Espoon IPA-raati testaa: Markettiviinit eli alle 8 % viinit

Espoon IPA-raati kokoontui testaamaan markettiviinejä eli kaupoista saatavia alle 8 % viinejä. Illan kattauksen kuohuviini, valkoviini, roseeviini, punaviini ja makea viini valikoituivat äärimmäisen tieteellisellä ja tarkkaan harkitulla "jos jokainen toisi jonkun pullon" -menetelmällä. Taustatueksi luimme muutaman arvion, minkä lisäksi viinin valintaan vaikutti se, mitä omassa lähikaupassa oli saatavilla.

Illan viinit ovat yhtä lukuunottamatta saatavilla sekä K- että S-kaupoista, jotkin myös Alkosta. Hinnat vaihtelevat eri kaupoissa jopa saman ketjun sisällä, joten kannattaa tarkistaa viimeisimmät tiedot netistä tai viimeistään hyllyn reunalta.

Kuinka viinistä sitten saadaan alle 8 %?

  • Viini voi olla luontaisesti alle 8 %. Niitä ovat esim. moscatot, brachettot, lambruscot ja Kabinett-laatuluokituksen rieslingit. 
  • Viinistä voidaan poistaa alkoholia valmistusvaiheessa esim. hyrrähaihdutuksella, käänteisosmoosilla tai tyhjiötislaamalla.
  • Viini voidaan laimentaa alle 8 %:ksi, mutta laimennettua viiniä on kutsuttava viinijuomaksi.

Viinit arvioitiin asteikolla yläpeukku ("ostaisin itse"), no jaa ("joisin, jos joku tarjoaisi") ja alapeukku ("en ostaisi"). Niiden seurana oli jääkellarin lohta, sinappikastiketta ja saaristolaisleipää, harissa- ja gochujang-dippejä, ciabattaa, juustoja sekä vaahdotettua fetaa ja uunissa paahdettuja tomaatteja.

Botte Buona Lambrusco
IGT Emilia, Italia; 85 % Lambrusco ja 15 % muut lajikkeet; n. 8-9,50 €

Lambrusco on sekä rypälelajikkeen - tai oikeastaan rypäleperheen - että viinin nimi. Sen historia on pitkä ja polveileva: jo muinaiset etruskit viljelivät sitä. Lambrusco-viini on tyypillisesti pirskahtelevaa (frizzante). Se voi olla valkoista tai punaista ja makeudeltaan kuivan (secco), puolimakean (amabile) ja makean (dolce) väliltä. Yleensä se valmistetaan samalla charmat- eli tankkikäymismenetelmällä kuin vaikkapa prosecco.

Tummanpunaisen viinin tuoksussa on tummia marjoja, mustikkaa ja mustaherukkaa, samoin maussa. Viini on mukavan pirskahteleva ja raikas. Sen mausteisuus tuo mieleen joulun eli se voisi toimia glögin korvikkeena pikkujouluissa, samoin saaristolaisleivän kanssa se oli oikein jees. Kaikkien mielestä se oli paras myös sellaisenaan.

Botte Buona Lambrusco sai raadilta kuusi yläpeukkua.

Les Fumeés Blanches Sauvignon Blanc 8 %
Ranska; Sauvigon Blanc; n. 11-11,50 €

Viinin taustalla on lentävä viinintekijä, sauvignon blancien asiantuntija François Lurton. Hän otti tavoitteekseen kehittää laadukkaan matala-alkoholisen valkoviinin, toisin sanoen alle 8 % sauvignon blancin, josta ei ole poistettu alkoholia. Se onnistui mm. kasvattamalla rypäleet lehtien varjossa, jolloin ne kypsyvät hitaasti eikä niiden sokeripitoisuus nouse kovin korkeaksi, mutta kehittävät kuitenkin runsaasti aromeja. Viini ei ole käynyt aivan kuivaksi, vaan siinä on sokeria 16 g/l.

Viinin tuoksu tuo heti mieleen sauvignon blancin, niin selviä sen herukanlehti ja karviainen sekä sitrus ja trooppiset hedelmät ovat. Maku on pehmeä ja kevyt. Sokerin määrän huomaa, mutta viini ei kuitenkaan tunnu liian makealta. Ruoan kanssa viini osoittaa vahvuutensa: se on lohen kanssa erinomainen ja toimii myös tulisen harissan kanssa.

Les Fumeés Blanches Sauvignon Blanc 8 % sai raadilta kolme yläpeukkua ja kolme "no jaa":ta.

2u Duas Uvas Rosé 8 %
Vinho Regional Lisboa Leve, Portugali; Castelão, Syrah; n. 7,50 €

2u Duas Uvas Rosé on samaa portugalilaista viinisarjaa kuin Alkon myydyin punaviini. Alkossa on myynnissä 12,5 % rosé, joka on tehty Castelãosta ja Touriga Nacionalista, kun taas markettiversioon on käytetty Touriga Nacionalin sijaan Syrahia.

