Riesling & Co. - World's Coolest Wines 4.4.2022

Kutsu / Saksan viinitiedotusSaksan viinitiedotus kutsui meidät pitkästä aikaa järjestettyyn Riesling & Co. - World's Coolest Wines -tapahtumaan Vanhalle ylioppilastalolle 4.4.2022. Esittelyssä oli lähes 200 viiniä eli kaikkia ei todellakaan ehtinyt maistaa - ja taatusti monet hyvät viinit jäävät tässäkin mainitsematta.

Trends in Germany Master Class

Päivä alkoi Trends in Germany -master classilla, jonka veti saksalaisella täsmällisyydellä ja ripeydellä Romana Echensperger MW: neljä teemaa, yhteensä 16 viiniä ja kaikki tunnissa niin, ettei tehnyt tiukkaakaan - paitsi muistiinpanojen kirjoittaminen jäi hieman vähälle.1. It's always Riesling o'clock!

Riesling on Saksan tärkein lajike ja sitä viljellään lähes neljänneksellä viinitarhoista. Se on myös meidän suuri suosikkimme, sillä Rieslingistä saa monenlaisia viinejä kuivista ja hapokkaista makeisiin ja hunajaisiin ja sopii melkeinpä kaikkien ruokien kanssa. 

Weingut Walter Riesling Dry 2020
Briedel, Mosel

Pirteän ja kepeän viinin tuoksu oli makean hedelmäinen ja persikkainen sekä sitruksinen, samoin maku. Viini oli raikas, hapokas ja tasapainoinen ja sen jälkimaku maistui pitkään. Se oli tästä kattauksesta Marjutin suosikki.

Weingut Sturm Riesling Spätlese Dry 2020
Mittelrhein

Trooppisen hedelmäisen viinin aromeissa oli odotetusti sitrusta, omenaa, hieman mineraalisutta ja kukkaisuutta. Sen hedelmäisyys oli kypsempää kuin edellisen viinin, mutta toisaalta maku oli hapokkaampi kuin mitä tuoksu antoi odottaa.Weingut A. Eser Riesling GG Dry 2020
Doosberg, Rheingau

Viinin tuoksussa oli makeita trooppisia hedelmiä ja vihreää omenaa, mutta sen maku oli kuitenkin kuiva (kuten GG-viinit ovatkin). Tasaisen varma ja tyylikäs viini oli Jussin suosikki.

Weingut Krebs Riesling Dry 2020
Herxheimer Himmelreich, Pfalz

Viinin tuoksu oli mielenkiintoisen yrttinen ja hedelmäinen. Sama yrttisyys jatkui myös kevyessä maussa ja peitti jopa hieman viinin hedelmäisyyttä alleen. 

2. White Pinot Varieties

Pinot-perheen kokoontumisessa mukana oli kaksi niiden serkkua: kuriositeetti Auxerrois ja muualta maailmasta paremmin tuttu Chardonnay.

Auxerrois'ta viljellään enimmäkseen Alsacessa, Saksassa sen osuus on marginaalinen: lajiketta viljellään reilun parinsadan hehtaarin alueella enimmäkseen Badenissa ja Pfalzissa. Tastingin viini oli kuitenkin hieman pohjoisempaa Nahesta. Chardonnayn osuus on jo hieman yli 2 % koko pinta-alasta eli reilut 2 300 hehtaaria ja Weißburgunderin puolestaan 5,4 % eli lähes 6 000 hehtaaria.

Weingut im Zwölberich Auxerrois Dry 2020
Nahe

Viinin tuoksu oli raikkaan hedelmäinen ja toi mieleen hunajamelonin sekä vaaleat kivelliset hedelmät, Mukava hapokkuus, pieni mineraalisuus ja kukkaisuus sekä sitrus saivat viinin tuntumaan melkeinpä pirskahtelevalta. Se oli tästä sarjasta meidän kummankin suosikki.

Weingut Schwedhelm Weißburgunder Dry 2020
Karlspfad, Pfalz

Ilman tammea kypsyneen Weißburgunderin tuoksussa oli kypsiä hedelmiä, melonia ja omenaa, hieman savua ja mineraalisuutta. Viini oli raikas, mutta ei kovinkaan hapokas (ainakaan edeltäjiinsä verrattuna), joten se tuntui hieman tylsältä. Oikean ruoan kanssa se olisi varmasti loistanut.Weingut Hees Weißburgunder Dry 2020
Auener Römerstrich, Nahe

Tämän Weißburgunderin tuoksusta taas huomasi heti sen kypsyneen tammitynnyreissä. Siinä oli briossia, kypsiä hedelmiä, omenaa ja mandariinia sekä yrttejä, ja makuun tammikypsytys toi runsautta ja täyteläisyyttä. Tammea ei kuitenkaan ollut liikaa, ja jälkimaku oli hapokas.

Weingut Heitlinger Chardonnay GG 2018
Heinberg, Baden

Myös chardonnay oli kypsynyt tammitynnyreissä. Se oli omenainen ja hapokas, jossain määrin jopa hieman sherrymäinen. Jälkimaussa maistui ananas. Oli varsin mielenkiintoista päästä laajentamaan käsitystään Chardonnaysta myös saksalaisen tulkinnan kanssa.

3. Fresh and Stylish - The Diversity of Rose and German Aromatics

Roséviinien suosio on ollut kasvussa maailmanlaajuisesti, ja tietenkin samalla myös saksalaisten roséviinien suosio on kasvanut. Rosén lisäksi tarjolla oli kaksi aromaattista lajiketta, Scheurebe ja Sauvignon Blanc.

Weingut Pfeffingen Scheurebe Dry 2020
Ungstein, Pfalz

Scheurebe (1,4 %) on Rieslingin ja Bukettrauben (Silvaner x Trollinger) risteytys, ja Weingut Pfeffingen on tunnettu juuri scheurebeistaan ja rieslingeistään.

Viinin tuoksu oli odotetun aromaattinen ja herukanlehtinen, jopa hieman makea, lisäksi siinä oli valkoherukkaa ja passiohedelmää, karviaista ja sitrusta. Viinin maku oli kevyehkö ja raikas, mutta melkeinpä pirskahtelevan hapokas - toisaalta makua oli paljon, mutta se jäi kuitenkin ehkä hieman lyhyeksi. Se oli kuitenkin valkoviineistä Marjutin suosikki.

Weingut Dr. Josef Köhr Sauvignon Blanc 2019
Nussbien Fumé, Pfalz

Sauvignon Blanc on Saksassa vielä melko marginaalinen lajike (0,9 %), mutta siitä tehdyt viinit ovat saavuttaneet suosiota kansainvälisestikin. 

Sauvignon Blancien kanssa melko harvinainen tammikypsytys on kesyttänyt yleensä hapokkaan viinin melko lempeäksi ja kohtalaisen täyteläiseksi. Viinin aromeissa oli kypsiä trooppisia hedelmiä, hapettunutta omenaa, passiohedelmää, sitrusta ja yrttejä, jopa hieman vaniljaa. Lajikkeelle tyypillistä herukanlehteä emme huomanneet. Se oli Jussin suosikki valkoviineistä.Weingut Bettina Schumann Spätburgunder Rosé Dry 2019
Chaiselongue, Baden

Tammikypsytys jatkui myös ensimmäisen rosén kanssa. Sen tuoksussa oli punaisia marjoja, karpaloa ja vadelmaa sekä savua ja yrttejä. Myös viinin maku oli kohtalaisen täyteläinen, marjainen ja yrttinen. Tähän viiniin oli saatu vahvasti makua ja väriä, ja isoa viiniä saa vain magnumpulloissa. Se oli roséista Jussin suosikki.

Weingut Braunewell Dinter Der Rosé 2020
Spätburgunder, St. Laurent, Merlot; Rheinhessen

Viinin tuoksu oli lempeä, mutta kirpeän hapokas ja täynnä punaisia marjoja, varsinkin puolukkaa, samoin maku. Viini oli kevyt ja kesäinen, oikein mainio perusrosé. Se oli roséista Marjutin suosikki.4. Premium Reds for Every Palate

Viimeisenä olivat vuorossa punaviinit, joita on Saksan viinituotannosta vain reilu kolmasosa. Suosituin lajike on Spätburgunder eli Pinot Noir, jota viljellään noin 11,5 % tarhoista. 

Weingut Robert König Spätburgunder Dry 2020
Höllenberg, Rheingau

Viinin tuoksussa oli toisaalta kirpeitä ja toisaalta makeita punaisia marjoja, puolukkaa, karpaloa ja punaherukkaa sekä savua, metsänpohjaa ja varpuja. Maku oli kevyt, hapokas ja marjainen, tanniineja ei ollut oikeastaan yhtään. Vaikka viini oli kuiva, marjaisuus loi kuitenkin kuvaa pienestä makeudesta. Viini oli punaviineistä Marjutin toinen suosikki.

Weingut Thörle Spätburgunder Dry 2019
Hölle, Rheinhessen

Viinin tuoksussa oli tummia marjoja, yrttejä ja metsää sekä hieman suolakinuskia. Maku oli hapokas, mutta tanniinejakin oli jo hieman, mikä teki viinistä jo keskitäyteläisen. Vaikka viini oli kuiva, sen marjaisuudessa oli kuningatarhilloisia sävyjä ja yrttejä.Deutsches Weintor Symphonie Rot 2017
Cabernet Sauvignon, Dornfelder, Cabernet Dorsa; Pfalz

Premium-supermarkettiviini (hinta n. 9 €) on valmistettu kolmesta eri lajikkeesta, joista meille uusi tuttavuus Cabernet Dorsa paljastui vuonna 1971 kehitetyksi Cabernet Sauvignonin ja Dornfelderin risteytykseksi.

