernia kepeää giniä.

Tenu Gin (47 %)
Kotimaisten ginien suoran päätti Valamon munkkiluostarissa valmistettu Tenu Gin. Sen mausteina käytetään puolukkaa, villiruusua ja villiyrttejä. Ginin tuoksu oli mieto, pienen etsimisen jälkeen löytää lakritsaa ja hieman sitrusta. Myös ginin maussa oli lakritsaa ja ananasmaista hedelmäisyyttä. Jännä gini ei ole huonolla tavalla jännä, vaan jää hyvin mieleen. (Ensi kesänä voisi kokeilla GT:n sijaan myös Tenu Spritziä, Tenu Ginistä, Fentiman's Rose Lemonadesta ja sitruunamehusta tehtyä cocktailia.)

Roslags Gin (42 %)
Pääsiäisristeilyllämme ostoskoriin päätyi myös ruotsalainen Norrtelje Brennerin verigreipillä maustettu Roslags Gin. Sen tuoksu oli parfyyminen, yskänlääkkeinen ja aniksinen, maku makea, lakritsainen (mutta ei yhtä lakritsainen kuin Tenu Ginin) ja aniksinen sekä hieman greippinen. Mielenkiintoinen gini.

Vor Gin (47 %)
Islantilainen Vor Gin on viime kesän ostoksia Tallinnan Kaubamajasta. Ensin epäilytti, oliko lasissa mukana ollenkaan tonicia, sen verran alkoholiselle juoma tuoksui. Sen mausteena on käytetty katajanmarjoja, raparperia ja islantilaisia yrttejä, mutta niitä ei huomannut lainkaan. Ginin tuoksu oli pontikkaa tai kauniimmin sanottuna grappaa, samoin maku. "Terävää islantilaisen kesän makua" ei kyennyt hifistelemään sen enempää.

Mui Gin (40 %)
Ulkomaalaisten ginien viimeinen oli portugalilainen Mui Gin (näyte Honeyhill Winesiltä). Sen mausteena on käytetty kiinanruusua, appelsiinikuorta, rusinaa, katajaa, rosmariinia, kanelia, vuoriminttua, lakritsaa, mandariinia, mantelia ja inkivääriä. Alkoholipitoisuudeltaan pienimmän ginin tuoksu oli myös mieto ja yrttinen, rosmariininen ja neilikkainen, makeiden mausteiden ansiosta jopa hieman karkkinen. Ginin maku oli tuoksun tapaan lempeän makea, neilikkainen ja appelsiininen. Mui Gin oli ulkomaalaisista gineistä suosikkimme ja voisi kilpailla jopa Napuen kanssa kesä-GT:tä tai muita drinksuja tehdessä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti