Olutta Ukrainan tueksi: Rockmill Path To Freedom ja Rockmill & Didko Friend or Foe?

Näyte / Laughing DrinksVenäjän hyökkäys Ukrainaan on tätä kirjoittaessamme jatkunut yli kaksi kuukautta, ja kaikki mahdollinen apu on edelleen tarpeen. Sodan aikana panimot ovat ryhtyneet toimiin Ukrainan auttamiseksi ja tehneet oluita, joiden tuotosta osa tai kaikki menee hyväntekeväisyyteen. Jussin kevään ohjelmassa on näiden oluiden maistelua.

Vuonna 2017 toimintansa aloittanut Browar Rockmill toimii Gdanskissa, Puolassa. Panimo osallistuu Path to Freedom -oluellaan kansainväliseen hyväntekeväisyyskampanjaan Brew for Ukraineen, jossa mukana olevat panimot lahjoittavat osan oluiden tuotosta humanitaariseen apuun. Suomesta mukana on mm. lohjalainen United Gypsies Brewery, jonka olueen palataan myöhemmässä postauksessa.

Espoolainen Laughing Drinks on tuonut maahan Rockmillin Path To Freedom black IPA:n lisäksi noin 600 pullon erän Rockmillin ja kiovalaisen Дідько:n (Didko) yhteistyönä tekemää Friend or Foe? -imperial stoutia. Molemmat oluet ovat tulossa Alkon valikoimiin toukokuun aikana.

(Päivitys 16.5. - Friend or Foe? on nyt Alkon tilausvalikoimassa.)

Didko ("isoisä") on ukrainalainen nimitys slaavilaisen mytologian kotihengelle, joka ei alkujaan ollut pahansuopa, vaan auttoi erilaisissa askareissa. Kristillistymisen myötä didkoa alettiin pitää hirviönä.

Path To Freedom
Puola; black IPA; 7,0 %
Maltaat: pale ale, Münich, vehnämallas, hapanmallas, suklaa-vehnämallas, Carafa2-erikoismallas

Olut on syvän tummanruskeaa, lähes mustaa. Beigeä vaahtoa muodostuu kaadettaessa runsaasti. Tuoksussa on paahteisuutta, viikunaa, karamellia ja hieman hedelmäisyyttä eikä sokkona maistettaessa varmaankaan tunnistaisi olutta IPA:ksi, vaan sitä voisi epäillä stoutiksi, sillä tuoksussa on jotain guinnessmaista (ja Guinnessissakin käytetään hapanmallasta). 

Katkerahko maku toistaa tuoksun aromeja, paahteisuus on voimakkaampaa kuin tuoksussa ja ipamaiset piirteet tulevat tuoksua selvemmin esiin. Jälkimaku on paahteinen ja katkera, hieman kuin paahdettua greippiä. Black IPA on edelleen tyylinä hieman erikoinen, mutta pidin tästä siitä huolimatta.

Osa oluen myyntituotosta annetaan Polska Akcja Humanitarna -järjestön SOS Ukraina -avustusrahastoon.
Friend or Foe?
Browar Rockmill, Puola ja Didko Brewery, Ukraina; peated imperial stout; 12,0 %; 14,28 €
Maltaat: ohra, kaura, vehnä

Peated imperial stout, which overpowers your tastebuds and attacks your nostrils just as fresh, liquid asphalt does. A second later you will feel deposit of chocolate, as dark as night can be, with hints of coffee and wood, from the railways of course.

Useita palkintoja saaneen oluen tuoksu on hyvin savuinen - kuin grillaisi makkaraa nuotiolla ja joisi samalla skottiviskiä tai avaisi paketin runsaasti savustettua palvikinkkua. Tuoksussa on myös aavistus viikunaa, ja kun olut lämpenee, tuoksussa on myös kahvia ja tummaa suklaata sekä hiiltyneitä halkoja. 

Myös maku on tuoksun tapaan vahvan savuinen ja paahteinen, tuoksusta tutut aromit huomaa hyvin siitäkin. Jälkimaussa savuisuus laimenee ja antaa tilaa makeille aromeille kuten viikunalle ja kevyelle siirappisuudelle. Vaikka olut on hyvin savuinen, savuisuus ei kuitenkaan ole kitkerää, vaan maku on pohjimmiltaan melko pehmeä ja olut on tasapainoinen kokonaisuus.

Tämä olut jakaa varmasti mielipiteet sen mukaan, pitääkö runsaasta savuisuudesta vai ei. Omasta mielestäni tämä on parhaita savuoluita, joita olen juonut.

Friend or Foe? ei ole osa hyväntekeväisyyskampanjoita, mutta sen ostaminen auttaa pitämään Didkon toiminnassa.


Tulossa vielä:
  • Olarin Panimo & Hombre Brew It Better Yourself
  • Olarin Panimo Counterstroke
  • United Gypsies Putin Huylo
  • Paloaseman Panimo Zappa
  • Funky Fluid No Tyrants
  • Pinta No to War! Kyiv
  • Lehe Pruulikoda #nowar