Olutta Ukrainan tueksi: Olarin Panimo & Hombre Brew It Better Yourself, Olarin Panimo Counterstroke, United Gypsies Putin Huylo ja Paloaseman Panimo Zappa

Putinin aloittama kansainvälisen oikeuden vastainen tuhoamissota Ukrainaa vastaan on edelleen käynnissä. Sodan aikana useat panimot ovat ryhtyneet toimiin Ukrainan auttamiseksi ja tehneet oluita, joiden tuotosta osa tai kaikki menee hyväntekeväisyyteen. 

Jussi jatkoi Ukrainaa auttavien oluiden maistelua. Tällä kertaa vuorossa oli kotimaisia oluita.

Olarin Panimo & HOMBRE Brew It Better Yourself
Suomi; märzen; 5,5 %

Olut on Olarin Panimon ja HOMBRE:n eli pääkaupunkiseudun kotiolutpanijoiden yhteisön yhdessä suunnittelema ja panema olut. Sen resepti on vapaasti saatavilla eli kuten nimikin sanoo, tee itte parempi, jos osaat.

Märzen on yleensä maaliskuussa tehtyä olutta, niinpä tämäkin ilmestyi maaliskuussa. Tölkin etiketissä on solidaarisuuden osoituksena myös Brewers Against War -logo ukrainalaisen olutharrastajan pyynnöstä.

Olut on kirkasta ja kuparinväristä. Sen tuoksussa on karamellia ja maltaisuutta. Maku on leipäinen, karamellinen ja aavistuksen greippinen. Jälkimaussa on maun aromien lisäksi hieman yrttisyyttä sekä katkeruutta. Brew It Better Yourself on tyylipuhdas ja maukas märzen, tykkäsin. Se sopisi vaikka grillatun makkaran kanssa.

Panimo lahjoittaa jokaisesta myydystä tölkistä 20 senttiä Ukrainan hyväksi.

Olarin Panimo Counterstroke
Suomi; lager; 5,2 %;  4,50 € panimokaupassa
Humalat: Amarillo ja Cascade

Counterstroke on osa yhteisöllistä hanketta, jonka tarkoituksena on kääntää Putinin sotapropagandan "logona" käytetyn Z-kirjaimen merkitys sitä itseään ja Putinia vastaan. Oluella on kaikkiaan 16 erilaista etikettiä, jotka ovat nimekkäiden suomalaisten taitelijoiden tekemiä. Etiketeissä "Z"-symboli on yliviivattu ja se on siten muodostanut tiimalasin symboli, jonka voi tulkita monin tavoin. Yhteisö ohjaa jäseniään tukemaan Ukrainaa eri tavoin.

Counterstroke on kirkasta ja kullankeltaista. Tuoksussa on runsaasti sitrusta ja maltaisuutta. Maku toistaa tuoksun aromeja, siinä on myös hieman makeutta. Jälkimaku on viljainen ja ruohoinen. Katkeruutta on kohtuullisesti. Kokonaisuus on raikas. 

Counterstroke on hyvä lager, joka menisi sellaisenaan saunaoluena.United Gypsies Putin Huylo
Suomi; Ukraine (Belgian) Strong Ale; 8 %; 6,00 € panimokaupassa

Olut pohjautuu ukrainalaisen Pravda-panimon reseptiin. Sen nimi tulee ukrainalaisten jalkapallofanien Krimin miehityksen aikaan 2014 tekemästä samannimisestä laulusta ja tarkoittaa suurin piirtein "Putin on kyrpä".

Olut on väriltään tumman kuparinen. Tuoksussa on karamellia, keksiä ja pähkinää sekä aavistus appelsiinikuorta. Katkerahko maku toistaa tuoksun aromeja. Jälkimaussa on lisäksi yrttisyyttä ja oksidoitunutta omenaa. Kokonaisuus on yllättävän kevyt, kun ottaa huomioon alkoholin määrän. Alkoholi lämmittää, mutta ei maistu läpi. 

Putin Huylo on ihan hyvä olut, mutta ei aiheuta suuria tunteita. Se sopisi kovien, rasvaisten juustojen seuraksi.

Panimo lahjoittaa oluen myyntivoiton Pravda-panimon järjestämään Brew For Ukraine -kampanjaan.

Paloaseman Panimo Zappa
Suomi; IPA; 5,5 %; 5,49 € K-Citymarket Ruoholahdessa

"And so I figured I might just drink a little beer" todetaan etiketissä Frank Zappan sanoin.

Paloaseman Panimon huhtikuun alussa julkaistu Zappa IPA ei ole saanut eri medioissa yhtä paljon palstatilaa kuin muut oluet, vaikka sekin on hyvällä asialla. Me bongasimme sen panimon sosiaalisesta mediasta. 

Olut on sameaa ja väriltään vaalean kultaista. Tuoksussa on sitrusta ja trooppista hedelmää. Maku on raikkaan sitruksinen, siinä on myös trooppista hedelmää ja ananasta. Jälkimaussa on reippaasti sitrusta ja greippiä. Suutuntuma on melko kevyt, mutta ei vetinen. Tykkäsin.

Panimo lahjoittaa oluen koko tuoton Punaisen Ristin katastrofirahastoon.

Tulossa vielä:

  • Funky Fluid No Tyrants
  • Pinta No to War! Kyiv
  • Lehe Pruulikoda #nowar