Yoko Riesling Organic 2023


Insinööriliitto tarjosi etäkokkaussession, jossa valmistettiin korealaisia ruokia Arto Rastaan johdolla. Ohjeiden mukana tuli myös lista suositusviineistä. Listalla oli kaksi valkoviiniä ja kaksi punaviiniä, joista päädyimme kokeilemaan Sellon Alkossa ollutta rieslingiä.

YOKO-viinisarjan on kehittänyt Master of Wine Julie Nyheim ja ne on tarkoitettu nautittaviksi erilaisten aasialaisten ruokien kanssa.

Yoko Riesling Organic 2023
Rheinhessen, Saksa; Riesling; 14,98 €

Tuottaja Anora (Viinimaa)

Etiketin mukaan hedelmäinen ja hieman makea viini

Rypäleen mukaan
Riesling: sitrusta (sitruuna, lime, greippi), omenaa, persikkaa ja aprikoosia, trooppisia hedelmiä, jalohomeen mineraalintäyteistä tai hunajaista vivahdetta, petrolia, kukkaisuutta, hapokkuutta

Ruokana korealaisia wingsejä, pow wow -kurkkua ja beef bulgogi -tortillaa

Lyhyesti: mukava perusrisukka



Kommentit

M: Vaalean sitruunankeltaisen viinin tuoksussa on kypsiä trooppisia hedelmiä, keltaista omenaa, sitrusta, yrttejä ja hieman mineraalisuutta. Maku on hapokas ja tuoksun tavoin trooppisen hedelmäinen. Jälkimaussa tuntuu sitrusta. Viini on suoraviivainen riesling, se tuoksuu ja maistuu rieslingille eikä siis yllätä tai petä millään lailla. 

Viini on puolikuiva (sokeria 9 g/l, happoja 7,4 g/l), mikä toisaalta tasapainottaa hapokkuutta ja toisaalta saa viinin toimimaan hyvin mausteisen ruoan kanssa. Se lieventää hyvin gochujang-tahnalla maustettujen siipien tulisuutta ja maistuu myös beef bulgogin kanssa - mausteisten ruokien seuraksi kannattaakin valita hieman jäännössokeria sisältävä viini. Mitään erityistä viinissä ei kuitenkaan ole, vaikka ruoan kanssa se onkin hyvä valinta eli arvosanaksi Yoko Riesling Organic saa 0.

J: Viini on väriltään kirkas, vaalea sitruunankeltainen. Tuoksussa on trooppista hedelmää, kypsää sitruunaa, aprikoosia, keltaista omenaa ja hieman kukkaisuutta. Maku toistaa tuoksun aromeja ja se on hapokkaampi kuin tuoksun perusteella voisi luulla. Maussa on myös mineraalisuutta. Jälkimaku on rapsakan hapokas ja sitruunainen.

Valkoviini naudanlihan kanssa epäilytti aluksi, mutta hieman makea viini toimi hyvin kypsän ja mausteisen lihan kanssa. Wingsien kanssa viini kävi hyvin ja maistui myös sellaisenaan. Yoko Riesling Organic 2023 on hyvä perusriesling, mutta ei kuitenkaan jää mieleen. Arvosanaksi viini saa 0.