Mr. Nebbiolo // Valtellina - Lombardian Nebbioloa! -etätasting 29.4.2022Mr. Nebbiolo järjesti juuri ennen vappua Valtellina - Lombardian Nebboloa! -etätastingin, jossa oli mukana Tenuta Scerscé -viinitalon omistaja ja viinintekijä Cristina Scarpellini. 

Valtellinan viinialue sijaitsee Lombardian pohjoisosassa. Se on Italian ainoa itä-länsisuunnassa kulkeva laakso, ja sen läpi virtaa Reettisiltä Alpeilta alkunsa saava, Como-järveen laskeva Adda-joki.

Valtellinassa viljellään suurilta osin Nebbioloa, tarkalleen ottaen Nebbiolo Lampia -kloonia, joka tunnetaan siellä paremmin nimellä Chiavennasca tai Chiavennasca Commune. Nimi on muodostunut paikallisen murteen sanoista Ciu Venasca  ("viinillisin/viinimäisin"). Jos nippelitieto kiinnostaa, niin Chiavennasca Intagliata puolestaan on Nebbiolo Michet -klooni ja Chiavennasca Piccola taas Nebbiolo Rosé -klooni. Valtellinan nebbiolot ovat tyyliltään kepeämpiä ja vähätanniinisempia kuin Piemonten nebbiolot, jotkut sanoisivat ehkä "feminiinisempiä".

Viiniä Valtellinassa on viljelty jo 2 000 vuoden ajan - ensimmäiset köynnökset istuttivat joko muinaiset liguurit tai etruskit - ja alueelle on tyypillistä 1300-luvulla alkanut pengerrysten käyttö, toisin sanoen viiniköynnökset kasvavat jyrkille rinteille tehdyillä tasanteilla. Tuottajia alueella on noin 40.

Ensimmäiset kirjalliset dokumentit Nebbiolosta ovat vuodelta 1595, mutta sen historiaa on jäljitetty 1300-luvulle saakka, jolloin se saattoi saapua Lombardiaan benediktiinimunkkien mukana.Tenuta Scerscé on perustettu vuonna 2008, mutta tilan historia on toki pidempi ja viiniköynnökset vanhempia. Nimensä se on saanut sciarscél-työkalusta eli hangosta, jolla työskennellään viiniköynnösten versojen ja juurien kanssa. Talolla on noin 7 hehtaaria omia tarhoja ja niiden lisäksi vuokrattuna neljä hehtaaria. Tuotanto on luomua, ja talo tuottaa kolmen eri laatuluokituksen viinejä: Rosso di Valtellina DOC, Valtellina Superiore DOCG ja Sforzato di Valtellina DOCG.

Emme hankkineet kaikkia illan aikana käsiteltyjä viinejä, vaan tyydyimme kahteen ja tilasimme Viinikellari.comin Barolo Barista Valtellina Superiore Inferno "Flammante" 2018:n (34,90 €) ja Sassella "Incanto" 2018:n (34,90 €). Niiden kanssa meillä oli ruokana bruschettaa, paahdettuja kirsikkatomaatteja, mozzarellaa, rucolaa ja parmesaania sekä BBQ-maustettua porsasta.Inferno "Flammante" 2018
Valtellina Superiore DOCG

Inferno on yksi Valtellinan pienimmistä ala-alueista, vain noin 0,64 km2. Se on myös yksi kuumimmista alueista, joten sen nimi ("helvetti") on myös perusteltu. Kuumuuden takia viinit ovat vahvoja, jopa karuja. 

Inferno "Flammante" on kypsynyt 14 kk slavonialaisessa tammessa ja sen jälkeen 8 kuukautta pulloissa ennen myyntiin tuloaan.

Läpinäkyvän rubiininpunaisen viinin tuoksu on jopa melko kevyt ja hedelmäinen, siinä tuntuu tummia marjoja, luumua ja kirsikkaa sekä ruusuista kukkaisuutta. Viinin maussa on tuoksun aromien lisäksi mausteita, ja jälkimaussa tuntuu kirpeää karpaloa ja mausteita. Myös viinin alkoholi (14 %) tuntuu jossain määrin.

Ruoka pehmentää viinin makua ja sen voisi yhdistää esimerkiksi kovien juustojen tai riistaruokien kanssa. Viini sopi hyvin parmesaanin ja mozzarellan kanssa ja kohtuullisen hyvin myös porsaan kanssa.

Inferno "Flammante" on sekä hapokas että tanniininen, toki ilmaantumisen myötä se pehmenee miellyttävällä tavalla. Varsin tyylikästä viiniä voisi myös hyvin varastoida usean vuoden ajan.

Sassella "Incanto" 2018
Valtella Superiore Sassella DOCG

Sassellan alue on noin 1,6 km2 ja sitä pidetään yhtenä Valtellinan alueen arvokkaimmista. Alue on saanut nimensä maaperänsä isoista kivistä (sassi). Alueen viinit ovat raikkaan hedelmäisiä ja täyteläisiä, ja kaipaavat muutaman vuoden kypsytystä.

Sassella "Incanto" on kypsynyt 14 kuukautta slavonialaisissa tammitynnyreissä ja 8 kuukautta pulloissa ennen myyntiin tuloaan.

Viinin tuoksussa on tummia marjoja, luumua ja kirsikkaa sekä jonkin verran kukkaisuutta, vaniljaisia mausteita ja lääkeyrttejä. Sen maku on täyteläisempi kuin edellisen, ja siinä maistuu mustaherukkaa ja hapankirsikkaa. Aluksi vaikutelma on marjainen, mutta sitten viinin hapokkuus ja tanniinit tuntuvat voimakkaampina kuin edellisen, mutta toisaalta myös pehmeämpinä. Jälkimaku on pitkä.

Sassella "Incanto" on ryhdikäs ruokaviini, joka sopisi rehtien liharuokien, paistien, riistan ja kovien juustojen kanssa. Se kävi porsaan kanssa oikein hyvin, samoin parmesaanin. Myös sitä voisi huoletta jemmailla usean vuoden ajan.