Viinin tuoksu oli marjainen, puna- ja mustaherukan ja karhunvatukan lisäksi siinä tuntui hieman yrttejä. Maku oli kohtalaisen täyteläinen ja tuoksun tapaan marjainen, tanniininen ja hapokas, joten viini kaipasi seurakseen ruokaa - ja kyllähän sen voisi napata marketista mukaansa pizzan tai pastan seuraksi, jos se olisi lähimarketissa myynnissä. Se oli punaviineistä Jussin suosikki.

Weingut Albrecht Schwegler Saphir 2018
Lemberger, Zweigelt, Cabernet Sauvignon; Württemberg

Viimeinen viini oli tuhti ja täyteläinen. Sen tuoksussa oli makeita tummia marjoja, mustikkaa sekä mustetta ja mausteita. Tammikypsytys toi viiniin ryhtiä ja rakennetta. Toisaalta viini oli hapokas, toisaalta myös tanniininen eli se kaipasi seurakseen ruokaa. Se oli Marjutin toinen suosikki ja jos tarjolla olisi ollut ruokaa, se olisi ollut Jussin ykkössuosikki.

Walk-around Tasting eli muita löytöjäMatthias Gaul on johtanut Gaulin viinitaloa vuodesta 1996 lähtien ja häntä pidetään yhtenä Pfalzin viinien uudistajista. Hänen uutuusviininsä Sauna Rosé 2021 (15,90 €) ei ole vaaleanpunaista rieslingiä, vaan Merlot'n ja Pinot Noirin sekoitus. Ajatus viinistä keksittiin saunassa, joten nimen keksiminen oli helppoa. Metsämarjainen ja mukavan hapokas viini sopinee hyvin nautittavaksi kesällä saunan jälkeen ja miksei muutenkin. Bonuksena sen takaetiketin "Sweat, baby, sweat" -teksti saa ainakin Bloodhound Gangin fanit hymyilemään.Nahessa sijaitsevan Gut Hermannsbergin viinitalon perusti alun perin Preussin valtio 1900-luvun alussa. Nykyisin viinitalon omistaa Reidelin perhe ja viinintekijänä toimii Karsten Peter. Mieleen jäivät erityisesti maaperäänsä ilmentävät mineraaliset Vom Schiefer 2020 (31,49 €) ja Vom Vulkan 2020 (31,49 €). Myös kevyen savuinen 7 Terroirs Riesling Trocken 2020 (24,99 €) oli erinomainen. Siihen käytetyt rypäleet ovat peräisin seitsemästä korkeimman VDP Grosse Lage -luokituksen saaneesta viinitarhasta.Rheinhessenissä sijaitseva Weingut Alexander Gyslerin viinitalo on perustettu vuonna 1750. Sitä on johtanut vuodesta 1999 lähtien Alexander Gysler ja viljely on kokonaan biodynaamista. Gyslerin viineistä pidimme eniten kypsän hedelmäisistä ja mineraalisista Kammerton Weinheimer Riesling Trocken 2020:sta (20,98 €) ja Feldstärke Grauburgunder Trocken 2020:sta (15,98 €).Witwe Dr H Thanisch Erben Müller-Burggraef -talon omistavan Thanischin perheen viinillinen historia ulottuu noin 375 vuoden taakse, kun perhe osti osan Bernkastel-vuoren rinteillä sijaitsevaa Berncasteler 1800-luvun alkupuolella. Riesling Kabinett Trocken 2020 (19,99 €) ja Riesling Kabinett 2016 (19,99 €) olivat molemmat rapsakkaan hapokkaita. Niiden vastapainoksi maistui hyvin Berncasteler Doctor Riesling Auslese 2013 (59,84 €), jossa on 120,0 g/l sokeria. 

Muista viineistä jäivät mieleen Jurassic Sands Sauvignon Blanc trocken 2020Bettina Schumannin Blauer Spätburgunder “Achtkantig” 2018 ja Dr. Josef Köhrin Ruppertsberg Weißburgunder 2021, jota olisi voinut sokkotastingissa luulla rieslingiksi.

PS: Jos Rieslingistä ei vain saa tarpeekseen, Riesling & Co -viikot ovat alkaneet eilen ja jatkuvat 22.5.2022 saakka, jossain myös pidempään. Mukana on noin 70 ravintolaa ja viinibaaria 20 paikkakunnalta eri puolilta Suomea, esimerkiksi täältä Espoosta Villa Lilla ja Sushibar + Wine.