Viinin tuoksu on marjainen, omenainen ja yrttinen. Maku on kohtalaisen hapokas, vadelmainen ja karpaloinen. Yleisvaikutelma on kuitenkin kevyt eikä raati oikein lämpene viinille. Jos päädyt tätä ostamaan, kannattaa nauttia viini hyvin viilennettynä.

2U Duas Uvas Rosé 8 % sai raadilta neljä "no jaa":ta ja kaksi alapeukkua.

Chill Out Merlot 8 %
Central Valley, Chile; Merlot; n. 8 €

Myös Chill Out -sarjan viinit ovat Alkon myydympien viinien joukossa. Kyseessä on "life style -viinisarja", johon kuuluu edullisia ja helppoja viinejä.

Viinin tuoksussa on tummia marjoja, mustikkaa ja mustaherukkaa sekä vihreää paprikaa ja yrttejä, samoi maussa. Jälkimaussa tuntuu myös hieman mausteita. Punaviineistä huomaa valkoviinejä paremmin sen, että alkoholin tuoma runko puuttuu eli viini on pliisu ja mehumainen. Toisaalta se sopii mausteisten dippien kanssa pienen makeutensa ansiosta.

Chill Out Merlot 8 % sai raadilta kolme "no jaa":ta ja kolme alapeukkua.

Verrokkina maisteltu Chill Out Merlot (13 %) oli matala-alkoholista viiniä täyteläisempi ja marjaisempi. Raatia tosin hymyilytti, että Alko-versio oli pakattu muovipulloon ja 8 % versio taas lasipulloon, josta tulee heti arvokkaampi vaikutelma.

Michele Chiarlo Nivole Moscato d'Asti (5 %)
DOCG Moscato d'Asti, Piemonte, Italia; Moscato; 12-13,50 € / 0,375 l (ei S-kaupoissa)

Moscato d'Astit ovat mietoja, makeita ja useimmiten myös kevyesti helmeileviä viinejä. Niiden annetaan käydä noin 5 % vahvuisiksi, joten viiniin jää myös runsaasti makeutta. Illan viinissä on sokeria 120 g/l.

Viinin tuoksussa on makeita, trooppisia hedelmiä, keltaista omenaa, kypsää ananasta, persikkaa ja hunajaa, samoin maussa. Se tuo mieleen myös omenahillon ja vaahtokarkin. Viini on makea, mutta kuitenkin miellyttävän hapokas, joten kokonaisuus on tasapainoinen.

Michele Chiarlo Nivole Moscato d'Asti sai raadilta kuusi yläpeukkua, vaikka kaikki eivät olleetkaan varauksetta makeiden viinien ystäviä.

Raati maisteli vertailun vuoksi myös Ricossa Moscatoa, joka ei ollut aivan yhtä makea ja kypsän hedelmäinen, mutta myös se sai runsaasti kehuja.

Summa summarum

Kuten kaikissa viineissä, myös 8 % viineissä on sekä hyviä että huonoja. Huolella tehdyt matala-alkoholiset viinit toimivat hyvin ja jotkut jopa yllättävät iloisesti. Luontaisesti alle 8 % viinit ovat todennäköisimmin onnistuneita, koska niiden valmistuksessa ei ole tarvinnut kikkailla ja viinistä on tullut sellainen kuin mitä sen on tarkoituskin olla.

Jos taas alkoholin määrä on saatava alas muilla tavoin, se voi onnistua tai sitten ei. Alhaisen alkoholin määrän huomaa yleensä viinin rungon puuttumisena ja keveytenä, mutta ammattitaitoinen viinintekijä pystyy kompensoimaan sitä muilla asioilla ja saamaan aikaan markettiviinien parhaimmistoon kuuluvia viinejä.

Reseptit

Harissadippi

Sekoita 1 purkki créme fraîchea, 2 tl harissatahnaa (esim. Baba Foods), pilko päälle salottisipulia ja ruohosipulia

Gochujang-dippi

Sekoita 1 purkki créme fraîchea, 1-1,5 tl gochujang-tahnaa, muutama tippa sitruunamehua, suolaa ja pippuria, päälle persiljaa ja savupaprikajauhetta.

Uunissa paahdetut tomaatit

Halkaise 1-2 pakettia kirsikka- tai luumutomaatteja, pirskottele päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla ja pippurilla, halutessasi myös valkosipulilla. Paahda uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes tomaattien pinnalla alkaa olla väriä. Tarjoile basilikalla koristeltuna vaahdotetun fetan kanssa. Tee vaahdotettu feta esim. K-Ruoan reseptin mukaan.