Ravintola Basen viiniklubi // Zinfandel 12.4.2022

Ravintola Basen viiniklubeista raportointi on jäänyt muiden postausten jalkoihin niin pahasti, että toukokuun klubikin on vielä jonossa, mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan. Huhtikuun viiniklubin aiheena oli (viimeinkin!) Zinfandel ja sen isännöi Basen oma sommelier Elijah Nelson.

Zinfandel on mitä todennäköisimmin kotoisin Kroatiasta, missä se tunnetaan nimellä Crljenak Kastelanski. Sieltä se muutti Italiaan, missä sitä kutsutaan Primitivoksi ja rapakon taakse Yhdysvaltoihin, missä se kotiutui varsinkin Kaliforniaan. Tällä hetkellä Zinfandel on Yhdysvaltojen toiseksi eniten viljelty lajike Cabernet Sauvignonin jälkeen. Siitä tehdään voimakkaiden punaviinien lisäksi myös roseeviinejä, varsinkin puolimakeita roseeviinejä, joita kutsutaan usein nimellä blush tai white Zinfandel.

Maistelulautasella oli paprikaa, aiolia, focacciaa, fetaa, kovaa juustoa, marinoitua sipulia, artisokkaa ja BBQ-possua


Beringer Zinfandel Rosé 2020
Kalifornia; 10,29 €

Siitä onkin jo muutama vuosi, kun viimeksi maistoimme Beringer Zinfandel Roséa, joten oli hauska palata viinin pariin. Se on tyypillinen makea blush-viini (sokeria 35 g/l).

Viinin hieman parfyymisessakin tuoksussa oli makeita marjoja, mansikkaa ja vadelmaa, samoin maussa. Pieni sitrus ja sitruunaruoho piristivät makua ja jälkimausta maistoi myös kirpeitä karpaloisia sävyjä. Viini oli oikein mukavaa hömppää, jota voisi oikeassa mielentilassa kulautella mielellään varsinkin, koska se on matala-alkoholinen (8,5 %). 

Beringer Zinfandel Rosé sopi yllättävän hyvin kaikkien maistelulautasella olleiden ruokien kanssa, joten sen voisi huoletta ottaa mukaan piknikille tai grilli-iltaan.

Bonterra Organic Zinfandel 2019
Mendocino County; 15,98 €

Bonterran viinitalo sijaitsee Mendocinossa, joka on suotuisaa Zinfandel-aluetta. Viini ei kuitenkaan ole 100 % Zinfandel, vaan koska lainsäädäntö sallii, siitä on 80 % Zinfandelia ja loput Petite Sirahia, Syrahia ja muita punaisia rypälelajikkeita. Se on kypsynyt tammitynnyreissä kuukauden verran.

Viinin tuoksussa oli tummia marjoja, karhunvatukkaa, boysenmarjaa, viikunaa ja kirsikkaa sekä hieman tammen tuomaa vaniljaa. Maultaan viini oli täyteläinen ja tumman marjainen, mustaherukkaa ja hapankirsikkaa komppasi pehmeä mausteisuus. Bonterra Organic Zinfandel on ollut suosikkejamme jo pitkään, sillä se on varsin monikäyttöinen ja hinta-laatusuhteeltaan hyvä viini.

Bonterra Organic Zinfandel sopi kaikkien ruokien kanssa suhteellisen hyvin. Se oli yksi illan suosikeista ja sai seurueeltamme kolme ääntä.

Ironstone Old Vine Zinfandel 2019
Lodi; 14,98 € (vuosikerta 2020)

Vanhojen tuttujen kohtaaminen jatkui! Myös Ironstone Old Vine Zinfandel oli entuudestaan tuttu ja hyväksi havaittu. Viinin rypäleet ovat peräisin Lodin alueelta ja kasvaneet vanhoissa, yli 45 vuotta vanhoissa köynnöksissä. Zinfandelin lisäksi viinissä on 5 % Syrahia ja 5 % Petite Sirahia. Itse viini on kypsynyt 3 kk tammitynnyreissä.

Viinin tuoksussa oli tummia marjoja, hapankirsikkaa, mustetta, savua ja vaniljaa. Vanilja tuntui myös maussa vahvempana kuin tuoksussa, lisäksi maussa oli tuoksun tapaan tummia marjoja, luumua ja mustikkaa ja jonkin verran ryhdistävää hapokkuuttakin. Marjat jäivät maistumaan myös jälkimaussa.

Viini oli helppoa ja miellyttävää juotavaa ja maistui varsinkin paprikan, sipulin, molempien juustojen ja aiolin kanssa.

Angels & Cowboys Proprietary Red 2018
Sonoma County; 24,48 € (vuosikerta 2019)

Aiempien Zinfandeleiden tapaan myös tässäkin viinissä on mukana muita punaisia lajikkeita, esimerkiksi Syrahia, Carignania, Petite Sirahia ja Grenachea. Rypäleet ovat peräisin Sonoma Countyn eri tarhoilta ja niistä tehdyt viinit kypsyvät erillään 6-10 kuukauden ajan ennen sekoittamista.

Viinin tuoksussa oli tummia marjoja, luumua, mustaherukkaa ja boysenmarjaa sekä mausteita ja tummaa suklaata tai kahvia, samoin maussa. Viinin tanniinit olivat kohtalaisen tuntuvat ja pippuriset, mutta miellyttävät - usein zinfandelien ajatellaan olevan jopa hillomaisia, mutta vaikka tämä viini oli muheva, se oli kuitenkin kuiva. Tammikypsytys tuntui mausteisuutena.

Angels & Cowboys Proprietary Red maistui kovan juuston ja aiolin kanssa. Se oli meidän molempien suosikki ja samalla myös koko klubin illan suosikkiviini. 

Seghesio Old Vine Zinfandel 2017
Sonoma County; n. 40-50 €

Viiniin käyteyt rypäleet ovat kasvaneet vähintään 50 vuotta vanhoissa köynnöksissä, ja viini on kypsynyt 15 kk tammitynnyreissä, joista 15 % on uusia ranskalaisia ja loput vanhoja ranskalaisia tai yhdysvaltalaisia. Tämäkään viini ei ole 100 % Zinfandelia, vaan noin 10 % rypäleistä on Petite Sirahia.

Viinin tummasävyisessä tuoksussa oli runsaasti kypsiä marjoja, luumua, mustaherukkaa, mustikkaa, hapankirsikkaa ja kirsikkaa sekä mausteita ja maanläheisiä yrttisiä sävyjä. Myös viinin maku oli mausteinen ja mehukas, tanniinit olivat napakat. Viini oli runsas ja täyteläinen, tuoksun mehevistä marjoista huolimatta maku oli kuiva ja jonkin verran hapokaskin. Pippurinen mausteisuus tuntui vielä jälkimaussakin.

Seghesio Old Vine Zinfandel oli ehdottomasti ruokaviini ja kaipasi seurakseen liharuokia, maistelulautaselta sen seuraksi sopivat parhaiten sipuli ja molemmat juustot.

Ravintola Basen viiniklubi on nyt kesätauolla ja jatkuu taas syyskuun toisena tiistaina.