Suomen Sommelierit ry & Fiksuviini // Fiksuviini - hyvän hinta-laatusuhteen viinilöytöjä



Tiesitkö, että Alkossakin on alennusmyyntejä? Myymälöistä punalaputettuja pulloja on kuitenkin turha etsiä (kausituotteet kuten glögit saattavat toki olla alekoreissa), mutta halventuneet tuotteet voi löytää muilla tavoilla.

Esimerkiksi tammikuussa 2021 julkaistu Fiksuviini-palvelu on saavuttanut nopeasti suuren suosion: sen uutiskirjeellä on yli 30 000 tilaajaa ja somessa sillä on tuhansia seuraajia. Mutta mitä tekemistä sillä on Alkon alennusmyyntien kanssa?

Alko ei hinnoittele tuotteitaan itse, vaan niiden myyntihinta muodostuu maahantuojan määrittelemästä hankintahinnasta, johon Alko lisää oman katteensa, pantin, verot jne. Maahantuojat voivat muuttaa hankintahintaansa kahdesti vuodessa, yleensä maaliskuun ja syyskuun lopulla, jolloin tuotteen hintakin muuttuu - joskus se voi jopa laskea.



Tähän saumaan iskee Fiksuviini. Palvelu bongaa Alkon valikoimasta löytöjä, toisin sanoen hyväksi havaittuja viinejä, joiden hinta on laskenut ja viinejä, joilla on hyvä hinta-laatusuhde, kertoo niistä uutiskirjeessään ja ohjaa ostoksille Alkon verkkokauppaan. Usein vinkatuilla viineillä on rajallinen saatavuus ja uutiskirjeen tärppien jälkeen monet niistä myydään nopeasti loppuun - mikä siis onkin palvelun tarkoitus, sillä se haluaa auttaa maahantuojia saamaan tuotteensa liikkumaan varastoissa lojumisen sijaan. (Lue Fiksuviinin sivuilta lisää.)

Suomen Sommelierit ry. järjesti jäsenilleen illan, jonka aikana pääsimme maistelemaan muutamia Fiksuviinin suosittelemia viinejä. Tastingin veti Fiksuviinin perustaja ja Domaine Winesin kaupallinen johtaja Henry Johansson.



Teresa Rizzi Extra Dry Rosé
Italia; Glera; 8,99 €

Vaalean lohenpunaisen kuohuviinin tuoksussa oli punaisia marjoja, punaherukka, vadelmaa ja hieman karpaloa, samoin pirskahtelevan hapokkaassa maussa. Jälkimaussa maistui hieman rosepippuria. Mutkaton ja helppo kuohuviini oli hintaansa nähden varsin mukava. (Muita rypälelajikkeita ei ole kerrottu, mutta värin perusteella voi arvailla, että viinissä voisi olla mukana esimerkiksi Pinot Neroa.)

Bubble Attraction Rose Cava Extra Seco
DO Cava, Espanja; Garnacha; 9,98 €

Punertavan viinin tuoksussa oli punaisia marjoja, espanjalaista mansikkaa, vadelmavenekarkkeja ja hieman paahteisuutta, maussa maistui lisäksi punaherukkaa. Se ei olisi varmastikaan tarttunut mukaan nimensä ja etikettinsä perusteella, mutta maistamisen jälkeen sitä voisi hyvinkin harkita, jos mieli tekee edullista cavaa. 

Cuvée Antoinette Crémant de Luxembourg Rosé Extra Dry
Luxemburg; Auxerrois, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir; 14,60 €

Kuohuviinin hieman paahteisessa tuoksussa oli punaisia marjoja, karpaloa ja puolukkaa sekä yrttisiä ja vaniljaisiakin mausteita, samoin kuivassa ja raikkaassa maussa. Crémantien hinta-laatusuhde on jo moneen kertaan hyväksi havaittu eikä tämäkään crémant pettänyt, vaan se oli varsin asiallinen kuohuviini.



Intimista Branco
Portugali; Arinto, Fernão Pires, Vital; 7,94 €

Valkoviinin tuoksussa oli vaaleita hedelmiä, päärynää, aprikoosia, hunajamelonia ja keltaista omenaa, maussa lisäksi hieman yrttejä ja hieman mineraalisuuttakin. Viini oli helppo ja mutkaton ja tarpeeksi viileänä varmasti oikein jees, vaikka näin rieslingien ystävänä siihen olisi ehkä kaivannut hieman lisää hapokkuutta. 

Leth Grüner Veltliner Klassik 2020
Niederösterreich, Itävalta; Grüner Veltliner; 9,98 €

Viinin tuoksussa oli vaaleita hedelmiä, päärynää ja valkopippuria, sen maku oli sitruksisen hapokas ja hieman raparperinen. Kaiken kaikkiaan se oli mainio perus-grüner veltliner, jonka hinta-laatusuhde oli erinomainen.



Intimista Tinto
Portugali; Alfrocheiro, Aragonez, Moreto, Trincadeira; 7,94 €

Punaviinin tuoksu oli tyypillisen portugalilainen, siinä oli punaisia marjoja, karpaloa, punaherukkaa ja jouluisia mausteita. Viini oli hedelmäinen, hapokas ja sen tanniinit olivat pirteät. Se oli varsin juotava yleisviini ja sen hinta-laatusuhde sai kehuja - oikeastaan jos ison firman pikkujouluissa tarjolla olisi tätä ja sarjan valkoviiniä tyypillisesti tarjolla olevien halpojen viinien sijaan, ei juhlissa joutuisi arpomaan, kumpi on vähemmän pahaa, punainen vai valkoinen viini. 

Carlin de Paolo Terre Alfieri Nebbiolo 2019
DOCG Terre Alfieri, Italia; Nebbiolo; 15,89 €

DOCG Terre Alfieri on tuore DOCG-alue Piemontessa: vuosikerrasta 2019 alkaen alueella on saanut käyttää korkeampaa laatuluokitusta entisen DOC:n sijaan. Punaviinin tuoksussa ja maussa oli kirsikkaa, karpaloa, hieman kukkaisuutta sekä mausteita ja Kouvolan lakritsaa. Tanniinit olivat rapsakat ja hapokkuuskin kohdillaan eli viiniä voisi jemmailla muutaman vuoden, vaikka se oli juotavissa jo nytkin.

Arid 2018
DOQ Priorat, Espanja; Garnacha; 17,97 €

Punaviinin tuoksussa oli kypsiä tummia marjoja, mustaherukkaa ja kirsikkaa, mausteita sekä salmiakkia, suklaata ja tammikypsytyksen tuomaa vaniljaa, yrttejä ja nahkaa. Tummasävyisessä maussa tanniinit olivat jo melko lupaavasti integroituneet eli viini alkoi olla miellyttävää juotavaa, tosin muutaman vuoden lisävarastointi parantaisi varmasti vielä asiaa.

Tenuta Friggiali Brunello di Montalcino 2016
DOCG Brunello di Montalcino, Italia; Sangiovese; 30,00 €

Punaviinin tuoksussa ja maussa oli luumua, hapankirsikkaa sekä kukkaisuutta, paahteisuutta ja nahkaa, jopa hieman lääkeyrttejä ja muita mausteita. Vivahteikas viini oli vielä nuori ja napakka, joten vaikka senkin voisi hyvin juoda jo nyt, myös sitä voisi parin edellisen viinin tapaan jemmailla vielä jokusen vuoden ajan. Hinta-laatusuhdekin oli kohdillaan, sillä yleensä brunelloista saa pulittaa 50-60 €.